Η επιστροφή του Κωνσταντίνου στον θρόνο

Δημοσίευση: 18 Απρ 2022 18:12

Από τον Οδυσσέα Β. Τσιντζιράκο, φιλόλογο

Χάνοντας ο Βενιζέλος τις εκλογές του 1920, μαζί με αρκετά στελέχη του παράτησαν πικραμένοι την Ελλάδα και τον στρατό στο Μικρασιατικό μέτωπο και αναχώρησαν για το εξωτερικό.

Ο αντιβασιλεύς Π. Κουντουριώτης όρκισε τη νέα κυβέρνηση υπό τον Δ. Ράλλη -τον Γούναρη δεν τον ήθελαν οι Αγγλογάλλοι- και ύστερα παραιτήθηκε. Αμέσως έρχεται από το μέτωπο και η τηλεγραφική παραίτηση του αρχιστρατήγου της Μ. Ασίας Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ενώ η κυβέρνηση Ράλλη όρισε αντικαταστάτη του τον Αν. Παπούλα. Παρέμεινε όμως στη θέση του ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης, που τον είχε διορίσει ο Βενιζέλος και τον διατήρησαν και οι αντίπαλοί του, επειδή αυτή ήταν η απαίτηση των Αγγλογάλλων. Και αυτοί πάλι θα τον σώσουν σε αγγλικό πλοίο την παραμονή της επιστροφής της Σμύρνης. Και θ’ αποδειχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του όχι απλώς φιλότουρκος, αλλά και φυσιογνωμία αινιγματική.
Η νέα κυβέρνηση Ράλλη μετά την παραίτηση Κουντουριώτη διόρισε προσωρινά αντιβασίλισσα τη βασιλομήτορα Όλγα, που είχε έλθει εκείνες τις μέρες στην Αθήνα για να δει τον ετοιμοθάνατο εγγονό της Αλέξανδρο, που θα πεθάνει σε λίγο από δάγκωμα… μαϊμούς! Αυτό τουλάχιστο ήταν το επίσημο ανακοινωθέν. Η Όλγα βλέποντας τη μεταστροφή της πολιτικής κατάστασης τηλεγράφησε στη Ζυρίχη, στην οικογένεια του γιου της Κων/νου.
«Δύνασθε να επιστρέψετε όποτε επιθυμείτε. Υπέργειος ευτυχία.
Μαμά»
Παρά τη βιαστική επιθυμία της “Μαμάς” να έρθει γρήγορα ο Κωνσταντίνος στην Ελλάδα, ο Ράλλης έκρινε τα πράγματα πιο ώριμα και αποφάσισε να τον φέρει πίσω με δημοψήφισμα, ώστε να φανεί ότι τον αποζητά ο λαός και θα τον υποδεχτεί τελικά στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 μετά βαΐων και κλάδων! Ο Ράλλης και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση πραγμάτωναν το προεκλογικό τους σύνθημα «Ελιά και Κώτσο βασιλιά», αλλά οι σύμμαχοι δεν ξεχνούσαν τις δολοπλοκίες που δημιούργησε σε βάρος της Αντάντ ο Κωνσταντίνος τα προηγούμενα χρόνια. Κι είναι τώρα έτοιμοι να τον πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα. Δυστυχώς όμως τη μεταστροφή των συμμάχων θα την πληρώσει - ως συνήθως - ο λαός.
Και εξαρχής Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί θα δηλώσουν φανερά ότι σε περίπτωση επιστροφής του Κωνσταντίνου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμιά οικονομική βοήθεια απ’ τους συμμάχους. Και θα δούμε ότι κατά τη διάρκεια του 1921 και οι τρεις της Αντάντ και η Σοβιετική Ένωση θα τα “βρουν” με τους Τούρκους εθνικιστές του Κεμάλ και θα παρατήσουν την Ελλάδα στο έλεος του τουρκικού φανατισμού, αφού βέβαια χρησιμοποιήσουν τον στρατό της ως σκιά που είχαν ανάγκη.
Πιο πολύ ανησυχούσε η Αγγλία μήπως ο Κωνσταντίνος αλλάξει τη βενιζελική πολιτική στη Μικρά Ασία και στο τέλος πήγαινε περίπατο η Συνθήκη των Σεβρών. Μάλιστα ο Άγγλος πρωθυπουργός δήλωνε: «εις ουδεμίαν περίπτωσιν πρέπει να επιτραπή εις τον Κωνσταντίνον να επιστρέψη...».
Αλλά όχι απλώς επέστρεψε. Έφτασε με το καταδρομικό «Αβέρωφ» μέσα σε κλίμα απερίγραπτου ενθουσιασμού! Ο κόσμος έκαμνε σαν τρελός με την επάνοδο του βασιλιά του! Το αν μάς παρατούσαν οι σύμμαχοί μας, αν δεν μας χορηγούσαν δάνειο, όταν σε λίγο θα το ζητούσαμε, το αν θα συνεχιζόταν ο πόλεμος στο Μικρασιατικό μέτωπο ή το ότι αθετούνταν όλες οι προεκλογικές υποθέσεις για τερματισμό του πολέμου και επιστροφή των στρατιωτών, όλα αυτά αποτελούν πλέον λεπτομέρειες ασήμαντες. Η Ελλάδα έχει πλέον βασιλιά! Και μάλιστα Κωνσταντίνο βασιλιά. Οι σύμμαχοι ας παν να καούν. Μ’ ένα ντου στη Μικρασία η Κωνσταντινούπολη είναι ξανά ελληνική κι ο στρατός μας φτάνει μεμιάς στην Κόκκινη Μηλιά. Βγήκαν τα γραμμένα! Άλλο που δεν θέλει ο κόσμος σε παρόμοιες στιγμές. Κι ύστερα αποτρελαινόμαστε εντελώς.
Ο Κωνσταντίνος γύρισε συν γυναιξί και τέκνοις. Διάδοχοι, πρίγκιπες, υπηρέτες, κακό. Και, άκουσον άκουσον, πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν να οριστούν οι νέες χορηγίες του κράτους προς όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που έπρεπε να αυξηθούν κατακόρυφα και να δοθούν αναδρομικά από τότε που εκθρονίστηκε ο βασιλιάς. Όχι παίζουμε. Η ετήσια λοιπόν, βασιλική χορηγία έφτανε πλέον σε 19.448.000 δραχμές! Δηλαδή σήμερα κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πώς περνούσαν οι στρατιώτες στο μέτωπο, ποιος και πόσο χρηματοδοτούσε την όλη επιχείρηση, αν είχε ή δεν είχε η Ελλάδα τη δυνατότητα να συνεχίσει τον πόλεμο, όλα αυτά περνούσαν στα ψιλά. Κι ενώ ο λαός περίμενε από την κυβέρνηση να φέρει πίσω τα παιδιά απ’ τον πόλεμο, όπως είχε προεκλογικά δεσμευτεί, άλλαξε άρδην γνώμη. Και δεν έκαμε καμιά προσπάθεια να απαγκιστρωθεί η Ελλάδα απ’ τη μικρασιατική εκστρατεία. Και μάλιστα τώρα που οι σύμμαχοι θα μας παρατούσαν. Με τον Βενιζέλο, έστω και τυπικά, είχαν κάποιες δεσμεύσεις, με τον Κωνσταντίνο όμως λύθηκαν. Το γράφει τελικά ο Τσώρτσιλ στο βιβλίο του «Aftermath», σελ. 387: «Η επάνοδος του Κωνσταντίνου διέλυσε όλους τους συμμαχικούς δεσμούς με την Ελλάδα και ακύρωσε τις υποχρεώσεις εκτός από τις νομικές. Με τον Βενιζέλο είχαμε αναλάβει πολλές δεσμεύσεις. Αλλά με τον Κωνσταντίνο καμιά…».
Θα μπορούσαμε για την παραπέρα στάση των συμμάχων μας να σημειώσουμε πλείστα όσα. Να όμως που δεν ξέρεις κάποιες φορές από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Κακίζουμε τους συμμάχους μας. Και ειδικά τους Άγγλους. Και με το δίκιο μας. Μήπως όμως θα ήταν προτιμότερο να κάναμε μια ενδοσκόπηση και να βλέπαμε και τα δικά μας λάθη;
Είμαστε ακόμα στα 1921. Και επρόκειτο στο Λονδίνο να γίνει συνδιάσκεψη για το Μικρασιατικό ζήτημα. Ο Ράλλης, ως πρωθυπουργός προτείνει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα παίρνοντας ως βοηθό του και σύμβουλο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Κωνσταντίνος στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας πρότασης έκαμνε σαν τρελός! Αν ήταν δυνατό. Αυτός, ο βασιλεύς της Ελλάδος, να δεχθεί τη βοήθεια του άσπονδου εχθρού του! Απέρριψε ασυζητητί την πρόταση Ράλλη και ο τελευταίος παραιτήθηκε. Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ν. Καλογερόπουλος, που έφυγε στις 3 Φλεβάρη του 1921 για τη συνδιάσκεψη του Λονδίνου.
Στη συνδιάσκεψη αυτή οι Γάλλοι υποστήριξαν ότι οι Έλληνες πρέπει να αποχωρήσουν από τη Μ. Ασία, γιατί δεν είναι δυνατό να νικηθεί ο κεμαλικός στρατός. Η απάντηση δε του Καλογερόπουλου ήταν: «Μέσα σε τρεις μήνες οι ελληνικές δυνάμεις είναι σε θέση να εκμηδενίσουν τον στρατό του Κεμάλ και να εκκαθαρίσουν τη χώρα από τους Τούρκους». Περίπου τα ίδια θα υποστηρίξουν ο συνταγματάρχης Σαρηγιάννης και οι υπουργοί Γούναρης και Μπαλτατζής. Αυτοί οι άνθρωποι στη συνδιάσκεψη δεν κατάλαβαν ότι οι Γάλλοι έβριζαν τους Έλληνες της Μ. Ασίας (βρωμορωμιοί) ή τους αποκαλούσαν μάστιγα της Ανατολής. Επίσης, δεν είχαν προσέξει μια παραστατική παρομοίωση του Τσώρτσιλ, που έλεγε ότι, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κίνδυνο, έμοιαζε με άνθρωπο που πνίγεται. Τότε η Αγγλία αντί να βουτήξει να τη σώσει, καθόταν παράμερα και έδινε… συμβουλές. Δυστυχώς αυτή τη βοήθεια θα βρει η Ελλάδα από την Αγγλία σε λίγο καιρό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass