Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα για αυτοδιοικητικές ανακατατάξεις

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2008 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας. Η κινητικότητα αυτή αφορούσε αφενός μεν στις διεργασίες μέσα στη δημοτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο και αφετέρου την ανοιχτή εκδήλωση-πρόσκληση σε όλους τους Λαρισαίους πολίτες από την Ενωτική Πρωτοβουλία του κ. Καλογιάννη.
Οι κινήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με την πορεία των δημοτικών μας πραγμάτων από τη Δημοτική Αρχή, η οποία φαίνεται κουρασμένη και αδιάφορη για σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την πόλη. Καταγράφοντας έτσι μια φθίνουσα πορεία διάλυσης χωρίς καμιά δυνατότητα ανάκαμψης γιατί λείπουν οι εμπνεύσεις, οι καινοτόμες ιδέες, καθώς και η επιθυμία για συστηματική και αποτελεσματική δράση.
Η κατάσταση αυτή στο Δήμο είναι φυσικό να κινητοποιεί τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις ώστε αυτές να προετοιμαστούν για να αποτελέσουν τη διάδοχη κατάσταση στο Δήμο μας.
Αναλυτικότερα, η κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει την απαραίτητη συσπείρωση και ενότητα ώστε να αξιοποιήσει τόσο το θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης όσο και την τωρινή κατάσταση που περιέγραψα για το Δήμο.
Η αμφισβήτηση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων στο πρόσωπο του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας.
Η ομαδοποίηση του επικεφαλής με μια ομάδα υποψηφίων του ψηφοδελτίου του και η προσπάθεια αυτής της ομάδας να ακυρώσει την οντότητα, το κύρος και την ευθύνη των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι και λογοδοτούν στους ψηφοφόρους που τους εξέλεξαν, δημιουργεί τάσεις διάλυσης και αποπροσανατολισμού. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του επικεφαλής και όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, εκεί δείχνουν ότι η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν δεν μπορεί με την ίδια μορφή και ηγεσία να αποτελέσει εναλλακτική πλειοψηφική λύση. Και να βγάλει το Δήμο από τα αδιέξοδα.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία του κ. Καλογιάννη μπορεί να είναι μικρή δύναμη, παρουσιάζει όμως μια σταθερή πολιτική και αυτοδιοικητική γραμμή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης. Τοποθετείται με θάρρος και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, αλλά φαίνεται ότι την ενδιαφέρει το κοινωνικό όφελος.
Η γνωστή, τέλος, παράταξη της «Συνεργασίας» έχει μια σταθερή πολιτική ρότα που προβάλλει όλα τα χρόνια και πιστεύει ότι τα προβλήματα θα λυθούν τότε μόνο όταν αλλάξει το πολιτειακό σύστημα της χώρας μας και έτσι την καθιστά μοναχική πολιτική και αυτοδιοικητική δύναμη.
Με δεδομένη αυτή την καταγραφή και την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Λαρισαίων πολιτών, να αντικατασταθεί μια κουρασμένη και φθαρμένη από το χρόνο Δημοτική Αρχή, η οποία αν είχε να δώσει κάτι το έχει δώσει, και έχει τις αυτοδιοικητικές της μπαταρίες άδειες, προβάλλει έντονα η ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα πρωτοβουλία που θα αγκαλιάζει το ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία της πόλης.
Σε μια τέτοια προσπάθεια είναι έτοιμοι πολλοί άνθρωποι που υπηρετούν ή που υπηρέτησαν την πόλη να συστρατευθούν χωρίς προσωπικές και άλλες φιλοδοξίες να δουλέψουν για την πόλη που αξίζει και την αγαπούν.
Περιχαρακώσεις, δογματικές αντιλήψεις ή προσωπικοί εγωισμοί δεν θα βοηθήσουν μια ενωτική και άδολη προοδευτική διέξοδο στα δημοτικά μας πράγματα.
Όσοι δημιούργησαν διχόνοιες ή ομαδοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια παραιτούμενοι από περαιτέρω φιλοδοξίες.
Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Ο χρόνος μιας τέλειας προετοιμασίας δεν είναι μεγάλος.
Είθε τα κόμματα να τείνουν ευήκοον ους στην κοινωνία των πολιτών. Μαζί με την πόλη και αυτά θα κερδίσουν.
* Ο Φώτης Χασιώτης είναι διευθυντής Σχολικής Μονάδας και πρώην δημοτικός και ειδικός σύμβουλος του Δήμου.