Να σωθεί το σπίτι!

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2022 13:30

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 400-500 εκατομμύρια ευρώ, ως επιπλέον τόκους, θα κληθούν να πληρώσουν από Δεκέμβρη τα λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν εδώ και μήνες τις δόσεις των δανείων τους να ανεβαίνουν με «σπασμένα φρένα», εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ακόμα και πριν απ’ αυτές τις αυξήσεις, ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, είχε ήδη «κοκκινίσει» εκ νέου. Οι τραπεζικοί όμιλοι και τα «κοράκια» των funds, στους οποίους κατέληξαν επιπλέον δάνεια αξίας 8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ακονίζουν ξανά τα μαχαίρια.
Η «γκάμα» των εκβιασμών και πιέσεων που έχουν στη διάθεσή τους με τους νόμους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είναι πραγματικά ανεξάντλητη και τους επιτρέπει να βγάλουν «και από τη μύγα ξίγκι» για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
Ξεσπιτώνουν χιλιάδες οικογένειες και βγάζουν τα σπίτια μαζικά σε πλειστηριασμούς, που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40.000. Ενδεικτικά, μία και μόνο τράπεζα αναμένεται τους επόμενους μήνες να «ρίξει» στην αγορά σπίτια αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ!
Σε άλλες περιπτώσεις, μετατρέπουν τους ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι, αφού πρώτα αποσπάσουν την κυριότητα του ακινήτου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νέο πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, που ολοκλήρωσε το έγκλημα ενάντια στην πρώτη κατοικία.
Ούτε ως αστείο επομένως δεν στέκουν οι κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για «μέτρα στήριξης των δανειοληπτών» και «ισπανικά μοντέλα», που θα κλωτσάνε το «τενεκεδάκι» των χρεών απλά μερικούς μήνες παρακάτω. Κι αυτό για ελάχιστους μόνο δανειολήπτες, που θα περάσουν από την «ψιλή κρησάρα» των κριτηρίων φτώχειας.
Άλλωστε, ακόμα κι εκεί που εφαρμόζονται τέτοια μέτρα -με κονδύλια πληρωμένα από την άλλη τσέπη των φορολογούμενων- πραγματικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η «εισπραξιμότητα» των δανείων από τις τράπεζες και όχι βέβαια να σώσει ο δανειολήπτης το σπίτι του. Αν είχαν τέτοια πρόθεση, δεν θα απέρριπταν την πρόταση που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας.
Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δήθεν «μέτρα ανακούφισης» και «προστασίας» των δανειοληπτών, την ώρα που: Καταργούσε ακόμα και την κουτσουρεμένη αυτοτελή νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας. Εισήγαγε τον όρο του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη για τα συμφέροντα των κορακιών. Θεσμοθετούσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ψήφιζε νόμους για τη μεταβίβαση απαιτήσεων στα κοράκια των funds. Ανοίγοντας τον δρόμο της ποινικοποίησης σε βάρος όποιου αντιστέκεται στην κλοπή της λαϊκής κατοικίας.
Τα μέτρα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων οδήγησαν σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα τα λαϊκά σπίτια, ώστε τα «κόκκινα» δάνεια «να μην επιδρούν αρνητικά στις δυνατότητες του συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία» -όπως διαρρέουν οι τράπεζες- στη διανομή δηλαδή νέων πακέτων χρηματοδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ακριβώς αυτόν τον στόχο, της διαχείρισης δηλαδή των «κόκκινων» δανείων, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ξεχωρίζει και η πρώτη έκθεση μετά το τέλος της «μεταμνημονιακής εποπτείας», για το οποίο πανηγύριζαν τον περασμένο Αύγουστο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο λαός δηλαδή θα συνεχίσει να ματώνει, στο όνομα της κερδοφορίας των τραπεζών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Να γιατί δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που από κοινού διαμόρφωσαν το ασφυκτικό πλαίσιο που τον ξεσπιτώνει, τον κάνει «νοικάρη» στο σπίτι του, γεννάει τους «Πάτσηδες» που λυμαίνονται τα σπίτια του κόσμου.
Απέναντι στο νέο «κύμα» εκβιασμών και πλειστηριασμών που είναι μπροστά, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και τον αγώνα μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους άλλους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού και στις επερχόμενες εκλογές, για να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες που είναι μπροστά. Γιατί μόνο το ΚΚΕ στέκεται αταλάντευτα στον αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας ενάντια στα σχέδια τραπεζών και λοιπών ομίλων. Γιατί δείχνει τον δρόμο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε φτηνή και ποιοτική στέγη για όλο τον λαό, τον δρόμο της σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τη στρατηγική και την ίδια την εξουσία του.

Από την κ. Κική Καρυώτη,
μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass