Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΕΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τους υποψηφίους

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2008 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:17
* Του κ. Θεμιστοκλή Λέλλη, προϊσταμένου του τμήματος Γεωργ. Μηχανών και Αρδεύσεων (lellis@teilar.gr)
 Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές της Γ` Λυκείου αλλά και οι απόφοιτοι έρχονται αντιμέτωποι με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών αποδεικνύουν ότι η χώρα μας παράγει πτυχιούχους σε τομείς που δεν μπορεί να απορροφήσει, ενώ υπάρχουν αναδυόμενοι τομείς της οικονομίας που αναζητούν πτυχιούχους ικανούς να εφαρμόσουν νέα πρότυπα και τεχνολογίες παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Υπάρχουν όμως τμήματα, όπως το Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, η επιλογή του οποίου μπορεί να δώσει προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σε αυτούς που θα το επιλέξουν, διότι το πρόβλημα της παραγωγής τροφίμων και της διαχείρισης του νερού είναι από τα πλέον σημαντικά για το άμεσο μέλλον.
Το Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα τόσο στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή όσο και στην τεχνολογία διαχείρισης ενός από τους πλέον δυσεύρετους πόρους, αυτόν του νερού. Επί πλέον η στροφή μέρους της γεωργικής παραγωγής προς την παραγωγή ενέργειας και η επιτακτική ανάγκη χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστά το τμήμα και το περιεχόμενο των σπουδών του έναν πολλά υποσχόμενο εξειδικευμένο κλάδο της οικονομίας. Για 35 χρόνια συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, εκπαιδεύοντας τους σπουδαστές του στις σύγχρονες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα σπουδών του αναπροσαρμόζεται συχνά, ώστε να ανταποκρίνεται με επιτυχία στη διαρκή αλλαγή της τεχνολογίας που εφαρμόζεται στη γεωργική παραγωγή και στη σύγχρονη διαχείριση των γεωργικών οικοσυστημάτων, ενσωματώνοντας στο κορμό της παρεχόμενης εκπαίδευσής του τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης και τις προόδους της τεχνολογίας. Έτσι το πρόγραμμα σπουδών του καθίσταται εξίσου πρωτοποριακό και ανταγωνιστικό με τα προγράμματα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Οι προοπτικές του Τμήματος είναι πολύ θετικές, διότι δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να εκπαιδεύονται σε σύγχρονα αντικείμενα και σαν πτυχιούχοι να έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Οι πτυχιούχοι μας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% εργάζονται σε υπεύθυνες θέσεις στους αντίστοιχους τομείς εξειδίκευσης του Τμήματος, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Με τη βοήθεια του Τμήματος, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους με Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, καθώς και με την εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας ή αντίστοιχα του εξωτερικού και να εξασφαλίσουν μια θέση στη εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.
Το Τμήμα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα εργαστήρια για την άσκηση των σπουδαστών μερικά εκ των οποίων είναι: Εργαστήριο Αρδεύσεων, Βιοενεργειακών συστημάτων, Δοκιμών γεωργικών μηχανημάτων, Μηχανών εσωτερικής καύσης, Οργάνων και μετρήσεων, Υδραυλικών μηχανισμών, Ηλεκτρονικών υπολογιστών, Σχεδιασμού και κατασκευών γεωργικών μηχανημάτων, Φυσικών ιδιοτήτων βιολογικών υλικών, Ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου και διαγνώσεως βλαβών, Μηχανικής οχημάτων επικλινών εδαφών.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι μας, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της, όπως η Γεωργική Μηχανολογία και οι Αρδεύσεις και μπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητας τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν: στο δημόσιο τομέα - σε υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Γεωργίας, σε κρατικούς οργανισμούς, σε ιδρύματα και σταθμούς έρευνας, στον ιδιωτικό τομέα - σε βιομηχανίες κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, σε επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικού εξοπλισμού, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση.