Το γατάκι και η κυρία

Δημοσίευση: 10 Απρ 2022 15:05

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Ήταν ένα μουντό και παγερό πρωινό του Φλεβάρη. Οι λιγοστοί διαβάτες στους δρόμους της πόλης, ασορτί στην όψη τους με το μελαγχολικό τοπίο της εποχής, βιαζόντουσαν να φθάσουν έγκαιρα στις δουλειές τους... Το καρφωμένο μπρος βλέμμα τους μαζί με τις μάσκες, τα κασκόλ και τα καπέλα απέτρεπε την εκδήλωση και αυτών ακόμα των παραδοσιακών εκφράσεων ευγενείας... Η υγειονομική κρίση, σκέφτηκα, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την αποξένωση.
Και εκεί που οι λογισμοί μου διαδέχονταν ο ένας τον άλλο, ξαφνικά άκουσα πίσω μου μια ακαθόριστη και απροσδιόριστη έκκληση. Αχνή στην αρχή, ζωηρότερη, επίμονη και ευδιάκριτη στη συνέχεια. Μια ζωική φωνή, που παρακλητικά και απεγνωσμένα ζητούσε βοήθεια. Μια κραυγή ζωής, που εξέφραζε την ωδίνη της ανάγκης, μέσα στην καρδιά της βαρυχειμωνιάς. Και εμείς προχωρούσαμε αδιάφοροι, όπως συχνά συμβαίνει και στη θέα της ανθρώπινης δυστυχίας.
Ξαφνικά, στον δρόμο μου και προς την κατεύθυνση του προορισμού μου ένιωσα την επαφή και το ελαφρύ τράβηγμα του πανωφοριού μου. Γυρίζω απότομα και βλέπω να με κοιτάζει κατάματα και παρακλητικά ένα αδέσποτο τετράποδο. Είναι αυτό, σκέφθηκα, που ικετευτικά και γοερά καλούσε σε βοήθεια. Ένα γατάκι που αποζητούσε το αυτονόητο. Το δικαίωμα στη ζωή. Και αυτό το εξέφραζε με την έντονη επιθυμία του να το προσέξει κάποιος και να του προσφέρει το αναγκαίο. Την τροφή.
Στο πλησίασμα προσπαθούσα να του προσφέρω, εκείνο που μπορούσα εκείνη τη στιγμή. Το χάιδεμα. Αυτό, που μαζί με το νιαούρισμά του αποτελούσαν τη γλώσσα επικοινωνίας μας. Το γατάκι άρχισε να ηρεμεί και να αισιοδοξεί για το ποθούμενο. Προχωρούσαμε παρέα με σκοπό να βρούμε κάποιο κατάστημα πωλήσεως ζωικών τροφών. Γιατί στο μέρος που βρισκόμασταν κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Ξαφνικά, πάνω στη δυστοκία μας ήρθε το ζητούμενο. Στα δεξιά του δρόμου, στο πεζοδρόμιο, διέκρινα ένα χάρτινο σπιτάκι και δίπλα ένα πιάτο και ένα κεσεδάκι, που δυστυχώς, ήσαν αδειανά.
Η αρνητική αυτή διαπίστωση δεν κράτησε πολύ, γιατί η σωτηρία ήρθε από μια φιλόζωη κυρία, που εκείνη τη στιγμή έφερνε τροφή και νερό για να γεμίσει τα αδειανά σκεύη, τα οποία αποτελούσαν την πηγή ζωής των αδέσποτων. Στην ολιγόλεπτη κουβέντα, που είχα μαζί της διέκρινα τα βαθιά φιλοζωικά της αισθήματα, τα οποία εκφράζονταν με την καθημερινή πρακτική ζωής, που απλόχερα σκορπούσε στα άστεγα και πεινασμένα τετράποδα. Κι όλα αυτά με ένα πρόσχαρο και φιλόξενο ύφος. Με μια καρδιά ανεξάντλητης φιλοτιμίας και αγάπης που διάχυτα εξέφραζαν τα λόγια της: «Ραγίζεται η καρδιά μου σαν τα βλέπω ζητιανεύοντας για ένα μερίδιο στο δικαίωμα της ζωής...».
Αυτά τα δικαιώματα των ζώων καλούμαστε να υπερασπιζόμαστε. Με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας και το αρραγές της τροφικής αλυσίδας... Κι όλα αυτά με αίσθημα αγάπης και σεβασμού, αξίες που πρέπει να είναι βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του ανθρώπου. Για να τον κάνουν προστάτη του αδύναμου κόσμου και όχι τύραννο και βασανιστή των ανήμπορων τετραπόδων...
Αυτήν την αγάπη και προστασία αποζητούσε, στη γλώσσα του, και το αδέσποτο γατάκι, που η μοίρα το έριξε στον δρόμο της ζητιανιάς. Το έλεος και τη στοργή, του καθ’ ομοίωση Θεού ανθρώπου, έψαχνε ενστικτωδώς εκείνη τη στιγμή. Του πλούσιου σε φιλοζωικά αισθήματα, που τα βρήκε στην άγνωστη κυρία. Στις αρετές και στις αξίες της, που πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση όλων μας. Έμπρακτο οδηγό προστασίας και συντήρησης του αδύναμου κόσμου. Ενός κόσμου που τον βλέπουμε να καταστρέφεται γύρω μας από τον ισχυρό και ανάλγητο άνθρωπο. Τον απολύτως υπεύθυνο διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας. Της παγκόσμιας φυσικής δύναμης συντήρησης και διατήρησης του υγιούς φυσικού περιβάλλοντος. Της κτιστής πλάσης. Τη δημιουργία του Άκτιστου και Πάνσοφου Πλαστουργού μας. Αυτήν καλούμαστε, ευγνώμονα, να σεβαστούμε με πράξεις σαν κι αυτή της πρωταγωνίστριας της σημερινής μας ιστορίας. Ας το επιχειρήσουμε λοιπόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass