Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη διετία 2020-2022

Δημοσίευση: 19 Απρ 2022 19:30

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, καθώς σε αυτή μετέχουν περισσότεροι από 2.800 δικαστές και εισαγγελείς. Ιδρύθηκε το έτος 1958, μετά από αγώνες και διώξεις των δικαστών εκείνων που διεκδίκησαν το δικαίωμα σε ανεξάρτητη και αδέσμευτη συνδικαλιστική δράση. Βασικός σκοπός της είναι η προάσπιση της δικαστικής ανεξαρτησίας, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την αρχή του κράτους δικαίου. Η σπουδαιότητα άλλωστε του ρόλου των δικαστικών ενώσεων αποδεικνύεται από το γεγονός πως υπήρξε ρητή πρόβλεψη για τη συγκρότησή τους στο άρθρο 89 παρ. 5 του δημοκρατικού Συντάγματος του 1975.


Τη διετία 2020-2022 η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέπτυξε ιδιαίτερα έντονη δράση σε επιστημονικό, κοινωνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Διατύπωσε εμπεριστατωμένες νομικές θέσεις και παρατηρήσεις για όλα τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και αφορούσαν τη Δικαιοσύνη και ειδικότερα για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, τις τροποποιήσεις στην πολιτική δικονομία, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, τον νόμο για την Εθνική Σχολή Δικαστών και πρόσφατα για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.
Ο επιστημονικός της χαρακτήρας αναδείχθηκε με τη διεξαγωγή μιας σειράς συνεδρίων για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τις εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τα ζητήματα από την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Διοργάνωσε τριήμερο συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα: η προβληματική της ουσιαστικής προστασίας τους τον 21ο αιώνα», που τέθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, με την παρουσία και συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών από όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης, καθηγητών εγνωσμένου κύρους της Ελλάδας και του εξωτερικού, δικαστών του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών.
Ήταν η μόνη δικαστική ένωση που εκπροσώπησε το δικαστικό σώμα στο Forum «Ελλάδα 2040», σε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καταθέτοντας ολοκληρωμένη μελέτη για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη, η οποία περιλήφθηκε στη Λευκή Βίβλο και παρουσιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή.
Παράλληλα ενισχύθηκε η θέση της στις διεθνείς δικαστικές ενώσεις, στις οποίες μετέχει. Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συμμετέχει ενεργά στις συνελεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, η οποία απαρτίζεται από δικαστικές ενώσεις 44 κρατών, αλλά και στις συνελεύσεις της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, που περιλαμβάνει δικαστικές ενώσεις από 94 κράτη. Απόδειξη του κύρους που απολαμβάνει αποτελεί το γεγονός της ανάληψης της διοργάνωσης της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών το έτος 2023 στην Αθήνα. Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των διεθνών δικαστικών ενώσεων, παρείχε στήριξη στις Αφγανές Δικαστές, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, καθώς και στους Πολωνούς Δικαστές, που μάχονται, μέσω των δικαστικών τους ενώσεων, κατά της προσπάθειας της εκτελεστικής εξουσίας για «πολιτικοποίηση» της δικαιοσύνης.
Σε κοινωνικό επίπεδο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέτισε τιμή στους αγώνες για τη δημοκρατία, με μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και του Βασίλη Λέκκα. Από τις εισφορές των μελών της παρείχε συνδρομή στον Ερυθρό Σταυρό για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, χορήγησε tablets στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, στήριξε Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και Καταστήματα Κράτησης Ανηλίκων, συνέδραμε τα παιδικά χωριά SOS.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τα προηγούμενα χρόνια είχε βγει τραυματισμένη από το γεγονός πως εκπρόσωποί της χρησιμοποίησαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Το Προεδρείο της, κατά την τελευταία διετία, εργάστηκε συστηματικά προκειμένου η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας να επιστρέψει στις βασικές αρχές και αξίες που πρέπει να διαπνέουν τον συνδικαλισμό και τη δικαιοσύνη.

Από την κ. Αικατερίνη Ντόκα,
εφέτη Λάρισας και Α’ αντιπρόεδρο
της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass