Στη Μικρασία ηττηθήκαμε …γιατί δεν θα μπορούσαμε να νικήσουμε

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2022 19:00

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ανάγκη να αποσαφηνιστούν ορισμένες παράμετροι της Μικρασιατικής Εκστρατείας που αποτελούν αντικείμενο παρανόησης και έχουν οδηγήσει διαχρονικά σε πλάνες και δεισιδαιμονίες.
Η απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου να στείλει στρατό στη Μικρά Ασία δεν ήταν απόρροια συναισθηματικής παρόρμησης -που άλλωστε δε διέκρινε τον Κρητικό πολιτικό-, αλλά ρεαλιστικής και συνειδητής επιλογής. Η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Ιωνίας έγινε με συμμαχική εντολή, δηλαδή κάτω από την «ομπρέλα ισχύος» που σχημάτιζαν οι νικήτριες του πολέμου, κυρίως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.


Κι αν σε κάποιον βαθμό γινόμαστε τοποτηρητές των αγγλικών συμφερόντων στην περιοχή, παραδοχή που δε στερείται, βέβαια, αλήθειας, το διακύβευμα για την ελληνική πλευρά ήταν μεγάλο: η προστασία των ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή, που δεν αποτελούσαν άλλωστε τη συντριπτική πλειοψηφία έναντι του μουσουλμανικού στοιχείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 1919 που κατέπλευσαν τα ελληνικά πλοία στη Σμύρνη, ο τουρκικός εθνικισμός μόλις αναδυόταν και δεν είχε προσλάβει ακόμη την ορμή και τη βιαιότητα των επόμενων χρόνων, υπό την ηγεσία των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ.
Την τουρκική αντίδραση, ωστόσο, θα έπρεπε να την αναμένουμε. Η Ιωνία θεωρείτο η «καρδιά» της διαμελισμένης από τη συμμετοχή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που με τη συνθήκη των Σεβρών είχε απολέσει τα εναπομείναντα ευρωπαϊκά της εδάφη, αλλά και τμήματα της Μέσης Ανατολής και της Συρίας.
Η προέλαση του ελληνικού στρατού στην τουρκική ενδοχώρα δεν απαντούσε σε καμιά στρατηγική και κυρίως δεν λάμβανε υπ’ όψιν της τη γεωγραφία και τη δημογραφία της περιοχής, παράγοντες που συνήθως κρίνουν την έκβαση ενός πολέμου.
Οι ευθύνες βαρύνουν πρωταρχικά την αντιβενιζελική παράταξη που δεν διέθετε σχέδιο και στρατηγική, ενώ με την «απονενοημένη» κίνηση της επιστροφής του βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσε το πρόσχημα στους «συμμάχους» να εγκαταλείψουν τον ελληνικό στρατό σε έναν αδιέξοδο πόλεμο που διεξαγόταν σε αχανές μέτωπο εναντίον ενός ολοένα και περισσότερο ενισχυόμενου αντιπάλου.
Η «γάγγραινα» που Εθνικού Διχασμού που ταλάνιζε τη χώρα, αλλά και το στράτευμα ήδη από το 1915 έμελε να αποτελέσει «χαίνουσα πληγή» και για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Εθνικός Διχασμός δεν άμβλυνε μόνο την επιθετική ικανότητα του ελληνικού στρατού, αλλά δηλητηρίαζε και το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο στρατός πάλευε, προς το τέλος μάλιστα του πολέμου, μόνος και αβοήθητος, για να εφαρμόσει τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών, που τελικά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Εκστρατείας είναι γνωστές ωστόσο, μέσα από την περιπέτεια αυτήν, η περιδίνηση του ελληνικού λαού από την τραγωδία στην εποποιία ανέδειξε τη δυνατότητά του να ξεπερνά τις δυσκολίες και να μεγαλουργεί, ακόμη κι όταν οι «σύμμαχοι» του γυρίζουν ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα την πλάτη. Η διχόνοια όμως υπονομεύει τις αρετές της ελληνικής φυλής και αποτελεί «κακό σύμβουλο» και για το παρόν, αλλά και για το μέλλον.

Από τον Βασίλη Πλατή,
φιλόλογο-δρα Ιστορίας Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass