Προτάσεις για το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Προπομπός της πολιτικής αλλαγής οι τεκτονικές εσωκομματικές αλλαγές που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2022 18:08

Γράφει ο Χρ. Αθανασιάδης*

Μέσα σε σχεδόν τρία (3) χρόνια, από τις εκλογές του 2019, η ΝΔ κατάφερε να φέρει στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε, και σήμερα ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί της ομονοούν ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από το 2019, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.


Η ανεπαρκής αντιμετώπιση της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης, με την εφιαλτική πραγματικότητα των 27.000 νεκρών, η φθίνουσα πορεία όλων των οικονομικών μεγεθών, η ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε πολύ πριν τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, η τεράστια ακρίβεια και το υπέρμετρα αυξημένο κόστος ζωής, αλλά και κόστος παραγωγής σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, έχουν φέρει σε απόγνωση και απελπισία τους Έλληνες πολίτες.
Έτσι λοιπόν, χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια, για να ξαναμπεί η χώρα σε φθίνουσα πορεία και η κοινωνία σε πολύπλευρη κρίση, από την εφαρμογή του αντικοινωνικού σχεδίου της Κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πολιτική αλλαγή γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαίο, αλλά για να γίνει αυτό πράξη, χρειάζεται ένας ηγέτης που να θέλει και ένα κόμμα που να μπορεί.
Ο ηγέτης υπάρχει και λέγεται Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αποδείξει στην πράξη ότι και θέλει και μπορεί να ξαναβγάλει τη χώρα από τη σημερινή πολύπλευρη κρίση και να εφαρμόσει πολιτικές υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των συμφερόντων.
Το κόμμα που μπορεί, οφείλουμε να το φτιάξουμε όλοι μαζί, με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πολύ πρόσφατα πρότεινε ριζικές και «τεκτονικές» αλλαγές στο εσωτερικό του.
Πριν απαριθμήσουμε αυτές τις ευεργετικές αλλαγές, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση, αλλά και προπομπό της πολιτικής αλλαγής στη χώρα μας, ας δούμε κάποιες προγενέστερες αλλαγές που πραγματοποίησε ο πρόεδρος στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες -δυστυχώς- συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση της κομματικής γραφειοκρατίας, αλλά ευτυχώς ανεπιτυχώς:
1. Δημιουργία και συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, πέραν της Πολιτικής Γραμματείας.
2. Δημιουργία της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), πέραν της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.).
3. Δημιουργία και ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στην ονομασία και στα λογότυπα του κόμματος.
4. Δυνατότητα εγγραφής νέων μελών μέσω ίντερνετ, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία των οργανώσεων (face control και «αριστερόμετρα»).
Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Απριλίου 2022, στο γήπεδο του Τaekwondo στο Φάληρο, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τις παρακάτω (ευχάριστα πρωτόγνωρες) αλλαγές:
- Ψηφιακή δομή και λειτουργία.
- Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα.
- Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία.
- Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος (Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής) απευθείας από τη βάση του κόμματος.
- Τριετείς θητείες στελεχών σε Βουλή - Ευρωβουλή - Κεντρική Επιτροπή.
- Απόλυτη ισότητα των φύλων στην Κεντρική Επιτροπή με 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία.
- Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις.
Το 50% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής να είναι από την περιφέρεια, με διεξαγωγή εκλογών σε 13 ξεχωριστές Περιφέρειες.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις θετικότατες οργανωτικές αλλαγές στη δομή τού κόμματος και τον τρόπο εκλογής των οργάνων του, πολύ πρόσφατα πρότεινε το 50% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής να είναι από την περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα η συγκρότηση της Κ.Ε. να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές Περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε Περιφέρεια και έτσι ουσιαστικά από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η Περιφέρεια, να φτάσει, όπως προαναφέρθηκε, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη προτεινόμενη αλλαγή έγινε μετά από σχετική επιστολή που απέστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα, περίπου 30 γραμματείς-συντονιστές Ν.Ε. από τις 60 περίπου πανελλαδικά, οι οποίοι ζητούσαν από τον πρόεδρο του κόμματος την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, πράγμα το οποίο και έγινε.
Φυσικά και εδώ υπάρχουν αντιδράσεις από τους γνωστούς αντιδρώντες, όπως αξίζει να σημειωθεί, μιας και έχει θεσσαλικό ενδιαφέρον, ότι κανένας γραμματέας από τις 4 Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία δεν συνυπέγραψε αυτήν την επιστολή-πρόταση που στάλθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.
Επιπρόσθετες προτάσεις για καταστατικές αλλαγές
Μέσα σ’ αυτές τις άκρως θετικές και «τεκτονικές» αλλαγές που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, θα προσέθετα και τις παρακάτω, ώστε να συμπληρωθούν στο νέο Καταστατικό του κόμματος:
1. Η ανάδειξη των μελών της Ν.Ε. θα πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών του κόμματος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και όχι διά αντιπροσώπων των Ο.Μ., όπως γίνεται σήμερα.
2. Να θεσπιστεί Περιφερειακή Επιτροπή, σε κάθε γεωγραφική Περιφέρεια της χώρας μας, η οποία θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών του κόμματος, με ποσόστωση εκπροσώπησης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων που την απαρτίζουν.
3. Να υπάρχει ασυμβίβαστο για τους γραμματείς των Ο.Μ., αλλά και των Ν.Ε. για υποψήφιους βουλευτές, παρά μόνο αν παραιτούνται από τη θέση τους 1,5 χρόνο πριν.
4. Εάν συνεχίσουν να υφίστανται οι τάσεις ή τα λεγόμενα Ρεύματα Ιδεών, οι γραμματείς των Ο.Μ. και των Ν.Ε. δεν θα πρέπει να ανήκουν σε κανένα από αυτά.
5. Κάθε μέλος θα μπορεί να εκλέγεται μόνο σε ένα και μοναδικό όργανο και όχι όπως γίνεται σήμερα, δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και γραμματέας ή μέλος Συντονιστικής Ο.Μ., και γραμματέας ή μέλος Ν.Ε., και γραμματέας του κόμματος, καθώς και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Έτσι λοιπόν, κάθε μέλος που θα εκλέγεται σε ανώτερο όργανο, αυτομάτως θα παραιτείται από το υφιστάμενο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει και χαράζει τον δρόμο της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, ας τον διαβούμε όλοι μαζί με γοργά βήματα και ας γίνουμε συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές, τόσο στις θεσμικές αλλαγές στο κόμμα όσο και στην επίτευξη της πολιτικής αλλαγής που χρειάζεται επειγόντως ο τόπος μας.

 

*Ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης είναι δημοσιογράφος-εκδότης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, συνιδρυτής της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass