Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος εαυτός μας

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2008 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:41
Του δρα Ζήση Δ. Λυγούρα, πρ. δ/ντή Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, πρ. νομαρχιακού συμβούλου
Ο καθένας (η καθεμιά) σε στιγμές χαλάρωσης και διαλογισμού γυρίζει το χρόνο της σκέψης, της καρδιάς και του συναισθήματος σε γεγονότα και καταστάσεις που πέρασαν και σημάδεψαν καθοριστικά τη ζωή του (της) ή τον (την) άφησαν αδιάφορο (η).
Στις στιγμές αυτές η σκέψη, ο νους του ανθρώπου γυρίζει στα παλιά και ψάχνει να βρει και να θυμηθεί την αρχή, την πορεία και τις μεθόδους, τους τρόπους της εξέλιξης και της ανάπτυξης του εαυτού του.
Το ασυνείδητο του προσφέρει το αρχέγονο υλικό, τις απόκρυφες σκέψεις, το υποσυνείδητο αφήνει να αναδυθούν καταπιεσμένες και απωθημένες επιθυμίες, ενώ η συνείδηση του δίνει απλόχερα το υλικό τής εμπειρίας και της γνώσης.
Ο άνθρωπος συνθέτει και ανασυνθέτει το πλούσιο αυτό υλικό, το αξιολογεί και το αξιοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.
Η αξιοποίηση αυτού του υλικού τον οδηγεί στη διαπίστωση πως τίποτε δεν μένει σταθερό και αναλλοίωτο και πως ο εαυτός του συνεχώς μεταβάλλεται.
Η συνεχής μεταβολή του εαυτού μας είναι μια δυναμική διαδικασία με απρόβλεπτες συχνά εξελίξεις στον ψυχικό, τον πνευματικό και τον κοινωνικοσυναισθηματικό τομέα. Έτσι λ.χ. μπορεί να συμβεί από ένα δειλό και αναποφάσιστο παιδί να μας προκύψει ένας (μία) δυναμικός (ή) έφηβος και ένας (μια) πετυχημένος (η) ενήλικας. Ή αντίθετα, το έξυπνο και το χαρισματικό παιδί να μετεξελιχθεί σε ένα μοναχικό (ή) έφηβο και σ’ ένα κοινωνικά και επαγγελματικά περιθωριοποιημένο άνθρωπο.
Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος εαυτός μας, για να αποφύγει τις κακοτοπιές τής ζωής χρειάζεται τη συνεχή προσοχή και τη φροντίδα τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και των άλλων κοινωνικών εταίρων.
Κατ’ αρχάς το ίδιο το άτομο πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τον εαυτό του, να αξιολογεί τις επιλογές του και ανάλογα να τον προτρέπει ή να τον αποτρέπει να τις κάνει πράξη.
Δεύτερον, οι κοινωνικοί εταίροι (γονείς, εκπαιδευτικοί και οι άλλοι παράγοντες της αγωγής) οφείλουν και πρέπει να παρέχουν κάθε είδους βοήθεια, ώστε ο άνθρωπος να πετύχει τη συνεχή μεταβολή του εαυτού του προς την κατεύθυνση της αυτογνωσίας και της αυτοολοκλήρωσής του.
Η αυτογνωσία και η αυτοολοκλήρωση, ως σκοπός και ως στόχος τού συνεχώς μεταβαλλόμενου εαυτού μας προϋποθέτει, εκτός των άλλων, την ψυχική, την πνευματική και την κοινωνικοσυναισθηματική ετοιμότητα και την προθυμία μας να θέλουμε και να μπορούμε να αξιοποιούμε, το ίδιο ορθά, τις σωστές επιλογές και τα λάθη μας.
Συνήθως καυχόμεθα για τις σωστές επιλογές, για τις επιτυχίες μας, ενώ τα λάθη μας ή τα αποκρύπτουμε ή καθιστούμε υπευθύνους για τα λάθη μας τους άλλους. Αυτού του είδους η πρακτική λειτουργεί αρνητικά στη βελτίωση της πορείας της μεταβολής του εαυτού μας, γιατί αφήνουμε ένα σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας μας αναξιοποίητο. Αντίθετα, η αναγνώριση του λάθους ή των λαθών, η ανάληψη της ευθύνης και η πρωτοβουλία για τη διόρθωσή τους συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη εξέλιξη και ανάπτυξη του εαυτού μας.
Ακόμη θα πρέπει ο καθένας (η καθεμιά) να εντάσσει στην καθημερινή του δράση, εκτός από τη συσσωρευμένη εμπειρία του, τα μελλοντικά του σχέδια, τις προσδοκίες, τα όνειρα και το όραμα.
Η μεταφορά του μέλλοντος στο παρόν (παροντοποίηση) καθιστά πρόθυμο τον άνθρωπο να παραιτηθεί από το εφήμερο για χάριν του μακροπρόθεσμου.
Η παραίτηση από το πρόσκαιρο και το σύντομο κέρδος, για να πετύχει ο άνθρωπος το μακροπρόθεσμο και το διαρκέστερο, επιφέρει συχνά καθοριστικές αλλαγές στο «είναι του», στην ύπαρξή του. Οι αλλαγές αυτές γίνονται ορατές και ξαφνιάζουν τόσο το ίδιο το άτομο όσο και τους άλλους.
Τέλος, ο συνεχώς μεταβαλλόμενος εαυτός μας θα πρέπει, εκτός των προσωπικών - ατομικών χαρακτηριστικών, να αποκτήσει και τα συλλογικά γνωρίσματα του τόπου του. Κι αυτό γιατί κανείς μας δεν γεννιέται σε μια αδιαμόρφωτη κοινωνία, αλλά μέσα σ’ ένα κοινωνικό σύνολο, στο οποίο ισχύουν συγκεκριμένες αρχές, αξίες και κανόνες.
Το άτομο έχει την προσωπική ευθύνη να συνεργαστεί με τους άλλους και να εναρμονίσει τη δική του θέληση και βούληση για συνεχή μεταβολή του εαυτού του με τη συλλογική επιθυμία για τη μεταβολή, για την αλλαγή της κοινωνίας.
Η προσωπική μεταβολή και η κοινωνική αλλαγή, με τη δυναμική που αναπτύσσουν, μπορούν να διαμορφώνουν συνεχώς τις συνθήκες που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να πετύχει την αυτοπραγμάτωσή του και η κοινωνία να γίνει πραγματικά δίκαιη και ευημερούσα.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass