Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

ΟΔΟΣ ΚΟΡΔΑΤΟΥ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2021 19:30

Οδός που ανήκει στη συνοικία του Ιπποκράτη, είναι παράλληλη με τις οδούς Γληνού και Πανσέληνου και κάθετη στις οδούς Τσεκούρα, Δελμούζου και άλλες.


Οφείλει το όνομά της στον ιστορικό και πολιτικό Γιάννη Κορδάτο. Γεννήθηκε στη Ζαγορά Πηλίου την 1η Φεβρουαρίου 1891 και όταν τελείωσε το Ελληνικό σχολείο το 1907, ο πατέρας του τον έστειλε στο Ελληνογερμανικό σχολείο του Γιαννίκη στη Σμύρνη. Εκεί γνωρίστηκε με τον Δημήτριο Γληνό και έγινε οπαδός του δημοτικισμού. Πήγε και στην Κωνσταντινούπολη όπου φοίτησε στο Ελληνογαλλικό σχολείο του Χατζηχρήστου και κατά τα έτη 1909-10 γύρισε στον Βόλο. Το 1911 γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έγινε αργότερα μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου.
Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του Σοσιαλισμού και τον Μάιο του 1919 προσχώρησε στις τάξεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.), προκατόχου του Κομμουνιστικού Κόμματος (Κ.Κ.Ε.). Τα έτη 1920-22 κατείχε διάφορες θέσεις στο κόμμα, μέλος Κεντρικής Επιτροπής, αντιπρόσωπος του κόμματος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Το 1922 συνελήφθη δύο φορές και καταδικάστηκε σε θάνατο, απόφαση που τελικά δεν εφαρμόστηκε. Το 1924-25 διαφώνησε με την ηγεσία του κόμματος και τελικά διαγράφηκε το 1927. Συγκρούστηκε σφοδρά μέσω άρθρων με τον μετέπειτα αρχηγό του κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην αντίσταση στις τάξεις του Ε.Α.Μ.
Υπήρξε πολυγραφότατος, δημοσιεύοντας άρθρα, σχόλια σε πάρα πολλά περιοδικά, ενώ αν και αυτοδίδακτος ιστορικός υπήρξε μελετητής της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Άνθρωπος ανήσυχος, δημιουργικός, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 30 Απριλίου 1961 στην Αθήνα.

Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass