Πανελλαδικές εξετάσεις: Πριν το τέλος του μαραθωνίου

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2023 14:00

Από τη Μαρία Καμπάνταη*

Αρχές Ιουνίου. Είσαι ήδη κουρασμένος. Έλα όμως, που τα τελευταία χιλιόμετρα είναι και τα πιο ανηφορικά! Από τη μια ανυπομονείς για το τέλος του αγώνα δρόμου που ξεκίνησες από το περασμένο καλοκαίρι, από την άλλη αγχώνεσαι για τη θέση που θα πάρεις. Πάντα μια δοκιμασία έχει μέσα της ανάμεικτα συναισθήματα. Τεστάρει τις δικές σου αντοχές, αλλά και τις αντοχές των άλλων. Όμως, ακόμη κι όταν χάνεις τις δυνάμεις σου, η αυγή με πείσμα ξεκινά πάλι, για να σου θυμίσει ότι πάντα θα γεννιέται μια καινούρια μέρα.


Καλό τερματισμό, λοιπόν. Μαζί με τις σκέψεις και τις ευχές, διάβασε και την παρακάτω πετυχημένη τεχνική καθοδηγούμενης νοερής απεικόνισης, που χαλαρώνει και δημιουργεί θετικές εικόνες και σκέψεις για το τελικό αγχογόνο διάστημα που ακολουθεί. Είναι απόσπασμα από την ιστορία «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λευκές κόλλες», από το βιβλίο μου «Ανελκυστήρας», που έχει πυρήνα του την ψυχική ανθεκτικότητα, το πώς αντέχουμε δηλαδή στα δύσκολα. Γιατί αντοχή σημαίνει δρόμος.
Δοκίμασέ την!
«Η καλύτερή μου στιγμή όμως είναι άλλη: Πολλές φορές κάθομαι στο γραφείο μου στο σπίτι και λύνω ασκήσεις, αλλά μπλοκάρω. Παίρνω τότε μια βαθιά ανάσα, κλείνω τα μάτια, ρίχνω κάτω τους ώμους, ακουμπώ και ισιώνω την πλάτη μου στην εργονομική μου καρέκλα και φαντάζομαι. Και κάνω την πιο γλυκιά κατευθυνόμενη ονειροπόληση: Είναι το τελευταίο λεπτό της τελευταίας μέρας του τελευταίου διαγωνιζόμενου μαθήματος! Είναι κατά τις δώδεκα το μεσημέρι. Νεαρό καλοκαιράκι κι η ζέστη καλόβολη φίλη. Όλα φωτεινά και φυσικά. Βαρέθηκα τη λάμπα του φωτιστικού μου στο γραφείο. Κι εγώ μια φιγούρα ψηλή με τα χέρια ανοιχτά, να περνώ τη σιδερένια αυλόπορτα του σχολείου μου λες και είναι το finish του δρομέα. Το σκοτάδι είναι πίσω μου. Όλα μπροστά ήλιος. Όμως δεν με τυφλώνει.
Άσπρη μέρα. Δε με νοιάζει τι φέρνει. Είναι καινούργια. Την αισθάνομαι με όλο το είναι μου. Είναι καινούργια και είναι για μένα! Μόνο για μένα!»
Όταν τερματίζει κανείς στον μαραθώνιο, οι θεατές δεν τον ρωτούν τι θέση πήρε. Απλά χειροκροτούν και υποκλίνονται μπροστά του, γιατί κατάφερε να τον διανύσει....
* H Μαρία Καμπάνταη είναι ψυχολόγος - συγγραφέας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass