Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σύγκλιση και φθήνια...

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2008 4:02 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:17
 Το απερίγραπτο θράσος της όποιας διοίκησης της ΔΕΗ να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είναι εξόχως προσβλητικό –και πάντοτε ήταν. Το επιχείρημα ότι οι Έλληνες πληρώνουν το φθηνότερο ρεύμα στην ΕΕ-27 –και σε όρους αγοραστικής δύναμης- και γι’ αυτό πρέπει να μπουν αυξήσεις, το μόνο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι... φθηνό.
* Πρώτον, οι Έλληνες δεν ξέρουν τι πληρώνουν για το ρεύμα, διότι εξακολουθεί να υπάρχει το έναντι, αλλά και το εκκαθαριστικό στο περίπου είναι, καθώς ούτε τα συνεργεία μετράνε κάθε μήνα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου –μάλιστα στις προηγμένες χώρες με ένα τηλεφώνημα ή ένα e-mail ο καταναλωτής μπορεί να πληροφορηθεί κάθε στιγμή της μέρας ή της νύχτας πόσο ρεύμα καίει. Από τη διαδικασία των έναντι-εκκαθαριστικών, έχουμε τα εξής φαινόμενα: τον περασμένο Δεκέμβριο δεν βγήκαν λογαριασμοί, ώστε να προλάβουν να περαστούν οι αυξήσεις των τιμολογίων της 1ης Δεκεμβρίου. Στους οποίους, βεβαίως--βεβαίως, δεν υπολογίστηκαν ξεχωριστά οι κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν με την προηγούμενη τιμή και οι κιλοβατώρες που κάηκαν με τη νέα τιμή, αλλά χρησιμοποιήθηκε το «θαύμα» της στατιστικής επιστήμης που λέγεται «μέσος όρος» και με τη μέθοδο της στρογγυλοποίησης χρεώθηκαν στον κάθε καταναλωτή μερικά λεπτά παραπάνω. Π.χ. εάν το 0,05 (τα εξτρά λεπτά) πολλαπλασιαστούν με το 180.000 που είναι οι κάτοικοι της Λάρισας συζητάμε για ένα στρογγυλοποιημένο εξτρά ποσό της τάξης των 900 ευρώ κι αν αυτό το ποσό πολλαπλασιαστεί με το 6 (λογαριασμοί έξι διμήνων) συζητάμε για ένα ποσό της τάξης των 5.500 ευρώ σε ετήσια βάση που πληρώνουν «καπέλο» οι Λαρισαίοι καταναλωτές με το έτσι θέλω.
* Δεύτερον, εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης –με υπογραφή του κ. Σιούφα- ότι οι καταναλωτές που μειώνουν τις καταναλώσεις τους θα επιβραβεύονται αναλόγως, με επιστροφή χρημάτων και συμψηφισμό. Εάν δεν γνωρίζει ούτε η ΔΕΗ, ούτε οι καταναλωτές τι ακριβώς πληρώνουν, αλλά είναι όλοι μαζί όμηροι του «έναντι», πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση του κ. Σιούφα; Ή μήπως επιβραβεύτηκε κανένας καταναλωτής και δεν το πήραμε χαμπάρι;
* Τρίτον, οι καταναλωτές δεν ξέρουν εάν θα έχουν ρεύμα, τι ποιότητας ρεύμα θα είναι αυτό και ουαί κι αλίμονο εάν μένει κανείς κοντά σε υποσταθμούς ή πυλώνες. Βεβαίως, οι τυχόν ζημίες (ψυγεία, υπολογιστές, μηχανήματα, φώτα) δεν αναγνωρίζονται από την εταιρία. Η υποχρέωση της ΔΕΗ να αλλάξει το κλοφέν στους πυκνωτές της μέχρι το 2010 και να υπογειώσει το δίκτυό της χάθηκε στο δρόμο για την Tellas, η οποία βεβαίως-βεβαίως πουλήθηκε (ορθώς, μιας και αλλιώς δεν είχε μοίρα στον ήλιο, για πολλούς και διάφορους λόγους οι οποίοι δεν είναι του παρόντος).
* Τέταρτον, η διάρθρωση της κλίμακας κατανάλωσης –δηλαδή η πρώτη κλίμακα μέχρι τις 800kWh τους πιάνει όλους, μα όλους. Όση εξοικονόμηση κι αν κάνει μια οικογένεια, δεν μπορεί με τίποτε να εμφανίσει καταναλώσεις κάτω από 800 kWh. Οπότε, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ το απλούστερο που έχει να κάνει είναι να ανεβάσει το όριο της πρώτης κλίμακας, ώστε να ανακουφίσει τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, κ.λπ.
* Πέμπτον, εκτός από το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ το οποίο χρηματοδοτεί τις αγορές του «πράσινου ρεύματος» του ΔΕΣΜΗΕ, μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνονται πόσα άλλα τέλη –κάτι που δεν γίνεται σε καμιά άλλη χώρα. Μπορεί να λέει η διοίκηση της εταιρίας ότι δεν το θέλει και δεν ευθύνεται γι’ αυτό, δεν έκανε όμως και καμιά κίνηση για να αποφύγει το βάρος των «τρίτων». Οσονούπω έρχονται η ρήτρα μόλυνσης και η ρήτρα πετρελαίου στις πλάτες των καταναλωτών, με τις όποιες στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω και τον ΦΠΑ –το γιατί θα πρέπει να πληρώνεται και ΦΠΑ επί των τελών υπέρ τρίτων δεν γίνεται ακριβώς αντιληπτό...
* Έκτον, η... πονηρή διοίκηση της ΔΕΗ επικαλείται τις επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό μόνον από τα στοιχεία του Μαΐου 2008 (1,66% της συνολικής δαπάνης του νοικοκυριού, λέει η ανακοίνωση της εταιρίας), χωρίς να προσθέτει και τις άλλες ποσοστιαίες μονάδες επιβάρυνσης από τις προηγούμενες αυξήσεις την τελευταία μόνον διετία. Εάν για το ρεύμα μόνον η επιβάρυνση των νοικοκυριών είναι έστω 1,66% στο σύνολο των δαπανών, από ποια αύξηση του εισοδήματος θα καλυφθεί αυτό (συν τηλεπικοινωνίες, συν δίδακτρα, συν τρόφιμα, συν καύσιμα, συν ενοίκια, συν φόροι, συν κτηματολόγιο, συν, συν, συν);
Με τέτοιες πρακτικές και επίπεδο υπηρεσιών, όχι, το ρεύμα στην Ελλάδα δεν είναι φθηνό, είναι ακριβό. Η επίκληση και μόνον ενός τέτοιου επιχειρήματος δείχνει σε ποιο επίπεδο πιστεύει η διοίκηση της ΔΕΗ ότι λειτουργεί ο εγκέφαλος του ελληνικού λαού. Κύριοι, η σύγκλιση δεν αφορά μόνον στις τιμές, αφορά και στις υπηρεσίες. Σήμερα, στη θέση των Τσοχατζόπουλου-Νέζη που διατράνωναν στο περίπτερο της ΔΕΗ στη ΔΕΘ το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει το φθηνότερο ρεύμα στην τότε ΕΕ-15, βρίσκονται οι Φώλιας-Αθανασόπουλος –τα πρόσωπα αλλάζουν, η απαράδεκτη κατάσταση, όμως, όχι.
Μαρία Μίχου
michou@eleftheria.gr