Η δίκη

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2021 18:00

Παρακολουθώ τούτο το τελευταίο καιρό από τα μέσα ενημέρωσης τη δίκη που διεξάγεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, με πρωταγωνίστριές της, τις δύο γυναίκες που αυτές τις ημέρες απασχολούν ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Η προέλαση στα μέσα της ελληνικής πληροφόρησης είναι μαχητική, με σκληρό ύφος, με γραφίδα βουτηγμένη στην καυτή έξαψη, με λόγο ασυνήθιστο.


Όλοι ενοχοποιούν τη «βιτριολίστρια» που τα βέβηλα χέρια της άδειασαν το μπουκάλι του καυστικού υγρού στο σώμα του θύματός της, με αποτέλεσμα την καθολική παραμόρφωσή του και την επαναφορά της εκ του θανάτου στη ζωή, με τις γνωστές συνέπειες που θα την ταλανίζουν σ’ ολόκληρη τη ζωή της.
Αυτό εδώ το κείμενο το χαράζω με μεγάλο πόνο και ρίγος ψυχής και το εναποθέτω στις ανήσυχες συνειδήσεις όλων των ανθρώπων ως ένα ταπεινό ερέθισμα για μια προσεκτική προσέγγιση του όλου προβλήματος. Εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικές εκπομπές, μέσα δικτύωσης ερεθίζουν όλους μας σε καθημερινή βάση ολοένα και περισσότερο.
Κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα, ταξινομούν και καταχωρούν τις εξελίξεις, όπως εκείνοι θεωρούν ότι τέρπουν τον λαό καλύτερα, και όχι στην πραγματική τους διάσταση. Φροντίζουν να υποδαυλίζουν με την οξύτητα της γραφίδας τους τα σημεία που ενδιαφέρουν περισσότερο τις λαϊκές μάζες και γενικά τις αγωνίες τους και τις επιθυμίες τους. Στέκονται δίπλα στο θύμα της υπόθεσης και καλά κάνουν. Ψέγουν, την αντίθετη πλευρά πέρα από τα επιτρεπτά όρια χωρίς να έχει αποφανθεί γι’ αυτό το δικαστήριο, που έχει και τον τελευταίο λόγο. Δημοσιογραφούν με αυτή την απολυτότητα χωρίς να δικαιούνται κάτι τέτοιο.
Ίσως, γιατί τούτο τους το επιβάλλει φορτικά κάποια από τις ορατές ή τις αόρατες σύγχρονες σκοπιμότητες, κυρίως της τηλεθέασης και του αναγνωστικού κοινού. Μελετώ με μεγάλη προσοχή αυτή τη διαλεκτική τους και το κάνω αυτό με όση αμεροληψία διαθέτω, χωρίς να παραιτηθώ από το αναφαίρετο δικαίωμα της κριτικής μου στα όσα διαδραματίζονται στους τηλεοπτικούς δέκτες τα οποία θεωρώ όλως επιεικώς απαράδεκτα και επικίνδυνα για το κύρος της χώρας και τον πολιτισμό της.
Η ελληνική δικαιοσύνη έχει στους κόλπους της δικαστές με πλήρη νομική κατάρτιση, με ήθος, με εντιμότητα, με υψηλό φρόνημα δικαστικής συνείδησης, με περγαμηνές που κοσμούν το σώμα και με άριστη γνώση της τεχνικής διεξαγωγής οιασδήποτε δίκης υψηλού ενδιαφέροντος. Αυτός ο πυλώνας της πολιτείας προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών του τόπου και των ατομικών μας δικαιωμάτων δεν έχει καμία ανάγκη από οποιαδήποτε βοήθεια για την απονομή της δικαιοσύνης. Είναι ανεξάρτητη, δυνατή και ικανή να εκτελεί με ικανότητα και αποφασιστικότητα το έργο της.
Τις εκτιμήσεις μου αυτές -σωστές ή λαθεμένες- τις ζυγίζω χρόνια τώρα και δεν σκοπεύω να αποσπαστώ απ’ αυτές, μιας και η επικράτησή τους δεν αμφισβητήθηκε τεκμηριωμένα από κανέναν μέχρι σήμερα.
Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και όλα τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη πληροφορική τεχνολογία είναι παράλογα και απαράδεκτα. Δεν ευγενίζουν το ήθος και δεν εκλαμπρύνουν την προσωπικότητα.
Πολύ περισσότερο δεν προάγουν τον πολιτισμό. Εισάγουν στη ζωή την υποκριτική τέχνη και την απάτη. Ψευτίζουν τις προσωπικότητες και ευτελίζουν τον κοινωνικό ιστό. Δείτε τώρα τι συμβαίνει με τη δίκη της «Βιτριολίστριας».
Πριν ακόμα ο ήλιος ανατείλει, πριν καλά - καλά φέξει η ημέρα, τα μέσα ενημέρωσης μας ανοίγουν την υπόθεση αυτή ως το μείζον θέμα της ημέρας. Έτσι, μας μεταφέρουν την αναστάτωση και την αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν γύρω από τη διεξαγωγή της δίκης.
Αυτή δεν διεξάγεται μόνο στο Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αλλά και στα τηλεοπτικά κανάλια της εθνικής εμβέλειας. Τα τελευταία μυρίστηκαν ψητό, καθαρό και εύκολο για βρώση. Η τηλεθέαση πρώτος σκοπός των καναλιών.
Λαϊκές μάζες χαμηλού πνευματικού επιπέδου είναι πεινασμένες για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τη διεξαγωγή της δίκης, ανεξάρτητα αν αυτές είναι προϊόν προερχόμενο από τη χαοτική και διεφθαρμένη ατμόσφαιρα του υπόκοσμου και της ατιμίας της εποχής. Όσοι έχουν μία εκπομπή σε κάποιο κανάλι της τηλεόρασης στήνουν μία δίκη με τους παρατρεχάμενούς τους και από εκεί και πέρα το τι λέγεται και το τι ακούγεται δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Υποταγμένοι ανεπιφύλακτα στη διαλεκτική του εντυπωσιασμού δεν διστάζουν να αναφέρουν κάθε αθλιότητα, αρκεί να δώσουν επίκαιρο στίγμα στην «εικονική» πραγματικότητα, να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα μαγείας και να ανεβάσουν το δάκρυ της συγκίνησης στα μάτια των τηλεθεατών του δράματος.
Η ζωή της κατηγορούμενης και του θύματος κοσκινίζεται κατά την οικεία βούληση από τους «δικαστές» της αγραμματοσύνης και της ασχετοσύνης. Φτάνουν μέχρι το σημείο να ασχολούνται ακόμα και με τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος, εάν αποτελεί απόπειρα δολοφονίας ή βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ποια ποινή θα επιβληθεί και πόσο χρόνο θα παραμείνει στις φυλακές η κατηγορούμενη, εφόσον καταδικαστεί. Αυτόν τον κατήφορο ποιος θα τον σταματήσει; Ποιος θα βάλει φρένο σ’ αυτή την αυθαιρεσία που υποτιμά τη νοημοσύνη, φαλκιδεύει και αναιρεί την προσωπική μας ελευθερία;
Οι ισχυρισμοί των ιδεών και των απόψεων των παρουσιαστών που εκδιπλώνονται στις συγκεκριμένες εκπομπές που δεν κρύβουν την επιχειρηματολογία τους, πως υφαίνουν τα επιχειρήματά τους στο κρουστό στημόνι της ελευθερίας, της σκέψης και της ελευθερίας του λόγου είναι λανθασμένοι. Αφού η ελευθερία του λόγου και της σκέψης δεν είναι τελείως ασύδοτη και αχαλίνωτη. Έχει και αυτή τους περιορισμούς της και τα όριά της. Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει ότι πίσω από τα τηλεοπτικά παράθυρα και ραδιοφωνικά μικρόφωνα είναι στημένη η ευρηματική υποκρισία. Η κοπή, η κυκλοθυμία των κάλπικων συναισθημάτων και η προμελετημένη εκμετάλλευση της λαϊκής αγανάκτησης. Οι δημοσιογράφοι δείχνουν να διακατέχονται από την ψύχωση της δραματουργίας των περιστατικών της καθημερινότητας, επιλέγουν τα γεγονότα που σηματοδοτούν πολλή περιπέτεια και οξύ πόνο για να προκαλέσουν εντύπωση, να βελτιώσουν στο ύψος την τηλεθέαση, να περισυλλέξουν την πικρία, το δάκρυ και τον στεναγμό. Πείτε μου αν αυτή η μέθοδος και αυτό το περιεχόμενο της αγωγής καλλιεργεί την ανθρωπιά μας ή τον κανιβαλισμό που εκφυλίζει την ύπαρξή μας.

Από τον Αθανάσιο Φώτο,
επί τιμή δικηγόρο
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass