Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, o τελευταίος αυτοκράτορας

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2023 10:15

Από τον Δημήτρη Δραγανιδάκη, εκπαιδευτικό

Μπορεί η Άλωση της Κωνσταντινούπολις να έγινε στις 29-5-1453, στην πραγματικότητα, όμως, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατέρρευσε πολύ νωρίτερα, εξαιτίας των σταυροφοριών, αλλά και από τις έριδες, την ηττοπάθεια και τον εκφυλισμό της πολιτειακής της οργάνωσης.
Εκεί, μπροστά στην Πύλη του Ρωμανού, πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, θα πέσει μαζί με τη βασιλεύουσα, αγωνιζόμενος, έχοντας ξεστομίσει νωρίτερα το «Το δε την πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν έστιν ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».
Από την άλλη μεριά, ο πρώτος Τούρκος που θα ανέβαινε στο τείχος θα κέρδιζε τη μεγαλύτερη αμοιβή από τον σουλτάνο. Αυτός ήταν ένας γενίτσαρος με το όνομα Χασάν. Ο Χασάν ήταν γεννημένος Έλληνας από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας, αλλά είχε την τύχη των παιδιών που τα άρπαζαν οι Οθωμανοί και τα στρατολογούσαν στο σώμα των γενιτσάρων. Έλληνας, λοιπόν, παρέδωσε την Πόλη στον σουλτάνο και πρέπει να ξέρουμε ότι όσους ήρωες γέννησε αυτός ο τόπος, άλλους τόσους και ίσως περισσότερους προδότες γέννησε και συνεχίζει να γεννά δυστυχώς!
Η θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα σφραγίζει με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Η μνήμη του γίνεται παρακαταθήκη για τα δεκάδες κινήματα που θα ακολουθήσουν από τους υπόδουλους που ετράφησαν με τους θρύλους του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και της Κόκκινης Μηλιάς από γενιά σε γενιά.
Με την αυτοθυσία του ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος εξαγνίζει όλα τα κακώς κείμενα μιας τελματωμένης και ετοιμοθάνατης αυτοκρατορίας και γίνεται ο σωτήρας του Ελληνικού έθνους. Αν είχε παραδοθεί την 29η Μαΐου 1453, δεν θα υπήρχε όραμα, ελπίδα, αντίσταση και εθνεγερσία. Η συνθηκολόγηση θα ήταν η ταφόπλακα του έθνους μας. Αντίθετα, η απόφαση για αντίσταση γέννησε την ελπίδα και την προσδοκία. Ο θρύλος του «μαρμαρωμένου βασιλιά» θα γίνει το σύμβολο και η ελπίδα του Γένους μας για 400 χρόνια δουλείας: «Όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, άγγελος Κυρίου άρπαξε τον βασιλιά και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί να κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά, να τον ξεμαρμαρώσει. Και θα σηκωθεί πάλι ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη και θα διώξει τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά».
Ο Ελληνισμός, αν και δοκιμάστηκε σκληρά στο πέρασμα των αιώνων, από διάφορους επίδοξους κατακτητές, οφείλει να είναι πιο διορατικός και πιο προσεκτικός, γιατί οι σημερινές αλώσεις μπορεί να παρουσιάζονται μικρές και καθημερινές, είναι, όμως, πιο ύπουλες και εξίσου επικίνδυνες.
Η υπονόμευση της γλώσσας μας, η άγνοια της ιστορίας μας, η άλωση και η αλλοτρίωση της ταυτότητάς μας, η ξενομανία, η αναξιοκρατία, η έκπτωση αξιών, η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και πολλά άλλα αποτελούν αλώσεις που για να αποτραπούν απαιτούν γνώση, όραμα, αντίσταση, μαχητικότητα, αλλά και πίστη στον εαυτό μας ως έθνος. Μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, αρκεί να το πιστέψουμε. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, το χρωστάμε στη μνήμη του τελευταίου Αυτοκράτορα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass