ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2022 18:00
* ΣΕ προεκλογικούς ρυθμούς το ΚΚΕ, δεν περιμένει την επίσημη προκήρυξη των εκλογών για να καλέσει σε συστράτευση και συμπόρευση, όπως αποδείχθηκε προχθές με την ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε., Δημήτρη Κουτσούμπα, στο κατάμεστο «Palladium». Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι «κάθε μέρα που περνάει δυναμώνουν τα κάλπικα διλήμματα, οι υποσχέσεις, οι εκβιασμοί» των μονομάχων του σημερινού δικομματισμού. Όπου ο κ. Μητσοτάκης ζητάει ψήφο για κυβέρνηση αυτοδυναμίας και ο κ. Τσίπρας για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Διλήμματα που θα πιέσουν εντονότερα τους ψηφοφόρους, στις επαναληπτικές εκλογές, σε βάρος εννοείται των μικρότερων κομμάτων.  B.K. * ΣΕ προεκλογικούς ρυθμούς το ΚΚΕ, δεν περιμένει την επίσημη προκήρυξη των εκλογών για να καλέσει σε συστράτευση και συμπόρευση, όπως αποδείχθηκε προχθές με την ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε., Δημήτρη Κουτσούμπα, στο κατάμεστο «Palladium». Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι «κάθε μέρα που περνάει δυναμώνουν τα κάλπικα διλήμματα, οι υποσχέσεις, οι εκβιασμοί» των μονομάχων του σημερινού δικομματισμού. Όπου ο κ. Μητσοτάκης ζητάει ψήφο για κυβέρνηση αυτοδυναμίας και ο κ. Τσίπρας για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Διλήμματα που θα πιέσουν εντονότερα τους ψηφοφόρους, στις επαναληπτικές εκλογές, σε βάρος εννοείται των μικρότερων κομμάτων. B.K.

Σκηνικό


* ΚΑΠΩΣ έτσι θα το πάμε... Οι δημοσιογράφοι θα ψάχνουν πότε θα γίνουν εκλογές κι ο Μητσοτάκης θα ψάχνει να δει πότε τον βολεύει. Στο μεταξύ, οι υπουργοί κατηγορούνται ότι τα ’χουν φορτώσει στον προεκλογικό ...κόκορα και έργο δεν παράγεται. «Τακτοποιούνται» ...εκκρεμότητες με τροπολογίες και μελετούν καθημερινά ...δημοσκοπήσεις για να δουν πού πάσχουν και να κάνουν τις ανάλογες παροχές. Ελλάς, τι άλλο;

Πόλεμος;
* «ΠΟΛΕΜΟΣ» μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπεζών ξέσπασε ξαφνικά στο προσκήνιο. Και η αλήθεια είναι ότι οι Τράπεζες το έχουν παραξηλώσει με τις προμήθειες, τα υψηλά επιτόκια και πολλά ακόμα που τις πληρώνουμε... Αλλά τώρα προέκυψε αυτό; Τόσα χρόνια δεν βλέπουν αυτήν την καταλήστευση του κόσμου; Ή μήπως τώρα ενόψει εκλογών βρήκαμε τον ...βολικό εχθρό για να δείξουμε το φιλολαϊκό προφίλ μας; Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε αποτελέσματα. Αλλιώς, θα αποδειχθούν κι αυτές οι δηλώσεις απλές επικοινωνιακές φούσκες.

Οι γόνοι
* ΤΕΛΙΚΑ στην Ελλάδα δεν υπάρχει πιο «κλειστό» επάγγελμα από αυτό του πολιτικού και δη του βουλευτή. Εδώ που τα λέμε δεν είναι απλό πράγμα να εκλεγείς στο Κοινοβούλιο. Θέλει άπειρο χρήμα, θέλει πολιτικό «τζάκι» να σε στηρίζει, θέλει «δεμένους» ψηφοφόρους και πολλά άλλα, που ένας κοινός θνητός δεν μπορεί καν να τα σκεφτεί. Και φυσικά, να ξέρεις τη «δουλειά», να ξέρεις να μιλάς, να τάζεις, να δολοπλοκείς, τα πάντα όλα.
Κάπως έτσι το επάγγελμα είναι κληρονομικό και το «προνόμιο» πηγαίνει από πατέρα σε γιο (ή και κόρη) και ιδού τι θα συμβεί στις επερχόμενες εκλογές:
Στη ΝΔ τα ονόματα Σταμάτης, Χατζηγάκης, Κεφαλογιάννης, Γκελεστάθης είναι πασίγνωστα, καθώς διατέλεσαν όλοι τους υπουργοί είτε του πρεσβύτερου Καραμανλή, είτε του Κων/νου Μητσοτάκη. Ε, λοιπόν όλοι οι γιοι και οι κόρες των πιο πάνω είναι έτοιμοι να παραλάβουν τη ...σκυτάλη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει η κόρη του πρώην δημάρχου Πειραιά, Στέλιου Λογοθέτη, ενώ κι ο κυρ-Φώτης (Κουβέλης) σπρώχνει κι αυτός την κόρη του. Υποψήφιος και ο γιος του δολοφονηθέντος καθηγητή Τεμπονέρα.
Κι αν πεις για το ΠΑΣΟΚ; Άλλος χαμός. Ο Νίκος Παπανδρέου πάει γα ευρωβουλευτής, ο γιος του Λιβάνη, ο Γερουλάνος, η κόρη του δημάρχου Μπέη κ.ά.

Κληρονομικά
* ΓΕΝΙΚΑ η πολιτική στην Ελλάδα είναι κληρονομική από ...αρχαιοτάτων χρόνων. Ειδικά αν ψάξει κανείς τους βουλευτές της Πελοποννήσου και της Νοτίου Ελλάδας γενικότερα, θα διαπιστώσει εύκολα ότι οι ...προ-προπάπποι τους ήταν ...κοτζαμπάσηδες ή και μπέηδες επί Τουρκοκρατίας. Οι Βαρβιτσιώτηδες π.χ. ήταν κοτζαμπάσηδες από τη Βαρβίτσα Λακωνίας και η οικογένειά τους έχει εκπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων από τις πρώτες δεκαετίες της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τι άλλαξε;
Για να μην πούμε βέβαια για τους πιο γνωστούς «γόνους» της πολιτικής μας σκηνής, τουτέστιν Καραμανλήδες, Παπανδρέου και Μητσοτάκηδες με όλα τους τα παρακλάδια.

Οικοδομές
* ΜΕΤΑ πάροδο δεκαετίας, και βάλε, η Λάρισα ...ξαναχτίζεται... Η οικοδομική δραστηριότητα είναι ορατή παντού... Θεωρητικά αυτό είναι καλό. Σημαίνει ότι υπάρχει διαθέσιμο χρήμα. Από την άλλη, υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα στην πόλη που έχουν παλιώσει και είναι σχεδόν ακατοίκητα. Και καθώς οι ρυθμοί της αντιπαροχής δεν είναι δα και αυτοί που ήταν κάποτε, θα περιμένουν για πολλά χρόνια ακόμη μέχρι να «αξιοποιηθούν» επιβαρύνοντας το αστικό περιβάλλον.

Ποδηλάτες
* ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ τραυματίστηκε σοβαρά στην οδό Βόλου, έλεγε η είδηση.
Η αλήθεια είναι ότι η Βόλου έχει το μαύρο χάλι της κυκλοφοριακά και δεν ενδείκνυται για ποδηλάτες. Αλλά μερικές φορές κάποιοι ποδηλάτες έχουν, λες, ...αυτοκτονικές τάσεις. Μιλάμε για κείνους που κάνουν αμέριμνοι ποδήλατο στην ...περιφερειακή οδό κατά μήκος του «Αλκαζάρ» προς Γιάννουλη, με τα αυτοκίνητα δίπλα τους να κινούνται με ταχύτητες εθνικής οδού. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο. Μα, καλά, δεν αγαπάνε τη ζωή τους;

Βλαχονεάντερταλ
* ΑΥΤΟ κι αν είναι είδηση! Επιστημονική έρευνα του ΑΠΘ για την αλπική αρχαιολογία, έδειξε ότι στον Σμόλικα και ειδικά στη Σαμαρίνα κατοικούσαν ...Νεάντερταλ (για την ακρίβεια ...βλαχο-νεάντερταλ) σχεδόν 60.000 χρόνια π.Χ.
Άντε τώρα να πείσεις τους Σαμαριναίους ότι δεν είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου και πως δεν δικαιούνται να είναι η ...πρωτεύουσα της Ελλάδος!
Πέρα από την πλάκα, η είδηση είναι σημαντική. Αντιγράφουμε σχετική δήλωση του κ. Νίκου Ευστρατίου, καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και επικεφαλής του σχετικού ερευνητικού προγράμματος.
«Θεωρούμε, είπε, ότι επειδή το κλίμα στην Ευρώπη είχε αρχίσει να γίνεται πιο κρύο, κάποια στιγμή, αυτές οι ομάδες των Νεάντερταλ μετακινήθηκαν προς τα νότια για να επιβιώσουν. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι έφτασαν στον ελλαδικό χώρο και στην περιοχή της Σαμαρίνας, που είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωγραφικό σημείο, ένα σταυροδρόμι. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα οι βλάχικες ομάδες που κατοικούν στη Σαμαρίνα επέλεξαν το σημείο αυτό...».
(Εντυπωσιακό...).

Στο Κατάρ
* ΑΣΦΑΛΩΣ και υπάρχουν Λαρισαίοι που βρέθηκαν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Συζητήσαμε με έναν από αυτούς που μας μετέφερε άριστες εντυπώσεις. Τα γήπεδα είναι από ...άλλο πλανήτη. Είναι στην πραγματικότητα μικρές πολιτείες στις οποίες βρίσκεις τα πάντα, ειδικά σε εστιατόρια, καφέ, και μαγαζάκια κάθε είδους. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα τα γήπεδα είναι τόσο κοντά, ώστε να μη χρειάζεσαι μετακίνηση. Αναλογικά είναι σα να έχει κάθε γειτονιά και το γήπεδό της. Στα εντυπωσιακά ότι οι τιμές στο πάμπλουτο αυτό κρατίδιο είναι ελαφρώς πιο αυξημένες από τιμές Ελλάδος. Οι μέσες τιμές των ξενοδοχείων στα 100 ευρώ (για δες πόσο πάει η Αράχωβα τα Χριστούγεννα). Και με 50-60 ευρώ τρώνε καλά σε μέσο εστιατόριο δύο άτομα (καλά, τράβα στο ...Αργυροπούλι για παϊδάκια κι άμα καθαρίσεις με λιγότερα γράψε μου). Το πιο ακριβό πράγμα τελικά είναι η ...μετάβαση στο μικροσκοπικό αυτό κρατίδιο, παρά η διαμονή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass