Παρενθέσεις

«Το κερασάκι στην τούρτα»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2008 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
Τι να πει κανείς; Είναι και προκλητικοί και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ξόδεψαν, σου λέει, 385 εκ. ευρώ, οι G8 για να πραγματοποιηθεί η τελευταία Σύνοδός τους περί... αντιμετώπισης της φτώχειας. Έφαγαν τον αγλέουρα, καθώς επιστρατεύτηκαν 25 σεφ, οι οποίοι έλαβαν λευκή επιταγή, προκειμένου να ετοιμάσουν ό,τι τράβαγε η ψυχή των υψηλών ομοτράπεζων. Ήπιαν τον άμπακο και μόνο σε... σαμπάνια, γιατί έτσι είχαν μάθει και από το χωριό τους. Τρελάθηκαν στο γέλιο, γιατί εκείνος ο απίθανος τύπος, ο Μπερλουσκόνι (κάτι μεταξύ καρικατούρας και πολιτικού), επέμενε να κάνει... καμάκι εκ του μακρόθεν σε κάτι Γιαπωνεζούλες που κοιτούσαν τους ηγέτες να προσέρχονται στο κτίριο πίσω από ένα τζάμι και... Και για να υπογραμμίσουν και την οικολογική τους ευαισθησία, φύτεψαν και από ένα δέντρο, έτσι να τους βρίσκεται. Οι δε κυρίες έκαναν τη σχετική επίδειξη μοντέλων και κοσμημάτων. Και αφού έκαναν όλα αυτά τα συμπαθητικά και διασκεδαστικά, πού κατέληξαν; Πουθενά! Θα κάνουν τώρα ένα διάλειμμα να ξεκουραστούν και πάλι θα ξαναβρεθούν, να πιουν καμιά σαμπάνια, να φάνε κάνα χαβιάρι, να πουν και καμιά μμμ... μπιπ, να περάσει η ώρα, και μετά να τραγουδάνε «επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα».
Μα, άμα είναι έτσι, δεν ήταν ανάγκη να βρεθούν και καθόλου. Ας καθόταν ο καθένας στο σπίτι του και αυτά τα 385 εκ. ευρώ, που στοίχισε αυτό το τρικούβερτο γλέντι (άιντε ας έβαζαν και άλλα 15 εκ. ευρώ να γίνει 400, να στρογγυλέψει το ποσό) να τα έδιναν απευθείας στους πεινώντες και διψώντες αυτού του κόσμου. Και, φυσικά, δεν πεινάνε για χαβιάρι και δεν διψάνε για σαμπάνια, θα έπιαναν πραγματικά τόπο τα λεφτά και θα έλυναν ένα σωρό προβλήματα, σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Διάβασα ότι με τα 385 αυτά εκατομμύρια ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν για να καλοπεράσουν οι 8 ισχυρότεροι του πλανήτη, μπορούσαν να αγοραστούν - και θα περίσσευαν κιόλας λεφτά - 100 εκατομμύρια κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνα, με σκοπό την αντιμετώπιση της ελονοσίας στα αφρικανικά κράτη, και χώρια τα εμβόλια που θα μπορούσαν να χορηγηθούν και χώρια τα πεινασμένα παιδάκια που λιμοκτονούν και θα μπορούσαν - αν όχι να χορτάσουν - τουλάχιστον να επιβιώσουν.
Καλά το έγραψε η «Guardian»: «Τα πιο ισχυρά στομάχια τού κόσμου προέβησαν σε μεγαλόστομες εξαγγελίες για τον τριπλό εφιάλτη που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: την επισιτιστική, την ενεργειακή και την πιστωτική κρίση». Αμ, αν ήταν να χορταίνουν οι άνθρωποι με εξαγγελίες και να λύνονται τα προβλήματα με διακηρύξεις, τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Αλλά, τελικά, από αυτές τις τακτικές, σχετικά, συναντήσεις των G8, πέρα από μεγαλοστομίες, δεν έχει προκύψει και τίποτα επί της ουσίας. Τώρα, λέει, συμφώνησαν για τη μείωση - μαζί με άλλες χώρες - των εκπομπών αερίων κατά 50% μέχρι το 2050. Για να δούμε. Καταρχήν, γιατί οι Η.Π.Α. δεν έχουν δείξει καμία προθυμία για το θέμα αυτό κατά το παρελθόν και μαζί με την Κίνα και την Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές. Και κατά δεύτερον, διότι «άλλο να το λέμε και άλλο να το κάνουμε». Και επίσης, λέει, εκεί, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, συμφώνησαν στην πραγματοποίηση ενός φόρουμ για την παγκόσμια ενέργεια, στο οποίο θα συμμετάσχουν παραγωγοί και καταναλωτές.
...Και για να τα συμφωνήσουν αυτά, έπρεπε να ξοδευτούν 385 εκ. ευρώ; Αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για τις ακριβότερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Την άλλη φορά να κάνουν μια τηλεδιάσκεψη και τον προϋπολογισμό για μια live συνάντηση να τον διαθέσουν απευθείας στα παιδιά τής Αφρικής. Τουλάχιστον, να ’χουμε την αίσθηση ότι κάτι γίνεται χειροπιαστά.
Εδώ, λόγω της οικονομικής ύφεσης που αναγκάστηκαν να παραδεχτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι μαστίζει την Ε.Ε., θα δίνουν δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους Ευρωπαίους μαθητές... Εκεί φθάσαμε! Όχι στον Τρίτο Κόσμο...
Μικρή λεπτομέρεια: το μενού των ισχυρών του κόσμου περιλάμβανε, λέει, στο τέλος και «γλυκό G8». Πώς λέμε «το κερασάκι στην τούρτα»; Αυτό ακριβώς.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass