Μεγάλο προνόμιο για τα παιδιά η γλωσσομάθεια

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2008 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
Μέσα στον αιώνα που ζούμε της παγκοσμιοποίησης, η τεχνολογία και τα τεράστια επιτεύγματά της, καθώς και τα υπερσύγχρονα μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας, έχουν καταργήσει τα σύνορα επιτρέποντας τους λαούς να επικοινωνούν άμεσα, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις.
Έτσι, η γνώση των ξένων γλωσσών γίνεται απαραίτητα στόχος ζωής στη νέα γενιά, που θα πρέπει να ανταποκριθεί μελλοντικά στις προκλήσεις των καιρών, για να αντεπεξέρχονται εύκολα στις δυσκολίες της επικοινωνίας.
Τα παιδιά έχουν τέτοιες νοητικές ικανότητες, που επιτρέπουν την αφομοίωση κάθε γλωσσικού μηνύματος χωρίς να καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια. Απορροφούν εύκολα τις νέες γνώσεις και μαθαίνουν γρήγορα λέξεις και κανόνες, που αφορούν στην ξένη γλώσσα. Η αίθουσα των ξένων γλωσσών, βέβαια, πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, που προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών και τους οδηγούν σε μια απόλαυση για την εκμάθηση, όσον αφορά στον τρόπο διδασκαλίας. Σε αυτό βοηθούν οι υπολογιστές, τα ακουστικά, τα DVD, οι χρωματιστές καρτέλες, τα παιχνίδια μαζί με τα C.D. με αυθεντικούς διάλογους.
Η ξενόγλωσση συνομιλία, το παραμύθι στο DVD, το τραγούδι που θα ακούσουν, χαράζεται βαθιά στο μυαλό τους. Παίζει, λοιπόν, σπουδαίο ρόλο η μέθοδος της μελέτης που υποδεικνύεται από τον εκπαιδευτικό, γιατί θα επηρεάζει πάντα τον τρόπο σκέψης τους βέβαια όταν αυτό δεν απαγορεύει τους ενήλικες να μπορούν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες! Οφείλουμε όμως να σεβαστούμε τα αποτελέσματα των ερευνών όσον αφορά στη μείωση των γνωστικών λειτουργιών με την πάροδο της ηλικίας.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η ανάπτυξη της νοημοσύνης παριστάνεται με μια καμπύλη, που στα πρώτα χρόνια της ζωής παρουσιάζει μεγάλη κλίση (είναι δηλαδή ταχύτητα). Η κλίση αυτή μικραίνει μετά τα 24 και τελικά στο 45ο έτος της ηλικίας μηδενίζεται. Βέβαια, οι ενήλικες δεν γίνονται ξαφνικά λιγότερο έξυπνοι, αλλά απλώς χρειάζονται περισσότερο κόπο και χρόνο για να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν νέες γνώσεις ή να τροποποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι, τα αποτελέσματα των ερευνών δίνουν σαφές προβάδισμα στα παιδιά και τους εφήβους, όσον αφορά στη μάθηση.
Η σπουδαιότητα όμως της γλωσσομάθειας πρέπει να οδηγεί στη σωστή και συνεχή μελέτη. Διότι είναι σίγουρο πως η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί ένα διεθνές διαβατήριο και επιτρέπει στον κάτοχο του να επικοινωνεί άμεσα, να ταξιδεύει, να γνωρίζει πολιτισμούς, αλλά και να ανταλλάσσει γνώσεις και απόψεις, πολλές φορές ζωτικής σημασίας για τον εαυτό του και για τους άλλους.
Αξίζει λοιπόν, να τονώσουμε το ηθικό των παιδιών μας και των εφήβων στο δύσκολο έργο για την απόκτηση γλωσσομάθειας γιατί όπως έχει διατυπώσει και ο Goethe «όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτε από τη δική του».
Και η Ελλάδα τού σήμερα έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους γλωσσομαθείς, που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και εξελίξεις.
Από την «Ενημέρωση»
* Η κ. Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου είναι καθηγήτρια Αγγλικής και Γαλλικής και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.
 
 
 
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass