Παρεν-Θέσεις

Κύμα!

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2008 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:24
Τι κάνει ο Μπερλουσκόνι; Εντός των ημερών αμολάει κάμποσες χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες στους δρόμους τής χώρας, οι οποίοι για ένα εξάμηνο θα έχουν ως μοναδική τους απασχόληση να ασχολούνται με τους λαθρομετανάστες, για να ξεμπλοκάρουν οι καραμπινιέροι και να ασχοληθούν με άλλες δουλειές. Οι στρατιώτες θα οπλοφορούν και θα κάνουν χρήση, λέει, μόνο αν δεχτούν επίθεση.
Πώς το πήραν οι Ιταλοί; Ψύχραιμα. Εν αντιθέσει με την... «απογραφή των αθιγγάνων», που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Γιατί ψύχραιμα; Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το μέτρο. Είχε εφαρμοστεί και πριν κάμποσα χρόνια, και μάλιστα με καμιά τριανταριά χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι όχι για 6 μήνες, αλλά για 6 χρόνια, έκαναν αυτή τη δουλειά. Ασχολούνταν με τον έλεγχο των λαθρομεταναστών, καθότι η Ιταλία έχει πρόβλημα με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Οπότε οι Ιταλοί είναι συνηθισμένοι και δεν τους προκάλεσε εντύπωση το μέτρο που έλαβε ο Μπερλουσκόνι. Υποψιάζομαι δε ότι γενικώς έχουν συνηθίσει και το... ταμπεραμέντο τού πρωθυπουργού τους, οπότε αντιδρούν αναλόγως.
Η Ιταλία έχει πρόβλημα, λοιπόν, και προσπαθεί κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο να το ελέγξει, όπως ακριβώς πρόβλημα έχει και η Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας είναι «πύλη εισόδου» για τους λαθρομετανάστες στον υποσχόμενο... παράδεισο. Κι αν ακόμη δεν μείνουν εδώ, πάντως περνούν από δω «τράνζιτ», προκειμένου να διοχετευτούν σε άλλες χώρες. Και τώρα, τώρα το καλοκαίρι είναι η χειρότερη εποχή. Η εποχή που η είσοδος των λαθρομεταναστών στη χώρα βρίσκεται στο «πικ» ή, τέλος πάντων, στην κορυφαία στιγμή της. Κάθε χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάσταση οξύνεται και οι αρμόδιοι το ξέρουν αυτό και το περιμένουν.
...Φέτος, όμως... Φέτος, όμως, είναι, λέει, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία τού Αιγαίου ο αριθμός των παράνομων αφίξεων στη Μυτιλήνη αλλοδαπών από τα απέναντι παράλια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το φετινό Ιούλιο και μέχρι προχθές συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη από λιμενικούς και αστυνομικούς 1.558 άτομα, ενώ αντίστοιχα τον περσινό Ιούλιο είχαν καταγραφεί μόνο 494 παράνομοι μετανάστες. Και, όπως είναι φυσικό και επόμενο, ο τριπλασιασμός των λαθρομεταναστών έχει δημιουργήσει προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής - που είναι βασικά το ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα - και το οποίο έχει μια δυναμικότητα 400 ατόμων, αλλά καθημερινά φιλοξενεί τουλάχιστον τα διπλάσια. Αν λάβει δε κανείς υπόψη - με τους ρυθμούς που πάει το πράγμα - ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας, έτσι ο πιο... δυνατός, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παράνομων λαθρομεταναστών θα φτάσει τα 2.000 άτομα. Πώς να βολευτούν και να εξυπηρετηθούν τόσοι άνθρωποι, όταν και οι υποδομές δεν είναι κατάλληλες, όταν και το προσωπικό δεν επαρκεί και όταν δεν υπάρχει τρόπος να μπει ένα «φρένο» σε όλη αυτή την ιστορία. Γιατί οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές ανάμεσα στην εξυπηρέτηση ή τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών, αλλά και στη διασφάλιση της χώρας, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να αντέξει τα αλλεπάλληλα «κύματα» που φτάνουν στα παράλιά της, από ανθρώπους που στην απελπισία τους ζητούν μια καλύτερη ζωή.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Ε» ο επικεφαλής τού γραφείου τού Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες στην Αθήνα, ο Γ. Τσαρμπόπουλος, είχε τονίσει ότι θα πρέπει να γίνει μια επαναχάραξη της πολιτικής για τους πρόσφυγες από ελληνικής πλευράς και, αν και παραδέχτηκε ότι η χώρα δέχεται έντονες πιέσεις, γιατί αποτελεί «πόρτα» εισόδου προς την Ε.Ε., ωστόσο... Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη εφαρμογή των προβλεπομένων σχετικά με την υποδοχή και τη φιλοξενία των αλλοδαπών. Κι ακόμη, ότι θα πρέπει να βρεθεί και ένας μηχανισμός εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από το προσφυγικό κύμα. Σαν να λέμε ότι δεν μπορεί όλο το βάρος να το σηκώνει η Ελλάδα, επειδή τυχαίνει να είναι «πόρτα», γιατί απλούστατα δεν μπορεί να το σηκώσει. Να μην ξεχνάμε δε ότι στις 13 Απριλίου, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τις άλλες χώρες - μέλη να μην επιστρέφουν στην Ελλάδα αιτούντες για άσυλο, μέχρις ότου οι ελληνικές αρχές βελτιώσουν τη νομοθεσία και τις πρακτικές σχετικά με το άσυλο. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είχε... κάτσει στο σκαμνί.
Επαναχάραξη πολιτικής, λοιπόν, και δημιουργία υποδομών. Αφού δεν μπορούμε να σταματήσουμε το κύμα λαθρομετανάστευσης, τουλάχιστον να απαλύνουμε τις συνέπειές του, για τους ανθρώπους αλλά και για την αξιοπρεπή εικόνα τής χώρας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass