Η θερινή επίθεση των «ανταρτών»...

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2008 21:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:28
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες να παραθέσει δείπνο – και δη μετά συζύγων – στους «γαλάζιους» βουλευτές που μετέχουν στο Α’ και Β’ θερινά τμήματα της Βουλής, αλλά το δείπνο αυτό δεν εξελίχθηκε όπως θα επιθυμούσε.
Ορισμένοι από τους βουλευτές τής ΝΔ επέλεξαν να «σνομπάρουν» το πρωθυπουργικό δείπνο, τις δε επόμενες ημέρες, άλλοι εξ αυτών με δηλώσεις τους ξεσπάθωσαν κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, εμμέσως δε και κατά του ιδίου τού Κώστα Καραμανλή, δημιουργώντας έτσι ένα νέο εκρηκτικό μίγμα στην κυβερνητική παράταξη.
Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και την εκπεφρασμένη (με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις) αντίθεση της ελλαδικής κοινωνίας και ορισμένων βουλευτών του και να προχωρήσει στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών του.
Μίλησε δε γι’ αυτό στους βουλευτές του, κάνοντας ειδική μνεία στην «Ολυμπιακή» και στη «μεταρρύθμιση» στη Δημόσια Διοίκηση και μάλιστα με ορίζοντα το τέλος του έτους.
ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα του «άλματος» αυτού, ακόμη και σε συνθήκες κρίσεως και αμφισβητήσεως, καθώς θέλει να διεκδικήσει το προφίλ τού αδιαμφισβήτητου ηγέτη, ο οποίος κινείται με αυτοπεποίθηση και με τη βεβαιότητα του ανθρώπου ο οποίος «ξέρει τι κάνει».
Όμως, αντιλαμβάνεται (εκτός κι αν έχει άγνοια του κινδύνου...) πως αυτό το «άλμα» περιλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, καθώς είναι δεδομένη (πέραν της κοινωνίας και της αντιπολιτεύσεως, που διαφωνούν) η εντός της «γαλάζιας» παρατάξεως γκρίνια για τις επιλογές του αυτές και η συνακόλουθη (ιδεολογική) σύγκρουση αυτών που θέλουν να εκφράσουν τη λεγομένη «λαϊκή δεξιά» και των λεγόμενων «νεοφιλελεύθερων».
Και φυσικά πίσω, αλλά και πάνω από όλα αυτά, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως διαθέτει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή (ταυτόχρονα, όμως διαθέτει και το «όπλο» των πρόωρων εκλογών και της «λίστας») και ότι (αθέατος προς το παρόν) τελεί εν εξελίξει ένας αγώνας δρόμου κορυφαίων στελεχών του, που διαγκωνίζονται για να πάρουν την «κατάλληλη θέση» στη λεγομένη (κι οψέποτε αυτή έλθει) μετα–καραμανλική εποχή.
ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ...
Ο Κώστας Καραμανλής γνωρίζει από «πρώτο χέρι», από τις κατά καιρούς ενημερώσεις που δέχεται από το γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη, και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, το κλίμα που υπάρχει στο κόμμα και την κυβέρνηση κι αυτό που τον απασχολεί πρωτίστως είναι η διατήρηση και ενίσχυση της κυβερνητικής συνοχής.
Μετά το (χρόνιο) πρόβλημα με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη (ο οποίος ρίχνει κατά καιρούς αδέσποτα πυρά...) δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την υιοθέτηση «σκληρής γραμμής» απέναντι σε φαινόμενα διαφοροποιήσεως βουλευτών και φυσικά δεν είναι διόλου τυχαίο πως επέστρεψε τελικώς στο «μαντρί» ο Κώστας Κουκοδήμος, κάτι που διευκολύνει αυτήν την προταθείσα «γραμμή».
Οι διαφοροποιήσεις αυτές (ουσιαστικά ομιλούμε για «μαχαιρώματα») αφορούν κυρίως, τον υπουργό της Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος – και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής υφέσεως – είναι ο πλέον εύκολος στόχος για όλους.
Άπαντες θέλουν να απεκδυθούν των ευθυνών τους για τα λάθη και τις δικές τους παραλείψεις και επιρρίπτουν τις ευθύνες σ’ αυτόν που διαχειρίζεται τα οικονομικά του κράτους, δηλαδή τον Γ. Αλογοσκούφη.
Και φυσικά είναι γνωστό το στιλ αυτών των «μαχαιρωμάτων», τα οποία γίνονται γνωστά μέσω στοχευμένων διαρροών προς τα έξω: Κτυπά ένα στέλεχος τον τάδε πρόεδρο Οργανισμού για να χτυπήσει τον υπουργό που προΐσταται του Οργανισμού. Αποφεύγει ο ένας υπουργός να συναντήσει τον άλλο και να συζητήσουν για κοινού ενδιαφέροντος θέματα, τα οποία για να επιλυθούν απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία.
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ»
Πέρα, όμως, από αυτή τη γενικόλογη επισήμανση, μετά το πρωθυπουργικό δείπνο στην Καστέλα είχαμε τον πρώην υφυπουργό Αμύνης, Γιάννη Λαμπρόπουλο, (σ.σ. εκλέγεται στη Μεσσηνία, όπου επίσης εκλέγονται η υφυπουργός Απασχολήσεως Σοφία Καλαντζάκου και ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς – και αυτό εξηγεί πολλά) ο οποίος δεν παρέστη στο δείπνο, αλλά κατέστησε σαφές ότι η απουσία του αποτελούσε συνειδητή πολιτική επιλογή, ενώ παρουσίασε το Μαξίμου περίπου ως «κοινωνικά ανάλγητο».
«Δεν συνηθίζω να συμμετέχω σε τέτοιου είδους κοσμικές εκδηλώσεις, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Λίγο πιο πέρα (από την Καστέλα) είναι το Πέραμα. Τα χρήματα της δεξίωσης θα μπορούσαν να δοθούν στα ορφανά των νεκρών εργατών...», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, σε εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας («Ελευθερία»).
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο συναδέλφων του βουλευτών (όπως η Κατερίνα Παπακώστα κ.ά.) που υπεραμύνθηκαν του δείπνου στην Καστέλα κάνοντας λόγο για «λιτή εκδήλωση» με πολιτική σημασία.
Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης εμφανίζονται πεπεισμένα ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και οι λοιποί βουλευτές που αγνόησαν την πρόσκληση του Κ. Καραμανλή (Β. Πολύδωρας, Π. Τατούλης, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Στέλιος Νικηφοράκης) προσεχώς θα «ξαναχτυπήσουν», για πρώτη δε φορά βλέπουν να γίνονται συντονισμένες κινήσεις διαμαρτυρίας από την πλευρά των εμφανιζομένων ως δυσαρεστημένων βουλευτών.
Στην κυβέρνηση επικρατεί πλέον προβληματισμός για το δεύτερο δείπνο του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής. Η ημερομηνία του δείπνου δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή του κ. Καραμανλή από τη ΔΕΘ.
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΧΛΙΔΗΣ...
Συνεχή πλήγματα στην εικόνα τής ΝΔ προκαλούν κι αρκετοί «αντάρτες» βουλευτές, οι οποίοι, όμως, παρέστησαν στο δείπνο και είχαν μάλιστα θερμούς εναγκαλισμούς με τον πρωθυπουργό.
Ο Γιάννης Μανώλης παρέστη στο δείπνο, αν και την προηγουμένη είχε δεχθεί να αντικατασταθεί στην ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, και στη συνέχεια άναψε νέες φωτιές, κατηγορώντας υπουργούς για επίδειξη χλιδής, αν και απέφυγε να τους κατονομάσει.
«Υπάρχουν υπουργοί που δεν μπορούν να κόψουν τη συνήθεια της μεγάλης ζωής. Όπως υπάρχουν και υπουργοί που με τη συμπεριφορά τους προκαλούν», είπε ο βουλευτής, εξαπολύοντας ταυτόχρονα νέα βέλη κατά του Γ. Αλογοσκούφη για την οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως.
Ο πρώην συνδικαλιστής και νυν βουλευτής δεν είχε ανάγκη να κατονομάσει τους συναδέλφους του «χλιδάτους», καθώς μια απλή ανάγνωση του «πόθεν έσχες» ορισμένων υπουργών (με εκατοντάδες ευρώ σε καταθέσεις, με ακίνητα και σκάφη αναψυχής) πιστοποιεί το αληθές του ισχυρισμού του.
Συνέχεια στο εσωκομματικό «αντάρτικο» έδωσε κι ο πρώην υφυπουργός Αμύνης Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος, συντασσόμενος ουσιαστικά με τον Π. Τατούλη, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη διαφωνία.
Η κριτική του δεν άγγιξε τον πρωθυπουργό, αλλά στόχευε τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, τόσο για την τροπολογία με την οποία καταργήθηκαν εργασιακά δικαιώματα στις ΔΕΚΟ, όσο και για την απομάκρυνση του Γιώργου Ζορμπά από την Αρχή για την καταπολέμηση του «βρόμικου χρήματος».
Αξίζει να θυμίσουμε, επίσης, τη χρόνια κόντρα του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και εσχάτως την επίθεση του πρωθυπουργικού συμβούλου Γιάννη Κεφαλογιάννη κατά της Υπουργού Απασχολήσεως Φ. Πάλλη-Πετραλιά, «για τα μάτια» τού προέδρου ενός οργανισμού, τον οποίο άλλαξε η Υπουργός, πλην, όμως, ο αντικατασταθείς ήταν, προφανώς, προστατευόμενος του κ. συμβούλου.
Όμως, το κλίμα στην κυβέρνηση ήρθε να κάνει ακόμη βαρύτερο το «χτύπημα» του «γαλάζιου» δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος προειδοποίησε ότι «κανένα σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης δεν θα γίνει αποδεκτό από την ΚΕΔΚΕ, αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει τους πόρους στους ΟΤΑ και δεν καταβάλει τις χρηματικές ενισχύσεις που έχει υποσχεθεί».
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ «ΜΑΖΕΨΟΥΝ»
Ωστόσο, σαφές μήνυμα προς τους «απείθαρχους» βουλευτές έστειλε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Θόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή και ψήφο εμπιστοσύνης από το σύνολο της ΚΟ, παράλληλα δε κάλυψε τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, από τα βέλη των ανταρτών.
«Η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις δεσμεύσεις που έχει λάβει στις εκλογές του 2007», τόνισε και πρόσθεσε, αναφερόμενος εμμέσως στον κ. Αλογοσκούφη, ότι «ο κάθε υπουργός προχωρά στο έργο του τομέα του με βάση αυτές τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και, εν συνεχεία βεβαίως, με την ψήφο εμπιστοσύνης, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Αλλά κι ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης, λύνοντας τη σιωπή του, απάντησε λέγοντας πως δεν κάνει τίποτα άλλα από το να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική.
«Ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχω ευθύνη να εφαρμόζω την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», είπε.
Σχόλιο για τους διαφωνούντες βουλευτές κλήθηκε να κάνει και η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι «οι πολιτικοί δίνουν λογαριασμό πρώτα απ` όλα στους πολίτες και μετά στην παράταξή τους. Κρίνονται από το έργο τους και το δημόσιο λόγο τους».
Εν πάση δε περιπτώσει, ασχέτως αν τα κίνητρα των «ανταρτών» είναι πολιτικά ή εντάσσονται σε προσωπικές στρατηγικές, είναι βέβαιο πως δημιουργούν ένα θολό τοπίο στο κυβερνών κόμμα, με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει.
Το Μέγαρο Μαξίμου συστηματικά επιχειρεί να υποβαθμίσει τα πάντα.
Πολλοί δε πιστεύουν πως μετά την αποδιδόμενη στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή δήλωση, στο δείπνο της Καστέλας, κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τέλους του έτους, οι «αντάρτες» πιθανότατα θα εξακολουθούν να ρίχνουν τα βέλη τους...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass