Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη και επέκταση, όχι κατεδάφιση

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2022 10:15

Γράφει ο Θωμάς Παπαλιάγκας

Με το νέο νομοσχέδιο το σύστημα υγείας ιδιωτικοποιείται προς δόξαν των συμφερόντων ολίγων και ισχυρών. Όπως ακριβώς στην ενέργεια, στην κρίση του κορονοϊού και στην κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι και στην υγεία η Κυβέρνηση της ΝΔ τοποθετείται, χωρίς καμία ντροπή, με την πλευρά των ολίγων και μεγάλων συμφερόντων. Προσπαθεί ξεκάθαρα να κατεδαφίσει την εμβληματική τομή της μεταπολίτευσης, το ΕΣΥ, που φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία μετατρέπεται το νοσοκομείο από δημόσιο θεραπευτήριο για όλους σε προθάλαμο αλίευσης ασθενών για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του. Η δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες ουσιαστικά καταργείται, ενώ η χώρα μας έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Επίσης, η κυβέρνηση προσφέρει τη δυνατότητα στην ιδιωτική υγεία να παίρνει τους καλύτερους γιατρούς, ακόμη και τους καθηγητές των Πανεπιστημίων, από τα δημόσια νοσοκομεία, απλώς για να μην τους πληρώσει καλά. Για να γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία ιδρύματα δεύτερης κατηγορίας, αποκλειστικά για τους φτωχούς.
Την ίδια στιγμή που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, διαθέτει μόνο το 4,8% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σ’ αυτήν, όταν π.χ. η Ιταλία διαθέτει το 10%. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την ενίσχυση της υπηρεσιακής αδιαφάνειας, της αδιαφάνειας στις προμήθειες, τον διορισμό κομματικών στελεχών στις θέσεις των διοικητών των Νοσοκομείων, που αμείβονται αδρά σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον χώρο, γιατρούς και νοσηλευτές.
Στην κυβέρνηση κάνουν πως δεν ξέρουν ότι δεν υπάρχει δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης; Δεν ξέρουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν εξιτήρια με το τέλος της ιατρικής φροντίδας και για αποκατάσταση στέλνουν τους ασθενείς αποκλειστικά σε ιδιωτικά κέντρα, στα οποία εκείνοι χρειάζεται να πληρώνουν αδρά και από την τσέπη τους; Ή είναι επιλογή τους να στηρίξουν τους επιχειρηματίες των κέντρων αυτών; Δεν ξέρουν ότι δεν υπάρχουν μονάδες φροντίδας τελικού σταδίου; Θα κατασκευαστούν;
Δεν ξέρουν ότι ακόμη και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για όσους έχουν, στα προγράμματα υγείας δεν συμπεριλαμβάνουν την αποκατάσταση, εκτός αν ζητηθεί ειδικά και πληρωθεί επιπλέον;
Ο Ν. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις 8 μεγάλες παρεμβάσεις, που μπορούν να αναγεννήσουν το ΕΣΥ, να το προσαρμόσουν στις νέες αναγκαιότητες, να το αναβαθμίσουν και κυρίως να διατηρήσει άθικτο το δημόσιο και καθολικό του χαρακτήρα.
Έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο. Αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ και η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass