Γερμανική στροφή;

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2022 18:30

Σαν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού των Εξωτερικών, κ. Αναλένα Μπέρμποκ, στην Ελλάδα και την Τουρκία και ασφαλώς οι θέσεις που αυτή εξέφρασε. Θέσεις που αφορούν στα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία γενικά για το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, εντάσσοντάς τα στον νεοφανή όρο Γαλάζια Πατρίδα. Με κυρίαρχο στοιχείο τον αναθεωρητισμό η γείτονα χώρα κοντά στα πενήντα περίπου χρόνια επιδιώκει αλλαγές σε βασικές διαδικασίες και ισχύοντα στο Αιγαίο, κόντρα στα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.


Σε αυτές ακριβώς τις επιδιώξεις της Τουρκίας η χώρα μας είχε συνηθίσει για πολλά χρόνια να ακούει τα αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας όργανα, να αρθρώνουν λόγο που εξέφραζε θέσεις ίσων αποστάσεων και που πάντα έκλεινε με την παρότρυνση «βρείτε τα». Ήταν μία τακτική των κυβερνήσεων της κ. Μέρκελ που προκαλούσε εκνευρισμό στην Ελλάδα καθότι αφενός ένιωθε ότι αδικείται και αφετέρου πολλές φορές αποτέλεσε το κύριο εμπόδιο λήψης μέτρων από το σύνολο των κρατών της Ένωσης.
Με την τελευταία της όμως επίσκεψη η Γερμανίδα υπουργός κατέστησε σαφείς δύο εξαιρετικής σπουδαιότητας διαφοροποιήσεις από τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη εκ μέρους της Γερμανίας πολιτική.
Πρώτον, πως τα νησιά του Αιγαίου είναι Ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται με τόση σαφήνεια αυτή η θέση από ένα μεγάλο κράτος, όπως η Γερμανία, και που ταρακούνησε συθέμελα τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών. Είναι ασφαλώς μία θέση που αν βρει μιμητές και άλλα κράτη της Ένωσης, θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στις επιδιώξεις της γείτονος χώρας. Είναι σαφές πως εναπόκειται στη διπλωματική ικανότητα της Κυβέρνησης, με τις κατάλληλες κινήσεις να πείσει και άλλες χώρες σε έκφραση παρόμοιων πολιτικών θέσεων.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. η κ. Υπουργός δήλωσε πριν την επίσκεψη ευθέως πως επιθυμεί να ακούσει επί τόπου τι πρέπει να κάνουμε ως Ε.Ε., ώστε να είναι ασφαλή τα κοινά μας εξωτερικά σύνορα. Πρόκειται βεβαίως για ένα τεράστιο βήμα που γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι μάλλον για πρώτη φορά αναφέρεται από Ευρωπαίο αξιωματούχο ο όρος κοινά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό διότι η αποδοχή του όρου κοινά σύνορα σημαίνει και αποδοχή κοινών υποχρεώσεων.
Αν και στην Τουρκία η Υπουργός δήλωσε πως η χώρα αυτή είναι απαραίτητος εταίρος και συνδέεται με τη Γερμανία όσο καμία άλλη, διαφαίνεται πως η διατήρηση της ειρήνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο την παρούσα χρονική στιγμή με το ζήτημα της Ουκρανίας σε πλήρη εξέλιξη και το ενεργειακό θέμα να ταλανίζει το σύνολο της Ε.Ε., αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αναγκάζοντας τη Γερμανία να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα εν πολλοίς φιλοτουρκική στάση της. Όμως μία τέτοια στροφή στην εξωτερική πολιτική μίας τόσο μεγάλης χώρας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες αποφάσεις και πράξεις σε πολλούς τομείς. Ένας τέτοιος τομέας είναι και οι προμήθειες γερμανικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία και την παρούσα περίοδο των υποβρυχίων. Είναι αυτά που σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους αν τα προμηθευτεί η Τουρκία θα έχουμε ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την ειρήνη στην περιοχή. Μία ματαίωση της πώλησης θα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση αλλαγής της πολιτικής.

Από τον Θανάση Μπρισίμη,
σμήναρχο ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass