«Κρείττον το λαλείν, κ. Μπέη»

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: ΜΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ «ΧΡΥΣΑΦΙ» ΟΙ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΙ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2022 15:25

ΦΑΡΣΑΛΑ  (Γραφείο «Ε»)


Απαντήσεις στα ερωτήματα, που μέσω επιστολής δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες ο πρ. αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Κώστας Μπέης, δίδει η Δημοτική Αρχή παραθέτοντας στοιχεία και εξηγώντας τους λόγους της μη χρήσης της γεώτρησης που ανορύχθηκε επί θητείας της κ. Μ. Ίφου στη θέση «Βοϊδολίβαδο» πλησίον δηλαδή της νέας γεώτρησης που άνοιξε η τωρινή διοίκηση του Δήμου Φαρσάλων.
Αναλυτικά αναφέρει:
“Καλώς τονε κι ας άργησε! Ως Δημοτική Αρχή σε όλα αυτά τα χρόνια διοίκησής μας έχουμε αποδείξει εμπράκτως πως ενθαρρύνουμε κάθε μορφή συνέργειας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα κάθε αχρείαστη αντιπαράθεση. Στην περίπτωση όμως του πρώην αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΦ κ. Μπέη και με αφορμή τα όσα υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του, είμαστε υποχρεωμένοι για τη διαφύλαξη της αλήθειας και της ορθής τάξης των πραγμάτων να διευκρινίσουμε τα εξής:
Ο κ. Μπέης ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τη γεώτρηση που ανορύχθηκε επί των ημερών του στη ΔΕΥΑΦ επ’ αφορμή ενός ισχυρισμού ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, για τα κίνητρα του οποίου ισχυρισμού, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο ίδιος ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου. Πάτησε λοιπόν πάνω σε ξένες προθέσεις με αμιγώς μικροπολιτικό, αν όχι εκδικητικό, χαρακτήρα, για να επαναφέρει εαυτόν και μία άστοχη -εκ το αποτελέσματος- γεώτρηση, στην επικαιρότητα.
Παραθέτουμε λοιπόν τα εξής στοιχεία και εικασίες, για να λάμψει άπαξ και διαπαντός η αλήθεια.
Υποστηρίζει ο κ. Μπέης πως η συγκεκριμένη γεώτρηση είχε 10 mg/l νιτρικά. Αλήθεια, υπάρχει κάποια επίσημη ανάλυση που να αποδεικνύει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό; Ας μας την παρουσιάσει, γιατί στον παλιό φάκελο της γεώτρησης και στα αρχεία της ΔΕΥΑΦ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι σημερινές αναλύσεις της συγκεκριμένης γεώτρησης, δείχνουν ότι από νιτρικά κυμαίνονται από 27 έως 31 mg/l, γι’ αυτό και οδήγησαν την τωρινή Δημοτική Αρχή στην απόφαση να ανορυχθεί νέα γεώτρηση.
Είναι όμως ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στον φάκελο του έργου για τη γεώτρηση, όπως αυτά θα έπρεπε να υφίστανται για τη γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών και την αντίστοιχη εκμετάλλευση της γεώτρησης.
Συγκεκριμένα δεν γνωρίζουμε τα παρακάτω στοιχεία: Το βάθος της γεωτρήσεως, τη Γεωλογική τομή, την τομή σωλήνωσης της γεωτρήσεως για να γνωρίζουμε πού θα τοποθετηθεί η αντλία, τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής άντλησης, και, αν έγινε τότε δοκιμαστική άντληση. Δεν γνωρίζουμε την παροχή της γεωτρήσεως, επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία για την ποιότητα του νερού της γεωτρήσεως, όταν αυτή κατασκευάσθηκε (2010;), όπως έπρεπε να υπάρχουν στον φάκελο του έργου, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού».
Στην επιστολή γίνεται αναφορά πως η γεώτρηση αποτελείται από σιδηροσωλήνες κάτι που δεν είναι επιτρεπτό, εγείροντας ερωτήματα για την ακαταλληλότητα του νερού. Σημειώνεται ακόμη το υψηλό κόστος που στοίχισε περίπου 131.046,40 ευρώ μία τομή 260 μ., όταν τωρινή διοίκηση πραγματοποίησε 336 μέτρα τομή με κόστος 60.000 ευρώ. Ακόμα δίνονται τα χαρακτηριστικά της δοκιμαστικής άντλησης της γεώτρησης την περίοδο Μάρτιος-Απρίλιος του 2020, με την ποσότητα του νερού να υπολογίζεται στα 50-60 κ.μ/ώρα, ενώ τα νιτρικά από 26,8 - 30,8 mg/lt, με το ενδεχόμενο αύξησης κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσής της από τη ΔΕΥΑΦ.
Και προσθέτει: «Δεδομένου πως ο κ. Μπέης θήτευσε σε πόστο που δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζει αυτά που συνέβησαν και που εξιστορήσαμε παραπάνω, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα αυτής της άστοχης παρέμβασής του.
Και τελικά, εφόσον αυτή η γεώτρηση ήταν τόσο ποιοτική όπως την παρουσίασε ο κ. Μπέης, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε από τότε μέχρι και σήμερα, δηλαδή μετά από σχεδόν μία δεκαετία και ενώ έχουν περάσει τρεις διαδοχικές δημοτικές αρχές; Γιατί δεν εμφανίστηκε με αντίστοιχο δημοσίευμα τα προηγούμενα εννέα χρόνια, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε επιχειρήσει ανόρυξη γεώτρησης σε άλλο σημείο που τελικά δεν ευόδωσε; Δεν είναι ετεροχρονισμένη, αν όχι όψιμη, για να μην πούμε εκ του πονηρού, αυτή η τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΦ;
Ξυθήκατε στην γκλίτσα του τσομπάνη κ. Μπέη κι ας μην «περιμένατε απάντηση». Η αλήθεια είναι μία και λάμπει. Και όταν λάμπει, κρείττον το λαλείν το σιγάν...
Η παρούσα Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει το έργο της απρόσκοπτα αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες επικοινωνιακές κορώνες. Με την υγεία των πολιτών δεν παίζουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass