Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EΠΙΣΤΟΛΗ

Τους φοβίζει η δημοκρατία

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2022 16:25

Αγαπητή «Ελευθερία»,


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο του κ. Βορίδη και άλλων κυβερνητικών, που αν μη τι άλλο δείχνουν να τους φοβίζει η δημοκρατία. Αφού έκοψαν τις αρμοδιότητες, τώρα προσπαθούν να κόψουν και τον διάλογο από τα Δημοτικά Συμβούλια.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός πρότεινε διάταξη με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα από τους επικεφαλής των παρατάξεων να φέρνουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για συζήτηση.
Την τελευταία στιγμή έκανε έναν ελιγμό για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών. Με νέα πρότασή του, προβλέπεται οι επικεφαλής των παρατάξεων να καταθέτουν τα θέματα πολλές ημέρες πριν γίνει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να υποβάλλονται στην κρίση του προέδρου αν θα ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη.
Με τον τρόπο αυτόν αφαιρείται από τα Δημοτικά Συμβούλια η δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα έκτακτου χαρακτήρα και να συζητούνται οι υποθέσεις στον χρόνο που συμβαίνουν.
Και αυτή η πρόταση φανερώνει τη βασική επιδίωξη του Υπουργού να αφαιρέσει τον πολιτικό χαρακτήρα των λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Δεν αρέσει στον Υπουργό η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου; Παίρνει τις αρμοδιότητές του και τις δίνει στην Οικονομική Επιτροπή.
-Δεν αρέσει σε άλλον Υπουργό η κριτική εντός των Δημοτικών Συμβουλίων; Φιμώνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Τόσο πολύ φοβούνται την αυτοδιοίκηση και προσπαθούν με ακραίες νομοθετικές ρυθμίσεις να την ακρωτηριάσουν;
Τόσο πολύ φοβούνται τη λογοδοσία και κατήργησαν την απλή αναλογική;
Τόσο πολύ φοβούνται τον διάλογο και τον καταργούν στα Δημοτικά Συμβούλια;
Η Κυβέρνηση με πολύ μεγάλη βιασύνη γκρεμίζει όσα η κοινωνία έχτιζε για δεκαετίες.
Εφαρμόζει πολιτικές με απύθμενο κυνισμό, που στο όνομα της δήθεν κανονικότητας παραβιάζουν ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών.
Τέλος, στο αίτημα της κοινωνίας για αποκέντρωση με δημοκρατικές λειτουργίες η απάντηση από τον Υπουργό είναι να τοποθετήσει κομματικό κομισάριο σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση. Έτσι ο Υπουργός θα διορίσει τους 7 επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Ο Υπουργός ανατρέχει στο παρελθόν και επαναφέρει το κομματικό κράτος.

Τσιόπας Χρήστος, δημ. συμβ. «ΣυνΠολιτεία» Δήμου Τυρνάβου