5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2023 15:00

Από τον Απόστολο Β. Ρούντο
Εκπαιδευτικό

«Από το να δυσκολέψουμε το μέλλον μας,
γιατί να μην προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε το παρόν μας;»
                                                                  ΟΥΝΕΣΚΟ

Δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται. Παγκόσμια ημέρα – αφορά όλες τις ημέρες – δεν αφορά μόνο τον τόπο μας, τη χώρα μας, ούτε μόνο την ήπειρό μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη μας.


* Οι αιτίες που το παγκόσμιο οικοσύστημα αλλάζει από περιοχή σε περιοχή και οι αρνητικές επιπτώσεις του, επιστρέφουν σε ολόκληρη τη Γη: Όπως η ανθρώπινη δραστηριότητα, η ατέλειωτη εκμετάλλευση και εξόρυξη φυσικών πόρων, η χρήση βλαβερών ουσιών, η εξαντλητική χρήση του υπεδάφους, η συνεχής έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη κατάχρηση των εργοστασίων και άλλα, είναι αυτά που έχουν αλλοιώσει το περιβάλλον και δυστυχώς εκεί που φθάσαμε δεν μπορούμε και να αντιδράσουμε! Ούτε αρκούν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
* Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, η υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι φυσικές πλημμύρες, τα τσουνάμια, οι πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση και το πράσινο, μαζί και την πανίδα, το λιώσιμο των πάγων και άλλες πολλές αιτίες που έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
* Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε όσο μπορούμε, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί και να στοχεύσουμε στην πρόληψη της καταστροφής του περιβάλλοντος.
* Γνωρίζοντες πλέον τις αιτίες που προκαλούν την αλλοίωση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, εξαιτίας και της ανόδου της θερμοκρασίας, απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως: ανακύκλωση, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ορθή διαχείριση υδάτων και φυσικών πόρων, ενίσχυση βιολογικής καλλιέργειας στη γεωργία και πολλές άλλες ενέργειες της προστασίας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
* Είναι πολύ σημαντικό εδώ να σημειώσω, πως δανειζόμενος κομμάτια από την αξιόλογη έρευνα και συγγραφή βιβλίου, για το περιβάλλον και την προστασία του, από τον χημικό, περιβαλλοντολόγο, ερευνητή, Ζήση Αργυρόπουλο, περιγράφοντας το παρακάτω απόσπασμα της μελέτης του, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αντιθέτου της προστασίας του περιβάλλοντος, μολονότι μυθολογικού περιεχόμενου είναι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και στους μαθητές, ως κάτωθι:
* «Ο μυθικός Βασιλιάς Ερυσίχθονας ήταν σύμφωνα με τον μύθο ένας νεαρός στην ηλικία Βασιλιάς της Θεσσαλίας, που από μικρός ήταν πολύ λαίμαργος και του άρεσε να τρώει τα πάντα! Ήταν με λίγα λόγια λιχούδης και αχόρταγος και όταν έγινε Βασιλιάς, η συνήθεια τον ακολούθησε, μάλιστα έγινε και έντονη.
* Ως Βασιλιάς δεν έκανε ό,τι οι άλλοι Βασιλιάδες, να οχυρώσει την αύρα του, να φτιάξει το στρατό του, αλλά και έργα που θα βελτίωναν τη ζωή των κατοίκων του Θεσσαλικού Βασιλείου. Αυτός από μικρός έτρωγε συνέχεια και δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτα άλλο παρά το φαΐ και μόνο!
* Το μεγάλο του πρόβλημα ήτανε να κατασκευαστεί μια τεράστια αίθουσα συμποσίων, όπου θα προσκαλούσε καθημερινά τους φίλους του και τους αυλικούς για γεύματα, και όπου τα ψητά κρέατα και το κρασί θα έρρεαν ασταμάτητα! Καθώς όμως δεν είχε υλικά για την κατασκευή της αίθουσας, διέταξε τους δούλους του να ξυλεύουν το ιερό δάσος της θεάς Δήμητρας. Αυτό ήταν ένα θαυμάσιο δάσος, που απλώνονταν από τις πλαγιές του Ολύμπου και του Κισσάβου, ως την Κοιλάδα των Τεμπών.
* Ήταν γεμάτο από ιτιές, βελανιδιές, λεύκες και από χιλιάδες λουλούδια. Μέσα του έτρεχαν όλων των ειδών τα ζώα, τα ελάφια, κουνάβια, αλεπούδες, λαγοί, σκαντζόχοιροι και άλλα. Ενώ έπιναν νερό από τις πολλές πηγές και τα ρυάκια του.
* Τότε ο αχόρταγος Βασιλιάς Ερυσίχθονας, διέταξε την υλοτόμηση του ιερού δάσους κατά το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, διότι αυτές τις εποχές η θεά Δήμητρα επιστρέφει από τον Άδη στη γη και κοιμάται. Όμως την άνοιξη που ξύπνησε και είδε το δάσος της ξυλευμένο, στενοχωρήθηκε πολύ και θύμωσε ακόμα περισσότερο.
* Τότε καταράστηκε το νεαρό Βασιλιά, ώστε σε όλη του τη ζωή να πεινάει! Ο Βασιλιάς έτρωγε συνέχεια, μα όσο και αν έτρωγε, πεινούσε ακόμα και περισσότερο. Έτσι έφαγε όλα του τα ζωντανά, μετά διέταξε να του φέρουν τα ζωντανά όλων των υπηκόων του και τα έφαγε κι’ αυτά. Ώσπου στο τέλος έφαγε και τα ίδια τα παιδιά του, όταν πια δεν είχε τίποτα άλλο να φάει, άρχισε να τρώει και από τις σάρκες του!
* Όταν ύστερα από καιρό μπήκαν οι στρατιώτες στο παλάτι του, δεν βρήκαν παρά δύο σειρές από δόντια καρφωμένα σε ένα κόκκαλο, που δεν μπορούσαν να σπάσουν, κι έμειναν εκεί! Αυτό ήταν και το τέλος του αχόρταγου Βασιλιά Ερυσίχθονα...»
* Δυστυχώς όμως, ο μυθικός Βασιλιάς Ερυσίχθονας δεν πέθανε, και «ζει» και βασιλεύει σε όλη την Ελλάδα,σ’ όλη την γη! Καθώς η εποχή που ζούμε, κουβαλάει τρελές δοκιμασίες και δεν πρέπει να μας βρει ευάλωτους και απροετοίμαστους, ενώ δεν υπάρχουν – προς το παρόν – ελπιδοφόρα μηνύματα για θετικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, την προστασία του και βελτίωσή του.
* Πριν λίγα χρόνια – σημειώνει στο βιβλίο του ο Ζ. Αργυρόπουλος – πρόταση υποβλήθηκε στην ΟΥΝΕΣΚΟ, για να θεωρηθεί η έναστρη νύχτα, ως κληρονομιά της ανθρωπότητας! Αντιθέτως ο σύγχρονος και «πολιτισμένος» κόσμος τι κάνει; Σπαταλάει όλη την ενέργεια για να υπερφωτιστεί. Αυτός ο άδικος κόσμος μας, φτιάχνει ένα πέπλο από τρισεκατομμύρια λαμπτήρες, λες και επίτηδες να κρύψουν από τον ήλιο. Γιατί απλούστατα, αυτό που παρατηρούμε δεν είναι φύση, αλλά είναι κάτι προσαρμοσμένο στις δήθεν «απαραίτητες» ανάγκες μας. Γιατί σ’ όλη τη φύση φορτώσαμε καθήκοντα που δεν αντέχει και ξεσπά ανάλογα εκδικούμενη! Γιατί, φτιάχνουμε μια άλλη φύση, μια παραφύση!
* Εν κατακλείδι, φτάσαμε δυστυχώς σήμερα σε σημείο που η ζωή μας να μαραζώνει, κοντά στον αργό θάνατο της φύσης, ενώ η ψυχή μας να στεγνώνει, από τις «εικόνες» που αντικρίζουμε καθημερινά στον πλανήτη μας, εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης επέμβασης, με αποτέλεσμα την αλλοίωση και βαθμιαία συρρίκνωση και εξαφάνιση του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος και της ζωής.
«Πριν στεγνώσει η Γη και τα ποτάμια της,
στέγνωσαν πρώτα οι ψυχές των ανθρώπων.
Τώρα πια τα όνειρά μας τα σκεπάζει η αλμυρή έρημος!»

1.ΟΥΝΕΣΚΟ (Περιβάλλον και Κλιματική αλλαγή)
2.ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζήσης: «Η οικολογία... ό,τι στη ζωή μου αγάπησα!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass