Φράγματα και υδροηλεκτρικό ρεύμα

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2022 15:17

Από τον Μάριο Ξηρομερίτη
Χειρουργό ουρολόγο,
δημοτικό σύμβουλο Λαρισαίων

Επί δεκαετίες αδρανείς οι πολιτικοί ταγοί της χώρας μας χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για την αυτάρκειά μας σε ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα σε ενεργειακό επίπεδο.


Παρακολουθήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια το στρατηγικό σχέδιο της Ε.Ε. για πράσινη ενέργεια να αποτυγχάνει εξαιτίας της προωρότητας εφαρμογής αφού πριν δεν γίνανε όλα τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας για μια ήπια και ομαλή μετάβαση και όπως αναφέρει η θυμοσοφία μπήκε το κάρο μπροστά από το άλογο.
Το αποτέλεσμα για τη χώρα μας ήταν- αφού εκτοξεύτηκαν οι τιμές στα ύψη – να πάρουμε παράταση για τα λιγνιτικά εργοστάσια για μερικά χρόνια ακόμη.
Δυστυχώς η Ε.Ε. και η χώρα μας μαζί, τρέχουν πάντοτε όπισθεν των εξελίξεων και άγονται από κάθε συγκυρία συνήθως φυσικά με ζημίες οικονομικές και με οικονομική ταλαιπωρία στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών.
Πιο τραγική συγκυρία ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ο οποίος μας φέρνει αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση και φυσικά βρίσκει απροετοίμαστους και την Ε.Ε. και τη χώρα μας, η οποία ποτέ δεν κατόρθωσε να χαράξει μια ενεργειακή πολιτική ώστε να λειτουργεί αυτόνομα. Φυσικά το «μάρμαρο» θα το πληρώσει ο βασανισμένος Έλληνας που 15 χρόνια θα κλείσει σε κρίση και θα πληρώνει την ανύπαρκτη ενεργειακή στρατηγική του Ελληνικού κράτους.
Εφόσον τα επόμενα χρόνια θα πορευτούμε σίγουρα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, με την πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αφού φυσικά τελειώσουμε με τον κορονοϊό και τον πόλεμο τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στις εσωτερικές δυνάμεις τις χώρας μας και να οργανωθούμε ώστε να σωθούμε μόνοι μας γιατί κανείς άλλος δεν θα το πράξει για μας.
Πράσινη, καθαρή ενέργεια με αειφορία και χρήση πολλαπλών ρόλων στην οικονομία της χώρας θα έπρεπε να είναι τα φράγματα και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Η χώρα μας ευλογημένη από ποτάμια και άφθονο νερό που δυστυχώς χάνεται ανεκμετάλλευτο στις θάλασσες θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται κάθε κυβικό μέτρο νερού και να είναι αυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα από την πιο καθαρή ενέργεια του πλανήτη που είναι η βαρύτητα.
Φυσικά αυτό θα βοηθούσε πολύ στη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς επίσης και στη δυναμικότητα πολλών καλλιεργειών σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα αναβαθμιζόταν πολλές και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμες της χώρας μας. Το νέο δόγμα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι διάσωση και διαχείριση του νερού με φράγματα τα οποία να συνοδεύονται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass