Ελαιόλαδο και σύγχρονη γεωργία

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2009 2:53 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:34
O Θεσσαλικός κάμπος και ιδιαίτερα ο νομός Λάρισας κάποτε ήταν ταυτόσημος με μια γόνιμη, εύφορη γη, με μια πλούσια εκτατική γεωργία. Όλα αφθονούσαν.
Σήμερα όμως, η γεωργία και οι γεωργοί της περιοχής καρκινοβατούν και πνέουν τα λοίσθια μέχρι το 2013 που η πνοή των επιδοτήσεων θα μειωθεί σημαντικά ή θα αποπνεύσει.
Τα οικολογικά προβλήματα μεγαλώνουν. Μειώνεται το νερό, υποβαθμίζεται η γονιμότητα των εδαφών, η παραγωγή τροφίμων και μάλιστα ποιοτικών είναι ανύπαρκτη.
Μια σύγχρονη γεωργία πρέπει να βαδίσει στα νέα δεδομένα.
Το λάδι ρέει χρυσό, ευλογημένο λάμπει ακόμη στον ελληνικό ήλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα, συνεχίζει την πορεία στα νέα δεδομένα.
Μεγάλες αλυσίδες σύγχρονων εστιατορίων, φαστ φούντ, άρχισαν να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο αντί των άλλων λιπών που μέχρι σήμερα μαγείρευαν και κυρίως τηγάνιζαν. Η τάση ξεκίνησε από αλυσίδα στις Η.Π.Α. όπου σημειωτέον η μέση κατ’άτομο κατανάλωση είναι μόλις 250gr όταν στη χώρα μας είναι πάνω από 20 κιλά το άτομο. Όμως και η μεγαλύτερη αλυσίδα σύγχρονων εστιατορίων της χώρας μας ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη διαφημιστική καμπάνια ότι χρησιμοποιεί πλέον αποκλειστικά μόνον ελαιόλαδο, προς τιμήν της βέβαια, εδώ και όπου αλλού στην Ευρώπη λειτουργούν καταστήματά της, με μεγάλη επιτυχία.
Το ελαιόλαδο συμμετέχει μόνο με 2% του συνόλου των μαγειρικών λιπών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, μέχρι σήμερα.
Η μεσογειακή δίαιτα σε πλήρη ανάπτυξη σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.
Στη σύγχρονη γεωργία σπουδαία θέση έχει η εκμηχάνιση που θα πει μείωση κόστους.
Η ελιά μετά από τόσους αιώνες ιστορίας και αιώνες ραβδισμών που δέχτηκε γιατί έτσι συγκομίζεται η ελιά με ραβδισμό, εκμηχανίστηκε. Ένα μηχάνημα τρυγάει, αλωνίζει, συγκομίζει την ελιά. Και η ελιά άρχισε από τα βουνά και τις θάλασσες να κατεβαίνει και στους κάμπους που αποτελούν οπωσδήποτε καταλληλότερο έδαφος για να δουλέψουν μηχανήματα συγκομιδής της ελιάς.
Αλλά και να μπορεί η ελιά να φυτεύεται πυκνά ιδιαίτερα κάποιες ποικιλίες που ανταποκρίνονται καλύτερα.
Έτσι μια νέα δυνατότητα γεωργίας ανέτειλε, οπωσδήποτε και υπό τον ήλιο της... Θεσσαλικής πεδιάδας. Η καλλιέργεια ελιάς πυκνής φύτευσης που, σημειωτέον, παράγεται κυρίως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ελιά καλλιεργείται σύμφωνα με πρότυπα παρακολούθησης της ποιότητας, μαζεύεται την κατάλληλη στιγμή, σχεδόν αμέσως ελαιοποιείται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα εξαιτίας παρατεταμένης παραμονής σε ακατάλληλες συνθήκες και υλικά όπως λινάτσες, πλαστικά, τσουβάλια, κλούβες κ.λπ.
Κάποιοι άλλοι λαοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, πρωτοπόροι είναι οι Ισπανοί που ήδη έχουν φτάσει να καλλιεργούν σε πυκνή φύτευση ελιά μηχανικής συλλογής περίπου 400.000 στρέμματα.
Η συμφωνία μεταξύ προσώπων που υποστηρίζουν διαφορετικά πράγματα και για την οποία όποιος δικαιωθεί θα έχει κάποια ωφέλεια λέγεται στοίχημα. Το στοίχημα «ελιά» πρέπει να το βάλουμε στο άμεσο παρόν οι γεωργοί, οι πολίτες, οι υπηρεσίες για να το κερδίσουμε όλοι μαζί συνδαιτυμόνες σ’ ένα όμορφο, καθαρό περιβάλλον με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο άμεσο μέλλον.
Χατζόπουλος Ιωάννης
Γεωπόνος Α.Π.Θ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass