Ο Τρύγος 2009

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2009 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:24
Αγαπητή Ελευθερία
 Η φετινή αναφορά στον τρύγο γίνεται λίγο καθυστερημένα, διότι βρέθηκα στην Αθήνα στις αρχές του προηγούμενου μήνα και παρακολούθησα την 48η τακτική γενική συνέλευση της τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ.
Βρέθηκα ανάμεσα σε αμπελουργούς, υπαλληλικό προσωπικό, διοικητικούς συμβούλους και τον πρόεδρο, εκ των οποίων αρκετοί εξακολουθούν να υπηρετούν τον αμπελοοινικό χώρο 15 χρόνια και πλέον, όταν ήμουνα και εγώ μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Οργάνωσης Συνεταιριστικών Οινοποιείων Ελλάδας. Εκεί λοιπόν πληροφορήθηκα από υπεύθυνους και ώριμους αμπελουργούς, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών, ο πρόεδρος της Ένωσης Πατρών, ότι τα αποθέματά τους είναι τόσα που δεν έχουν χώρο για τα σταφύλια της νέας εσοδείας! Μια εσοδεία η οποία προβλέπετο μεγάλη, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη! Εύκολα επομένως έβγαινε το συμπέρασμα της πτώσης των τιμών!!! Όταν ο Γ.Γ. του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν διαβεβαίωσε την ενίσχυση για απόσταξη 20.000 τόνων κρασιού, οι δε εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και Κ.Κ.Ε. εκτός από αντικυβερνητικές κορώνες δεν είπαν τίποτα το ουσιαστικό, εύκολα έβγαινε το συμπέρασμα ότι τιμές των οινοποιήσιμων σταφυλιών στο τρύγο που έρχεται θα είναι οπωσδήποτε χαμηλότερες των περσινών! Επομένως έπρεπε ως οινολόγος και όχι οικονομολόγος να μη ενσπείρω «καινά δαιμόνια» στη διαμόρφωση των τιμών των σταφυλιών τα οποία φέτος είναι πολλά και καλά! Είναι πάρα πολλά και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο καιρός πάει πολύ καλά, οπότε οι ποσότητες που είναι ηρτημένες-κρεμασμένες πάνω στα κούτσουρα είναι μεγάλες!
Από την πρώτη Ιουλίου λοιπόν που έγινε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ φτάνουμε στην πρώτη Σεπτεμβρίου, γράφτηκαν πάρα πολλά για την ανησυχία των αμπελουργών σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών και στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο προτάσεις που έκανε στη συγκέντρωση ο οινολόγος-οινοβιομήχανος Γιάννης Μπουτάρης, εκπροσωπώντας τα ιδιωτικά οινοποιεία.
1η πρόταση: Είπε ο Γιάννης Μπουτάρης για «ελάχιστη τιμή παραγωγού»! Όλοι οι πρόεδροι και αντιπρόσωποι των διαφόρων Ενώσεων «τσίμπησαν» και τους άρεσε «η ελάχιστη τιμή παραγωγού», ζήτησαν διευκρίνιση, αλλά δεν πήραν! Ο Γ.Γ. του Υπουργείου δεν είπε τίποτα..!
2η πρόταση: Κατεβαίνοντας από το βήμα ο κ. Γ. Μπουτάρης είπε τα εξής: «Πρέπει να δεχθούμε ότι το ούζο είναι βιομηχανικό προϊόν, όπως το τσίπουρο. Όμως περισσότερα γι’ αυτό θα σας πει ο κ. Παπράς... διότι γνωρίζει καλύτερα και το θέμα.
Πήρε αργότερα τον λόγο ο κ. Στέλιος Παπράς είπε διάφορα περί κρασιού και σταφυλιών αλλά περί ούζου βιομηχανικού και τσίπουρου δεν είπε τίποτα! Τι συμβαίνει σχετικά με το τσίπουρο; Προς τι ο χαρακτηρισμός του ούζου ως βιομηχανικού προϊόντος; Τι είναι το τσίπουρο;
Σε λίγο θα αρχίσει ο τρύγος, τι σκέπτονται οι μεγάλοι παραγωγοί του ούζου; Σίγουρα ανησυχούν, που το καταναλωτικό κοινό ζητά με επιμονή τσίπουρο και όχι ούζο.
Πολύ θα ήθελα μια διευκρίνιση από τον κ. Παπρά, αλλά και από το Δ.Σ. του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, δεδομένου ότι ήσαν παρόντες πολλά από τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση!
Όπως επίσης δεν μπορώ να κατανοήσω την πρόταση της τεχνοοικονομικής ηγεσίας του Οινοποιείου Τυρνάβου να αγοραστούν 30% λιγότερα σταφύλια φέτος δηλαδή 4.000 τόνοι λιγότερα!!! Θα υπάρξουν δεξαμενές 4.000 τόνων που θα μείνουν άδειες; Αυτό είναι απαράδεκτο! Ελπίζω να έγινε κάποιο λάθος!
Γιάννη Α. Κοντογιάννης
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass