Γιατί οι Μικρομεσαίοι δεν συνδικαλίζονται;

Δημοσίευση: 28 Νοε 2021 14:30

Η διαφαινόμενη μειωμένη συμμετοχή, τόσο των πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και των εκλεκτόρων στις επικείμενες εκλογές στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λάρισας (ΟΕΒΕΛ) προκαλεί αναμφίβολα προβληματισμό. Ο συνδικαλισμός γεννήθηκε στη μεταβιομηχανική εποχή και ήταν προνόμιο της εργατικής τάξης γιατί υπήρχε ανομία των εργοδοτών και εκμετάλλευση των εργατών, έπρεπε να διεκδικήσουν ώστε να οριοθετήσουν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι.


Αργότερα γενικεύθηκε σε όλα τα επαγγέλματα και τα κόμματα στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση υιοθέτησαν το μοντέλο χειραγώγησης των συνδικαλιστών και των σωματείων για ψηφοθηρικούς λόγους, χάνοντας τον ρόλο που είχαν, για την προάσπιση των συμφερόντων της συντεχνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των μελών να συσπειρώνονται σε σωματεία, χάνοντας το προνόμιο να βρίσκονται άνθρωποι με το ίδιο επάγγελμα να συζητούν τα προβλήματά τους και να διεκδικούν από κοινού τα αιτήματά τους. Τα ισχυρά σωματεία έχουν και ένα άλλο προτέρημα, ότι αναπτύσσεται η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών που είναι αναπτυξιακοί μοχλοί της οικονομίας, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έχουν ισχυρά σωματεία, ακόμη και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στην Αμερική.
Αυτό που πρέπει να προστεθεί στους συνδικαλιστικούς φορείς είναι ο ακτιβισμός (πράξη), φέρνοντας αποτέλεσμα προς όφελος των μελών της συντεχνίας εκτός του παραδοσιακού λόγου ύπαρξής των, τις διεκδικήσεις των αιτημάτων.
Να φέρω κάποια παραδείγματα τεκμηριώνοντας το παραπάνω. Ο κλάδος των αρτοποιών και της εστίασης σήμερα με τις υπέρογκες αυξήσεις του ρεύματος που γίνεται βασικός παράγοντας βιωσιμότητας για πολλά μέλη, θα μπορούσε ο θεσμός να ηγηθεί μιας ενεργειακής κοινότητας με τον νόμο Ν4513 και το όφελος για τα μέλη να είναι ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας της κοινότητας με την ενέργεια που καταναλώνουν τα μέλη, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας θα μπορούσαν να αντληθούν χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, διαβάζουμε στον Τύπο καθημερινά που διατίθενται μεγάλα ποσά στον ενεργειακό τομέα. Στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε μπήκε και το επιχειρείν και κινδυνεύουν τα επαγγέλματα εάν δεν ακολουθήσουν να απομονωθούνε, όπως και με τις ραγδαίες εξελίξεις που γίνονται σε όλους τους τομείς σήμερα, αναγκαία είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση. Το «δούναι και λαβείν» είναι παλιά ρήση στους κόλπους των επαγγελματιών πιστεύω αυτό είναι η λύση της συμμετοχής των μικρομεσαίων σωματείων θα πάρουν και θα δώσουν.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρέου,
έμπορο μέλος της ΟΕΒΕΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass