Προετοιμάζονται οι νεοφιλελεύθεροι και λαϊκοδεξιοί δελφίνοι της Ν.Δ.

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2008 5:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:28

Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επαναβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του στην οικονομία.

Ωστόσο, η στήριξη την οποία του έδωσε προς τούτο ο πρωθυπουργός, με τις γνωστές δημόσιες δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου, αλλά και η δική του «απάντηση» σε όσους τον επικρίνουν (απάντηση που συνοψίζεται στο ότι «εγώ εφαρμόζω κυβερνητικές αποφάσεις») δεν έχουν σταθεί ικανές ώστε να περιορίσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ούτε για ένα εικοσιτετράωρο.

Κι αυτές οι αντιδράσεις, που δεν οφείλονται μόνο σε προσωπικούς λόγους εκ μέρους όσων των επικρίνουν, αναδεικνύουν το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των εντός της ΝΔ «νεοφιλελεύθερων» και αυτών της «λαϊκής Δεξιάς», ενόψει του δεύτερου κύματος των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων.

Οι «νεοφιλελεύθεροι» έχουν αναθαρρήσει και εκφράζονται δημοσίως υπέρ της ανάγκης να μειωθεί περαιτέρω ο κρατικός παρεμβατισμός.

Στη γραμμή για την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους, έχουν κινηθεί ορισμένοι υπουργοί, όπως οι κ. Σπηλιωτόπουλος και Χατζηδάκης, που διαφωνούν με τη λογική των περισσότερων συναδέλφων τους, που υπεραμύνονται ενός «παρωχημένου κρατικού παρεμβατισμού».

Ωστόσο, άλλα «γαλάζια» στελέχη, που εμφορούνται από απόψεις της λεγόμενης «λαϊκής» ή «κοινωνικής» Δεξιάς, όπως ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ορισμένοι βουλευτές, επιμένουν στην ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική και να υπάρξει στροφή της οικονομικής πολιτικής.

Τα τελευταία 24ωρα ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Άμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος συνέχισε τα πυρά του κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη, αποδοκιμάζοντάς τον σε σειρά κινήσεών του, ενώ έντονα επικριτικοί κατά του «τσάρου» της Οικονομίας ήταν ο λαλίστατος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και ο «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης.

Την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ζητούν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και παρεμβάσεις για ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Ο Β. Μιχαλολιάκος, από τα παλαιότερα μέλη της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς», έστειλε νέο μήνυμα στον Υπουργό Οικονομίας, υπερασπιζόμενος, όπως είπε, τις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ και τον επέκρινε για την πρότασή του για συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αλλά και για την απομάκρυνση του Γιώργου Ζορμπά.

«Δεν είναι προγραμματική δέσμευση η απομάκρυνση του Ζορμπά, δεν είναι προγραμματική δέσμευση η κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Προγραμματική μας δέσμευση είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση» τόνισε.

Ο Π. Ψωμιάδης επετέθη στον Γιώργο Αλογοσκούφη και μίλησε για «εξοργισμένη κοινωνία».

«Ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει να προσγειωθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που εφαρμόζει σήμερα δεν είναι το πρόγραμμα της ΝΔ», είπε ο κ. Ψωμιάδης και συμπλήρωσε:

«Ξέρει ο κ. Αλογοσκούφης ότι τον συμπαθώ, όμως δεν συμπαθώ πολλούς γύρω του. Ζούνε σε ξένη πραγματικότητα, στην πραγματικότητα των Βρυξελλών. Ο λαός δεν αντέχει άλλο».

Η δε χαριστική βολή ήταν η φράση ότι «κανένας τσάρος δεν είχε ποτέ το αλάθητο», επέκρινε δε κι άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία «έχουν ξεσαλώσει».

Επισημαίνεται πως κι ο πρώην μαοϊκός και νυν «γαλάζιος» βουλευτής Πέτρος Τατούλης τα «ξαναπήρε στο κρανίο» και, πιο αιχμηρός από ποτέ, έβαλε στο στόχαστρό του και το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ακούω δεξιά και αριστερά ότι ο τάδε βουλευτής είναι πικραμένος, κάποιος άλλος οργισμένος, ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος. Ας σταματήσουμε αυτές τις ιστοριούλες. Η πολιτική δεν ασκείται με ψυχογραφήματα. Και ούτε ζούμε σε εποχές και χώρες που αρκούσε η φήμη ότι ο ηγεμόνας ή άρχοντας ή κοτζαμπάσης «έπαιζε νευρικά τα δάκτυλα στο τραπέζι, με οργή» για να κλειδαμπαρωθούν οι χωρικοί στα σπιτικά τους από φόβο και δέος. Αυτό είναι διόγκωση της επικοινωνίας εις βάρος της πολιτικής. Και, δυστυχώς, συμβαίνει σε περιπτώσεις που η άσκηση της πολιτικής έχει ξεχαστεί κάπου στο δρόμο. Προσωπικά είμαι πολιτικός. Δεν είμαι ούτε ψυχίατρος, ούτε επιθυμώ να ψυχαναλυθώ...», τόνισε ο κ. Τατούλης.

Μέσα δε (και όχι ασχέτως) σ΄ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα.

Με φόντο τη λεγόμενη «μετακαραμανλική» εποχή στο κυβερνών κόμμα, έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται εσωκομματικές έριδες, υπονοούμενα και εκατέρωθεν «καρφιά».

Στο επίκεντρο αυτού του εσωκομματικού διαγκωνισμού είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ «κοντά» βρίσκονται ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass