Αξιολόγησης εκπαιδευτικών το ανάγνωσμα

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2021 14:30

Η αξιολόγηση αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Στην εκπαίδευση μάλιστα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εκπαιδευτικοί αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της παιδευτικής τους δραστηριότητας στην πολύπλευρη αξιολόγηση των μαθητών τους, μια που αυτή η δραστηριότητά τους προωθεί ή όχι τους μαθητές στις παραπάνω βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας. Και αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται σ’ όλους τους θεσμούς, μια που οι ιθύνοντες επιδιώκουν να επιλέξουν τους ικανότερους, για να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης.


Στην Ελλάδα όμως τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, πριν από μερικά χρόνια, είχαν πετύχει να πείσουν την τότε κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο, με τον οποίο αξιολογούνταν. Έτσι πέτυχαν να επιλέγονται οι σχολικοί αξιωματούχοι (Διευθυντές σχολείων, προϊστάμενοι κ.λπ.) όχι με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με κομματικά, επειδή πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις θα επιλέγουν τους ίδιους στις θέσεις των εκπαιδευτικών αξιωματούχων ως κομματόσκυλα, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι τα αναγκαία εκπαιδευτικά προσόντα (μετεκπαίδευση, μάστερ, διδακτορικά κ.λπ.). Και είναι γεγονός ότι ο στόχος τους είχε επιτευχθεί. Βέβαια πάντα περίσσευε και κάποια θέση, για να την καταλάβουν οι πραγματικά προσοντούχοι. Έτσι είχαμε φτάσει σε μια κατάσταση που οι αξιωματούχοι της εκπαίδευσης δεν ήταν ικανοί να εκπληρώσουν με επάρκεια τον εποπτικό και συμβουλευτικό τους ρόλο και οι νέοι εκπαιδευτικοί μάθαιναν την τέχνη του δασκάλου «στου κασίδη το κεφάλι», στην ουσία αβοήθητοι.
Η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφιστεί νόμος, με τον οποίο θα επανέλθει σε λειτουργία η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Και αυτή όμως τη φορά πάλι οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ κ.λπ. δεν αποδέχονται την πρόταση νόμου και κήρυξαν απεργία, προστατεύοντας στην ουσία το προσωπικό τους συμφέρον. Το περίεργο είναι ότι μαζί τους συντάσσεται και η ΟΙΕΛΕ, το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αν και ξέρει ότι στα ιδιωτικά σχολεία τους εκπαιδευτικούς τους αξιολογούν οι πάντες (γονείς, μαθητές, διοίκηση, διεύθυνση, γείτονες κ.λπ.).
Γι’ αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω την αρνητική στην αξιολόγηση στάση των εκπαιδευτικών. Γιατί στην ουσία ποιοι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν την αξιολόγηση; Οι ανίκανοι και αυτοί που δεν έχουν άλλα προσόντα εκτός από το βασικό πτυχίο της σχολής τους, οι οποίοι όμως γνωρίζουν όλες τις θύρες και παραθύρες, ιδιαίτερα κάποιου παράγοντα των κομμάτων εξουσίας.
Ελπίζω το σύνολο των εκπαιδευτικών να αντιληφθεί τους πραγματικούς στόχους των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων στο συγκεκριμένο θέμα και να μην τους ακολουθήσουν στη σύγκρουσή τους με το Υπουργείο Παιδείας.

Από τον Γιάννη Μπασλή, δρ. φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass