Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οταν μιλάνε για τα νερά θα έπρεπε να είναι πιο μαζεμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ...

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2021 18:00

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 3/12/2021) επιτίθεται με ειρωνικές εκφράσεις σε τρεις επιστήμονες, οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν κριτική με στοιχεία στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα για όσα είπε από τη Λάρισα σχετικά με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
«Δεν μπορούν και δεν πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα της εκτροπής...» ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και συνεχίζουν λέγοντας ότι η πολιτική απόφαση για την κατασκευή των έργων (σημείωση: από το 1984) «αποδείχθηκε λαθεμένη», ότι πρόκειται για «περιβαλλοντικό έγκλημα» και ότι υπάρχει «αδυναμία... (της Πολιτείας)... να τα χρηματοδοτήσει από Εθνικούς πόρους» (σημείωση: δαπανήθηκαν έως σήμερα πάνω από 600 εκατ. ευρώ...).


Και εμείς τους ρωτάμε:
1. Γιατί όταν ήλθαν στην Κυβέρνηση προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό ότι δήθεν θα ολοκληρώσουν τα έργα Αχελώου (Χρ. Σπίρτζης, Βουλή Δεκ. 2015); Γιατί δεν αποδοκίμασε τον ψεύτη υπουργό του ο τότε Πρωθυπουργός; Ή μήπως τους καλάρεσε η ιδέα να παίζουν σε δύο ταμπλό, μέσα στο κόμμα, ότι «είμαστε κατά της εκτροπής» και ταυτόχρονα να παραμυθιάζουν τους αφελείς Θεσσαλούς με ψεύτικες υποσχέσεις; Γιατί ο «υπεύθυνος» ηγέτης κ. Τσίπρας, στη Λάρισα το 2018, μπροστά στον περιφερειάρχη, σε υπουργούς, σε δημάρχους και πολύ κόσμο, δεσμεύτηκε ότι «θα εξεταστεί» η ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς για υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας; Πραγματοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός την «εξέταση» που έλεγε ότι θα κάνει, και εάν ναι, πού κατέληξε; Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεχάσουμε ο τότε υπουργός τους κ. Σταθάκης, λίγους μήνες αργότερα, δήλωσε ότι «το ΥΗΕ Συκιάς εξαιρείται» από τον ενεργειακό σχεδιασμό τους, αποδεικνύοντας ότι όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας στους Θεσσαλούς ήταν τα συνηθισμένα του φούμαρα;
Και μέσα στο αλαλούμ των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ένας ακόμα από αυτούς (κ. Σωκρ. Φάμελλος) έβγαλε από το χωροταξικό σχέδιο τη Συκιά, για να είναι σίγουροι, μπας και ξεχαστεί ο Πρωθυπουργός και κάνει υδροηλεκτρικό έργο στη Συκιά! Άραγε δεν γνώριζαν ότι ο κ. Τσίπρας τις υποσχέσεις τις έχει για καραμέλες; Δεν ξέρω πώς το βλέπουν αυτοί, όμως στα δικά μας μάτια όλα αυτά λέγονται ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και έλλειψη σοβαρότητας.
2. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε μια πραγματικότητα, η οποία απαιτούσε από μια Κυβέρνηση και έναν υπεύθυνο Πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις. Και συγκεκριμένα:
Για τα μισοτελειωμένα έργα Αχελώου, αντί να κοροϊδεύουν τον κόσμο, θα έπρεπε να φέρουν το ζήτημα στη Βουλή, να εξηγήσουν τους λόγους που επιβάλλουν (όπως εκείνοι πιστεύουν) την κατεδάφιση των έργων και να ακυρώσουν ΟΛΕΣ τις παλαιότερες αποφάσεις της Βουλής για την κατασκευή των έργων. Στη συνέχεια θα έπρεπε να προωθήσουν χωρίς καθυστέρηση τις μελέτες και τις άδειες της κατεδάφισης. Γιατί λοιπόν ο τότε πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, εάν πράγματι πίστευε, όπως μας λέει τώρα, ότι δεν χρειάζεται η εκτροπή, δεν διέταξε να γίνουν όλα αυτά και άφηνε τον τότε υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη να «παίζει» με το θέμα αυτό, να αναθέτει σε πραγματογνώμονες έκθεση για την προστασία (!) των ημιτελών έργων και να υπογραφεί χρηματοδότηση για τη συντήρηση των έργων που θα κατεδάφιζαν; Και τέλος πάντων πόση άλλη κοροϊδία νομίζουν ότι μπορεί να δεχθεί ο θεσσαλικός λαός;
3. Σε ό,τι αφορά τις αντλήσεις από τα υπόγεια νερά και τα ποτάμια, για μια Κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας αποκλειστικά με νερά της λεκάνης Πηνειού (χωρίς μεταφορά από Αχελώο), πρώτη ενέργειά της θα έπρεπε να είναι η άμεση μείωση των αρδεύσεων. Πού να τολμήσουν όμως να πούνε κάτι τέτοιο στους αγρότες, θα τους έπαιρναν με τα παλούκια. Έτσι προτίμησαν πάλι τα ψέματα και υποσχέθηκαν (και συνεχίζουν να το λένε) ότι θα διατηρηθούν όλες οι αρδευόμενες εκτάσεις, παρότι νέα έργα δεν υπάρχουν και τα ελλείμματα μεγαλώνουν συνεχώς με τεράστιες οικολογικές συνέπειες.
Να λοιπόν γιατί εμείς επιμένουμε να ενισχυθούν τα νερά της Θεσσαλίας από τον Αχελώο. Διότι μόνο με αυτά τα νερά, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση και τα τοπικά φράγματα, θα μπορέσουμε να σώσουμε τις καλλιέργειές μας, να εξασφαλίσουμε υγιεινό νερό για ύδρευση και να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, χωρίς να κοροϊδεύουμε τον κόσμο που έχει αγωνία να λυθούν τα προβλήματά του.
Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους αυτούς; Είναι διατεθειμένος να απολογηθεί επειδή δεν έκανε πράξη όσα έλεγε για τα έργα Αχελώου; Είναι διατεθειμένος να τους πει, έστω και τώρα, με ειλικρίνεια τι ακριβώς σκέπτεται να κάνει με τα μισοτελειωμένα έργα; Συμφωνεί να συζητηθεί άμεσα το θέμα στη Βουλή; Η ανευθυνότητα και η υποκρισία ήταν το χαρακτηριστικό της κυβέρνησής τους στο θέμα του νερού για τη Θεσσαλία. Μήπως σήμερα είναι η ώρα για πιο καθαρές εξηγήσεις στον κόσμο;

 

Από τον Γιώργο Λαδόπουλο,
περιφερειακό σύμβουλο