ΕΛΑΣ: 80 χρόνια από την ίδρυσή του

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2022 13:30

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυση του θρυλικού Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), του ένοπλου τμήματος του ΕΑΜ. Ο ΕΛΑΣ ιδρύθηκε με απόφαση του ΚΚΕ. Έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στον αγώνα κατά της τριπλής (ναζιστικής-φασιστικής-βουλγαρικής) Κατοχής και δημιούργησε το έπος της Εθνικής Αντίστασης.


Την άνοιξη του 1944 είχε τον έλεγχο των 2/3 της χώρας και τη στιγμή της Απελευθέρωσης του 90%. Στις περιοχές που απελευθέρωνε δημιουργούσε λαϊκούς θεσμούς, όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, τα λαϊκά δικαστήρια, τη λαϊκή πολιτοφυλακή και ήταν τροφοδότης της μορφωτικής και πολιτιστικής ανάτασης του λαού.
Στον ΕΛΑΣ συμμετείχαν με όπλο και γυναίκες αντάρτισσες κι αυτό συνέβαλε στην ισοτιμία των γυναικών. Ο ΕΛΑΣ ίδρυσε την Επιμελητεία του Αντάρτη και Υγειονομική Υπηρεσία, που προσέφερε υπηρεσίες και στον πληθυσμό των ελεύθερων περιοχών και στον περιορισμό λοιμωδών νοσημάτων.
Ο ΕΛΑΣ έσωσε τον λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό, υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των κατακτητών και των συνεργατών τους, των ταγματασφαλιτών.
Καθήλωσε 12 εχθρικές Μεραρχίες, προξένησε στους κατακτητές 30.000 νεκρούς και συνέλαβε 6.500 αιχμαλώτους. Κατέστρεψε 37 μεγάλες γέφυρες, 85 ατμομηχανές και 1.000 βαγόνια και αυτοκίνητα. Πρωτοκαπετάνιος του ο Άρης Βελουχιώτης και στρατιωτικός διοικητής ο Στέφανος Σαράφης.
Στους σκοπούς του, όπως φαίνονται στην Ιδρυτική του Διακήρυξη, ήταν:
1) Ο αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.
2) Η περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής.
3) Η εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, για να εκφράσει ο λαός ελεύθερα τη θέλησή του για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.
Τα διδάγματα από τη δράση του ΕΛΑΣ παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα και εμπνέουν τον λαό μας στους αγώνες του για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία.
Τιμή και Δόξα στους ηρωικούς νεκρούς και μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ!

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass