Τα οφέλη της διά βίου μάθησης σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2021 18:30

Γενιές και γενιές συμπατριωτών, από την ηλικία των παππούδων μας, εκείνη των baby boomers, ακόμη και τη δική μου, των σημερινών 40άρηδων, λίγο πάνω, λίγο κάτω, γαλουχήθηκαν με στερεοτυπικές πεποιθήσεις για απόκτηση γνώσεων και πτυχίων με χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένο, με τέτοια στενά χρονικά όρια που αν τυχόν και τα παραβίαζες θα σε καθυστερούσαν στη δημιουργία οικογένειας ή στην έγκαιρη επαγγελματική αποκατάσταση.


Στενόμυαλες αντιλήψεις ως απότοκο βιωμάτων σε συνθήκες ένδειας και αποχής από κοιτώνες μάθησης μπόλιασαν τη σκέψη και την κρίση των νεότερων ότι κάθε πράγμα γίνεται στον καιρό του δίκην ενός αγώνα ταχύτητας για γρηγορότερη επίδειξη χαρτιών με σφραγίδες και υπογραφές πανεπιστημίων, απατηλών διαβατηρίων ενός ψευδεπίγραφου κοινωνικού γοήτρου και ενός γάμου λαμπρού, αντάξιου ενός μεστού βιογραφικού.
Για καλή μας τύχη, εύνοια, χτύπημα της μοίρας στην πλάτη, ευλογία, πες το όπως θες, τα τελευταία χρόνια αυτό δείχνει να αλλάζει, το μυαλό να ανοίγει, η κρίση να αποκρυσταλλώνεται, τα στερεότυπα να κατακρημνίζονται.
Πόσες και πόσες μικρές καθημερινές ιστορίες έρχονται στη δημοσιότητα με μητέρες εργαζόμενες που αποφοιτούν, με ηλικιωμένους που δοκιμάζουν τις πιθανότητές τους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με πολυπράγμονες ανθρώπους, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που μελετούν διαφορετικά επιστημονικά πεδία το ίδιο χρονικό διάστημα και άλλα πολλά και διάφορα.
Όλα αυτά είναι υπέροχα. Γιατί ο άνθρωπος εξελίσσεται. Γιατί η γνώση είναι κινητήριος δύναμη. Γιατί το πνεύμα χρειάζεται εξάσκηση όπως και το σώμα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνίες, δομικά και λειτουργικά, χρειάζονται άτομα δραστήρια, με αναζητήσεις, προβληματισμούς και ανησυχίες και όχι άτομα στάσιμα που επαναπαύονται στα όσα τους παρέχει ο μισθός της εργασίας τους.
Βέβαια, είναι και θέμα χαρακτήρα, θέμα ιδιοσυστασίας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όμως, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στη γνώση, σε κοινωνικές συσσωματώσεις που παρέχουν κίνητρα και ικανοποιούν φιλοδοξίες, σε ένα ανθρώπινο σύνολο που έχει ως γνώμονα τον ευγενή συναγωνισμό, τη βελτιστοποίηση μέσα από την αξία και την εξειδίκευση του όποιου άλλου, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.
Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Χρόνο όλοι έχουμε για να ενεργοποιήσουμε τους εαυτούς μας, να τους εντάξουμε σε μια γνωσιακή διαδικασία με οφέλη για μας τους ίδιους και για τους συνανθρώπους μας. Χρόνο που θα τον βρούμε μεμιάς όταν κλείσουμε τις τηλεοράσεις και απεξαρτηθούμε από το τηλεοπτικό υποπροϊόν, όταν αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χωρίς να αποχαυνωνόμαστε, όταν μάθουμε να διαχωρίζουμε τη στείρα γνώση από το μαθησιακό κεκτημένο. Μπορούμε σε μια διά βίου μάθηση αρκεί να το θέλουμε. Στο χέρι μας είναι.

 

Από τον Δημήτρη Πανδρεμμένο,
αστυνομικό, δημοσιογράφο και μεταπτυχιακό φοιτητή Κοινωνιολογίας του αθλητισμού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass