Παγκόσμιο θύμα της πανδημίας η ψυχική υγεία

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2021 12:30

Εδώ και δεκαοκτώ μήνες ζούμε κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες που όσο κι αν προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα και αποτελεσματικά είναι σχεδόν αδύνατον να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ψυχικό κόσμο μας. Πανδημία και φυσικές καταστροφές με αποκορύφωμα τις τελευταίες πυρκαγιές που έκαναν στάχτη πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων έχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό αισθήματα θυμού, λύπης και συντριβής σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας.
H πανδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ψυχική υγεία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συνέπειές της, μάλιστα, θα είναι σίγουρα αισθητές για χρόνια αφότου καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Αν φυσικά την ελέγξουμε. Κάποιοι λένε πως τα πιο δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Με την παγκόσμια μαφία που μπλέξαμε τίποτα πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλές και δεδομένο.


Πολλοί από εμάς έχουν ανησυχίες, νιώθουν άγχος και μοναξιά. Ανησυχούμε για την ασφάλεια της οικογένειας και των φίλων μας, ανησυχούμε για το μέλλον της πατρίδας και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο κορονοϊός δεν είναι μόνο σωματικό πρόβλημα, αλλά και ψυχικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πανδημία προκάλεσε συμπτώματα φόβου, αϋπνίας, άγχους και κατάθλιψης, ενώ επέφερε σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Άλλωστε δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που να μην έχει αντιληφθεί αυτήν την τεράστια αρνητική μεταβολή...
Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία η ανάγκη να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν κάποιον να τους στηρίξει είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε ούτε στο παντοπωλείο της γειτονιάς τους να αγοράσουν τα βασικά είδη.
Αλληλεγγύη και φιλανθρωπία είναι η μόνη μας ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο δεν προϋποθέτει απαραίτητα μεγάλη οικονομική άνεση και απεριόριστο ελεύθερο χρόνο. Η μόνη αναγκαία προϋπόθεση είναι ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, την ανθρώπινη ζωή και τον εαυτό μας. Από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι οικονομική συνδρομή κάθε βοήθεια είναι άκρως σημαντική. Η ικανοποίηση δε που λαμβάνουμε είναι μεγαλύτερη από κάθε οικονομική πληρωμή. Το αίσθημα πως κάνουμε τη διαφορά έστω και σε μικρή κλίμακα για την κοινωνία γύρω μας είναι δύσκολο να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο. Άλλωστε οι άνθρωποι που έχουν πονέσει και αντιμετωπίσει κακοτυχίες δεν ξεχνάνε εύκολα τους ανθρώπους που πραγματικά βρέθηκαν δίπλα τους και η ευγνωμοσύνη που μπορεί να γεννηθεί μέσα από αυτές τις καταστάσεις είναι μια ανεκτίμητη σχέση ζωής. Και να έχουμε πάντα υπόψη μας: Βοηθάμε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι τους επαγγελματίες ζητιάνους και τους συστηματικούς τεμπέληδες!
Υστερόγραφο: Σίγουρα μέσα από τις μεγάλες δοκιμασίες ξεπηδούν και κάποια θετικά πράγματα. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», που σημαίνει από κάθε δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να προκύψει και κάτι καλό. Όπως η εγκράτεια στα περιττά αγαθά, η προσοχή και έμφαση στην υγεία, η αναζήτηση χαράς, η βαθιά περίσκεψη για τα ανούσια και άλλα πολλά…. Και το πιο σημαντικό: Ίσως κάποια στιγμή να αναληφθούμε ότι τελικά, τίποτα στη ζωή μας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο!
Το σίγουρο πάντως είναι πως θα νιώθουμε δυνατότεροι βγαίνοντας από αυτήν την κρίση, μόνο αν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Από τον δρα Αυγουστίνο (Ντίνο) Αυγουστή,
 αναπλ. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass