Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσοί Ολυμπιονίκες οι Έλληνες γλύπτες

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2008 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:29
Είκοσι εννέα έργα συνολικά αποφάσισε να τοποθετήσει το κινέζικο κράτος σε δημόσιους χώρους για να κοσμήσουν τη διοργάνωση των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων. Καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για να επιτύχουν ουσιαστικά τη μέγιστη καταξίωση για τους ίδιους και τις χώρες τους που είναι η επιλογή των έργων τους ως διάκοσμο για την κινεζική πρωτεύουσα. Έτσι και έγινε , μεταξύ των καλλιτεχνών που τα έργα τους επιλέχθηκαν είναι και τρεις Έλληνες που κατάφεραν ουσιαστικά να πάρουν το Ολυμπιακό μετάλλιο της γλυπτικής. Ως πρόεδρος ενός κορυφαίου πολιτιστικού φορέα της χώρας όπως είναι η Πινακοθήκη της Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα αισθάνομαι όπως όλοι οι Έλληνες υπερήφανος και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες προς αυτούς τους καλλιτέχνες που υμνούν την πατρίδα μας μέσα από το εικαστικό έργο τους. Οι καλλιτέχνες κάνουν πράξη αυτό που όλοι διατυμπανίζουμε φραστικά: να εξάγουμε τον πολιτισμό και την παιδεία μας στα πέρατα της γης διότι είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά μας στο διάβα των αιώνων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Παράλληλα είναι και ένα μήνυμα προς το υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση ότι τα κονδύλια για τις πολιτιστικές δράσεις, που για την περιφέρεια μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτα, δεν πάνε χαμένα.
Το οξύμωρο είναι ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι ξένοι διοικούντες αλλά όχι οι δικοί μας που ουσιαστικά θεωρούν πλεονασμό την επιχορήγηση πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων, Πινακοθηκών, Μουσείων και άλλων Ν.Π.Δ.Δ που ασχολούνται με τον πολιτισμό.
Ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, η γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση και η συνάδελφός τους Χρύσα Βαθιανάκη ανέδειξαν την ελληνική μας Ιστορία στο πιο ψηλό βάθρο του πολιτισμού. Ας αναλογιστούμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι στην κληρονομιά μας και ας κάνει ο καθείς το χρέος του προς τους προγόνους μας και τους απογόνους μας.
Εμείς θα περιμένουμε καρτερικά να δούμε πότε το υπουργείο Πολιτισμού θα στρέψει το βλέμμα του στην περιφέρεια!!
Μάριος Θ. Ξηρομερίτης
Δημοτικός Σύμβουλος Λαρισαίων