Συνένωση των παραλίων στον Καποδίστρια ΙΙ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2008 2:53 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
* Του κ. Γιάννη Μαλαθούνα, δημοτικού συμβούλου του δήμου Κ. Ολύμπου
 Μέσα στο γενικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση εντάσσεται και η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση και εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας ΙΙ». Των υποχρεωτικών δηλαδή συνενώσεων δήμων και νομαρχιών της χώρας μας. Πολύ πιθανόν μάλιστα να υπάρξουν εξελίξεις ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει το στίγμα του νέου σχεδίου και αυτό να γίνει νόμος του κράτους εντός του έτους 2008.
Δεν θα κάνουμε καμία αναφορά για την αναγκαιότητα των συνενώσεων δήμων και νομαρχιών, αφού αυτό είναι μέριμνα φωτισμένων εγκεφάλων εντός και κυρίως εκτός της χώρας μας. Θέλουμε μόνο να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις και μια πρόταση για το πώς αντιλαμβανόμαστε μια μελλοντική συνένωση δήμων στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, του Δέλτα Πηνειού και ευρύτερα στη βόρειοανατολική παραθαλάσσια πλευρά του νομού Λάρισας.
Είναι ξεκάθαρο και πέρα από κάθε αμφιβολία πως αν μιλάμε για συνένωση δήμων στην παραπάνω περιοχή, πρώτα απ’ όλα εννοούμε τη συνένωση των δήμων Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου όπως σήμερα υφίστανται. Με οκτώ χωριά, πέντε παράλιους οικισμούς με δυναμική τεράστιας ανάπτυξης στο μέλλον και τρεις ακόμη οικισμούς συγκοινωνιακά και αγροτικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Πηνειού.
Τόσο μορφολογικά όσο και οικονομικά και κοινωνικά η περιοχή αυτή παρουσιάζει άριστη ομοιογένεια. Διαθέτει κοινή πολιτισμική ταυτότητα και σίγουρα θα λειτουργήσει γρήγορα και ουσιαστικά η διοικητική συνένωση, η οποία υπό προϋποθέσεις αληθινού κρατικού ενδιαφέροντος θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετική για τους κατοίκους της περιοχής.
Προχωρώντας την παραπάνω σκέψη μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε μια πιθανή ενσωμάτωση σε ένα ευρύτερο σχέδιο διοικητικής εξέλιξης και των παράλιων οικισμών πέρα από το Κόκκινο Νερό και έως την περιοχή της Βελλίκας και του Αγιοκάμπου. Άλλα και την ένταξη της ορεινής Καλλιπευκής.
Θα μπορούσε να προκύψει με τον τρόπο αυτό ένα αυτοδιοικητικό σύνολο που θα εξέφραζε μια περιοχή που θα είχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
 α. Θα προσδιόριζε το θαλάσσιο τουριστικό κυρίως μέτωπο του νομού Λάρισας προς το Θερμαϊκό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος και θα προωθούσε με καθοριστικό τρόπο την ανάδειξη και καθιέρωση της περιοχής αυτής σε ένα επώνυμο υψηλής στάθμης τουριστικό προορισμό.
 β. Θα έθεται παράλληλα τις βάσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του Κάτω Ολύμπου και του Ανατολικού Κισσάβου.
 γ. Θα έδινε νέα κατεύθυνση και πνοή στη γεωργική παραγωγή στο καταπράσινο Δέλτα του Πηνειού και κυρίως θα ενίσχυε την προοπτική της καλλιέργειας επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων, όπως το ακτινίδιο, το αμπέλι, τα κηπευτικά, αλλά και προωθώντας τη βιολογική γεωργία και στις ετήσιες εκτατικές καλλιέργειες.
Ο γεωγραφικός προσδιορισμός της περιοχής που περιγράφουμε, αλλά και η οργάνωση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, δεν αφήνουν περιθώρια για τη συνένωση των υφιστάμενων δήμων Κάτω Ολύμπου και Ευρυμενών με άλλους δήμους της ενδοχώρας του νομού Λάρισας. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε λανθασμένο σχεδιασμό που τίποτε δεν θα προσέθετε στην ανάπτυξη, αλλά και θα προκαλούσε σειρά από αξεπέραστα προβλήματα στους κατοίκους. Πιστεύουμε πως σίγουρα θα πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση σε όσους θα έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού της νέας συνένωσης των Δήμων της χώρας μας. Ελπίζουμε πως όταν και αν τελικά κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι εκπρόσωποι των νομαρχιών και των δήμων προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ειδικά για τη περιοχή όπου αναφερόμαστε θα λάβουν σοβαρά υπόψη θέσεις και προτάσεις σαν αυτές που έχουμε τη δυνατότητα μέσα από την εφημερίδα σας να καταθέτουμε δημόσια.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass