Το ουκρανικό δράμα όπως σχολιάζεται: «Δυτικοί» και «Ανατολικοί»

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2022 19:50

Είναι φυσικό, όταν βλέπεις οτιδήποτε από τον καναπέ να είναι διαφορετικό από το να το ζεις, να είσαι ο παθών, όπως οι δύσμοιροι Ουκρανοί πολίτες, οι αποκλεισμένοι στη δυστοπική κοινωνία τους. Για την οποία φταίνε και οι φιλοδυτικοί και οι φιλορώσοι πολίτες της. Πολλοί σχολιάζουν, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, αναλυτές, κ.λπ., αλλά η πληροφόρηση (ρεπορτάζ) είναι ελλιπής, και από τα μεγάλα κανάλια, τα συστημικά όπως λέγονται, π.χ. με πλαστά βίντεο, όπως γίνεται συνήθως σε πολέμους. Δημοσιογράφοι όμως κεντρικών δελτίων ειδήσεων, που έχουν αναδειχθεί μόνοι τους σε εκφραστές της κοινής γνώμης, χάνουν σε ακροαματικότητα. Όλα φαίνονται υποταγμένα στον επικεφαλής παντογνώστη αφηγητή που πάντα μιλά ή χαμογελά αφ’ υψηλού, διαρρηγνύει τα ιμάτια μπροστά στο κακό που πάντα συμβαίνει να κλίνει στη μεριά των Ρώσων. Σαν ταινία, οι καλοί να νικάνε τους Κακούς. Αρνητική εικόνα δίνουν δημοσιογράφοι κοντά στα επιτελεία μεγάλων χωρών (Ουάσινγκτον, Ρωσία). Δίνουν αποσπασματικό ρεπορτάζ, έχουν πεισθεί ήδη ότι οι πληροφοριοδότες τους στη χώρα που ζουν έχουν δίκαιο πάντα, εκφράζουν το ηθικό πλεονέκτημα. Ένας πόλεμος δεν κρίνεται από μία έγκυο γυναίκα, ένα παιδί που κλαίει, ακόμη και από παράπλευρες απώλειες, θέμα πολύ σημαντικό, όμως άλλης κλίμακας. Πρωτίστως κρίνεται από το τι οδήγησε στον πόλεμο.


Απουσιάζουν στον διάλογο οι πολιτικοί, επειδή μάλλον η νέα γενιά δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική μόρφωση, δεν είναι σε θέση να πει τίποτα πέρα από τα γνωστά των δικαιωμάτων. Η νομικός κ. Σακελλαροπούλου, ο κοινωνιολόγος κ. Παπανδρέου φυσικά μίλησαν για το δικαίωμα της Ουκρανίας... Λες και λαοί στον ζωτικό χώρο των μεγάλων δυτικών χωρών, Αμερικής, Ηνωμένου Βασιλείου κ.ο.κ., έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. Ανέκαθεν. Οι Γάλλοι μας βομβάρδιζαν, επειδή η κυβέρνηση ή ο βασιλιάς δεν πήγαινε μαζί τους. Οι Άγγλοι στην Κατοχή έκαναν ναυτικό αποκλεισμό, οι Έλληνες πέθαιναν από πείνα....
Ο κόσμος καταφεύγει στο διαδίκτυο όπου παρά τα ελλοχεύοντα σκουπίδια είναι ευδιάκριτο ένα ικανό και αναγκαίο ρεπορτάζ. Ή προτιμώνται μη συστημικά δίκτυα, όπως στο Κρήτη tv (δ. Γ. Σαχίνης: «Αντιθέσεις» Παρασκευή, 21.45), Kontra tv, κ.λπ. Από τους αξιόλογους ομιλητές, οι οποίοι σε αντίθεση με τα Κεντρικά Δελτία Ειδήσεων πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, εξαιρώ τον Στ. Λυγερό που έχει οργανωμένο δίκτυο πληροφοριών και δικαιολογημένα διερωτάται «ποιος ήρξατο χειρών αδίκων;». Ο Κ. Βαξεβάνης με έναν εντυπωσιακά συγκροτημένο και μεστό λόγο δείχνει πώς σκέφτεται ένας μάχιμος ανταποκριτής που βίωσε πεδία μαχών, πραγματικά κι όχι εικονικά από τα στούντιο: «Ένας πόλεμος κριτικάρεται στο πεδίο, από όσα βλέπονται πραγματικά, αλλά και από το παρελθόν, από το οποίο προέρχονται οι αντιπαλότητες». Αυτές ακριβώς που ο αλλοδαπός δημοσιογράφος δεν γνωρίζει, άρα χωρίς προετοιμασία δεν μπορεί να κατανοήσει τα γεγονότα, και να μεταφέρει στους «πελάτες» του τα Νέα.
Στην Ελλάδα εκφράζονται τα δύο μέτωπα, Φιλορώσοι και Φιλοδυτικοί, με υποτιμητικές εκφράσεις ιδίως από τους δεύτερους, που βρήκαν αφορμή να δείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι, μη λαμβάνοντας υπόψη π.χ. λαϊκά σύμβολα που απέχουν να γίνουν πολιτική. Ανανεώνεται η παλαιά διαίρεση Ανατολικών και Δυτικών, που έχει διεθνείς καταβολές (Easterners, Westerners), αλλά επί του θέματος προβάλλεται στις σχολές αντίστοιχα του Κίσσιγκερ και των Μπρεζίνσκι-Σόρος, στην ουσία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Ό,τι είναι αυτονόητο για τον έναν χώρο δεν είναι για τον άλλο. Στην ελληνική αστική τάξη όμως ασχέτως κομματικής τοποθετήσεως κυριαρχεί η φιλοδυτική υπερκριτική, ο Πούτιν είναι δικτάτορας, παρανοϊκός. Οι Ουκρανοί «αγωνίζονται», κ.ο.κ., άσχετα αν έχουν στρατεύσει ναζιστές-ακροδεξιούς, μειώνουν τη ρωσική συνιστώσα. Δεν ξέρω τι θα έλεγαν αν οι Χρυσαυγίτες μας ήταν προμετωπίδα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας! Η σφαγή στην πλατεία Μεϊντάν Κιέβου (2014), η αρχή των κακών, θεωρείται, επαναστατική πράξη, κ.ο.κ. Στηρίζονται στη νομική-θεσμική κατοχύρωση της ουκρανικής πλευράς κι όχι στα παρελθόντα, τα όσα ενεργεί κυρίως μετά το 2014 επιχειρώντας να ομογενοποιήσει τη χώρα (η θεωρία του φασισμού δεν είναι τέτοιων τάσεων;). Ενδιαφέρον υλικό, γιατί οι Ρώσοι αισθάνονται ανασφάλεια και αντιδρούν, δίνει ο δ. Βασίλης Μακρίδης, ειδήμων στα Ουκρανικά [βλ. google: Όλα όσα γνώριζαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. για την Ουκρανία από το 2012...].
Δεν ξέρω αν ο Έλληνας που παρακολουθεί αισθάνεται διχασμένος. Νομίζω όμως ότι, έτσι όπως πιέζεται για εύρεση εργασίας, τους βλέπει όλους πως ό,τι κι αν υποστηρίζουν, τη δουλειά τους κάνουν.... Νιώθει τι κινεί τα νήματα. Δεν ξέρει την αλήθεια για τις μάχες, θα τη μάθει εν καιρώ, όπως τόνισαν έγκριτοι στρατιωτικοί μας, οι πιο μετρημένοι από όλους, δηλαδή όταν γίνουν γνωστές δορυφορικές και άλλες πληροφορίες.
Γι’ αυτό ο Ισραηλινός Πρόεδρος απάντησε στη δική μας Πρόεδρο (24.2.22) ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία είναι περιπλεγμένη, κι ο ίδιος βιώνει τη μοίρα των αμάχων». Ενδιαφέρει και ό,τι είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον Ουκρανό πρόεδρο: «Ετσι όπως τα κανόνισες, δεν σου μένει να συμβιβαστείς». Άλλη σχολή, αυτή του πιο διωγμένου, άρα ανασφαλούς, λαού στην Ιστορία. Ο Αριστοτέλης είπε ότι το δράμα δεν το μαθαίνεις, αλλά το υφίστασαι (ου μαθείν αλλά παθείν). Δεν είναι δικαίωμα, αλλά μύηση, έρευνα, πώς φτάνει κανείς εκεί.

Από τον Σταύρο Γουλούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass