Δύσκολος χειμώνας

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2021 19:02

Κοντεύει να κλείσει δύο χρόνια ο θανατηφόρος ιός Covid-19 που συντάραξε τον κόσμο και προκάλεσε μεγάλες ανωμαλίες σε όλες τις οικονομίες.

Σαν να μην έφτανε αυτό το κακό, πολλά ακόμα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί στη χώρα μας. Σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, που επιδείνωσαν την κατάσταση. Από κοντά και ο αναθεωρητισμός του Τούρκου προέδρου, που μας αναγκάζει να προβούμε σε εξοπλισμούς με τεράστια ποσά. Και καλώς πράττουμε, επειδή ο κίνδυνος από τη γείτονά μας είναι υπαρκτός.
Η Κυβέρνηση προσπάθησε να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, μοιράζοντας 41 δισ. ευρώ πέρυσι και αρκετά φέτος, από κεφάλαια που δεν υπάρχουν στο ταμείο, αλλά δανειζόμενη από την ελεύθερη αγορά. Που, όμως, θα πρέπει αργότερα να επιστρέψουμε με τόκους και επιτόκια. Ο δανεισμός, πάντως, ήταν εύκολος και με χαμηλό τόκο, επειδή υπήρξε ποσοτική χαλάρωση και τα κεφάλαια πλημμύρισαν την αγορά. Η αλήθεια είναι, ότι όλες οι χώρες ξόδεψαν χρήμα για να στηρίξουν τους πολίτες τους. Έτσι, το παγκόσμιο χρέος έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Μόνο που το δικό μας ανέβηκε περισσότερο και είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ. Όλα αυτά θα έχουν τις συνέπειές τους, όταν η κάνουλα που τρέχει χρήμα θα έχει κλείσει.
Τα lockdowns, λόγω της πανδημίας, παρέλυσαν τις οικονομίες όλου του κόσμου. Και αν δεν υπήρχε βοήθεια από τις κυβερνήσεις, πιθανότατα θα υπήρχαν αναταραχές. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να κάνει την υπέρβαση και δανείστηκε από κοινού 750 δισ. ευρώ και το προϊόν του δανεισμού κατανεμήθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυτό θα συμβάλει εν τινί μέτρω στην ανάπτυξη των οικονομιών και το όφελος ελπίζουμε ότι θα διαχυθεί και στους πολίτες αυτής της χώρας. Αρκεί να υπάρξει χρηστή διαχείριση. Και το λέμε αυτό, επειδή είναι γνωστά «τα έργα και οι ημέρες» αυτών που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα κατά το παρελθόν. Χρειάζεται επομένως, αυστηρός έλεγχος και δεν ξέρω ποιος θα το κάνει, όταν υπάρχει ένα παραλυτικό και αναξιόπιστο δημόσιο.
Η άρση των lockdowns, ξύπνησε απότομα τις οικονομίες όλου του κόσμου από τον λήθαργο που βρίσκονταν. Το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό. Οι κυβερνήσεις δεν ήταν προετοιμασμένες και παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, επειδή οι οικονομίες δεν λειτουργούσαν κανονικά για καιρό, λόγω του κορονοϊού. Η κυριότερη από τις ελλείψεις ήταν αυτή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όλοι έτρεξαν να προμηθευτούν καύσιμα, αλλά οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούσαν. Έτσι, οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Το φυσικό αέριο ιδιαίτερα, ανατιμήθηκε στο 8/πλάσιο και το πετρέλαιο κατά 50% και ανεβαίνουν. Οι Κινέζοι ιδιαίτερα διψασμένοι για καύσιμα, σκούπισαν όποια ποσότητα εύρισκαν, πληρώνοντας όσο-όσο. Σημαντικό ρόλο στην προμήθεια καυσίμων στην Ευρώπη, παίζει η Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τα καύσιμα ως πολιτικό όπλο, για να πιέσει για την έγκριση χρήσης του αγωγού Nord Stream II, που παρακάμπτει την Ουκρανία και καταλήγει υποθαλάσσια στη Γερμανία. Η χώρα μας προμηθεύεται το 45% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ άλλες ευρωπαϊκές το 100%.
Όταν τα καύσιμα ήταν φθηνά κατά την έξαρση του κορονοϊού οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να προμηθευτούν σημαντικές ποσότητες για να τις διαθέσουν όταν ξεκινήσουν να λειτουργούν οι οικονομίες και πληρώνουμε τις συνέπειες.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Τα καύσιμα συμπαρέσυραν το ηλεκτρικό ρεύμα, τις μεταφορές, τα αγαθά που χρειάζονται ενέργεια και πάει λέγοντας. Η Κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει κάποια μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών, αλλά, τι να σου κάνουν τα μέτρα αυτά, μέσα στον κυκεώνα των ανατιμήσεων. Μέσα στη μεγάλη αυτήν αναταραχή, δεν λείπουν οι κερδοσκόποι. Γι’ αυτούς ισχύει αυτό που είχε πει ο Μάο: Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τους κερδοσκόπους. Βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις σε πολλά είδη.
Μου έλεγε μηλοπαραγωγός της Αγιάς, σοβαρός άνθρωπος, ότι σε super market της Λάρισας, είδε μήλα κακής ποιότητας στην τιμή 1,70 ευρώ.
Ποιος αισχροκερδεί και ποιος πληρώνει; Πόσο θα πωληθούν τα καλής ποιότητας μήλα, τα οποία σημειωτέον αγοράζονται σε ευτελείς τιμές, όπως και τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα; Δεν ακούω πάντως να γίνεται κανένας έλεγχος στην αγορά. Να μεταδοθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι έγινε κάτι, κάπου. Περιμένουμε την περίφημη αυτορρύθμιση της αγοράς;
Οι συμπολίτες μας που παίρνουν 500-600 και 700 ευρώ, είναι αδύνατον να ζήσουν με την υπάρχουσα κατάσταση. Προσπαθεί να βοηθήσει το κράτος, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δοθούν γενναίες αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις.
Δύσκολη η εξίσωση, αλλά όχι άλυτη. Για παράδειγμα:
-Έχουμε έναν γιγαντιαίο και πολυτελή δημόσιο τομέα, που καμία κυβέρνηση, δεν τόλμησε να θίξει και να τον εξορθολογήσει.
-Διάβαζα, ότι το δημόσιο έχει απώλειες 5-7 δισ. από τον ΦΠΑ. Τα μισά να εισπράττονταν, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα. Πού είναι οι έλεγχοι;
-Πολλοί που μπορούν να πληρώσουν, δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τις τράπεζες, περιμένοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις, μετακυλίοντας το κόστος στο κοινωνικό σύνολο.
-Η χώρα μας φιγουράρει πολύ ψηλά στον πίνακα της διαφθοράς. Έτσι, πολλά χρήματα κατασπαταλώνται από επιτήδειους ατιμωρητί.
Πολλά μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Το βέβαιο είναι, ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας.

 

Από τον Σωτήρη Απ. Παπαποστόλου,
συνταξιούχο δασοπόνο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass