ΛΑΡΙΣΙΝΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

Ανέμελη ζωή

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2008 3:49 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
«Ρωτάς,
γιατί ζω σ’ αυτό το πράσινο βουνό.
Χαμογελώ σωπαίνοντας.
Η καρδιά μου είναι γαλήνια»
Λι Πο: Ερώτηση κι απάντηση
 
Απορώ τι τον θέλει ο δήμαρχος τον κήπο στο λόφο του Φρουρίου και δεν τον κάνει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων! Πόσες ψήφους παίρνει από τους φίλους των κήπων; Αν κρίνω από αυτούς που πηγαίνουν στο Φρούριο για αναψυχή, καμία. Ποιος αγαπάει τους κήπους; Κανείς; Ούτε οι κηπουροί, αφού ό,τι σε πληρώνουν να το κάνεις, δεν έχει χάρη.
Ο Φάνης φορώντας την αμερικανική φόρμα της γυμναστικής και τα αθλητικά του υποδήματα, διέρχεται μέσα απ΄ τον κήπο του Φρουρίου γεμάτος φροντίδες. Κατευθύνεται προς την όχθη του Πηνειού για το ιατρικό βάδισμα. Δεν μπορεί να καταλάβει πώς κάποιοι έπεισαν τον κόσμο ότι είναι άξιοι, έντιμοι και αξιοπρεπείς, ενώ είναι κοινοί απατεώνες. Δεν ξέρω ποιους εννοεί. Υποθέτω ότι μεταφέρει τα νέα της τηλεόρασης.
 Κάθε φορά που συναντώ κάποιον απελπισμένο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, τον συμβουλεύω να περιορίσει το χρόνο της τηλεθέασης. Η τηλεόραση αφαιρεί την ικανότητα της σκέψης. Δεν το κάνει γιατί δεν σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς.
Η τηλεόραση αφαιρεί την ικανότητα της σκέψης, δηλαδή νεκρώνει το όργανο της σκέψης. Όχι απλώς γιατί σου τρώει το χρόνο. Για να συνειδητοποιήσεις τη βλάβη που προκαλεί στον τηλεθεατή, παράβαλε το όργανο της σκέψης με το όργανο της πέψης. Πώς θα ήταν το όργανο της πέψης, αν συνεχίζαμε να δίνουμε στα παιδιά τις κρέμες που δίνουμε στα νήπια, αντί την κανονική τροφή; Δέκα μέρες αν δεν χρησιμοποιήσεις το πόδι σου, το πόδι σου γίνεται ατροφικό. Το όργανο της σκέψης κινδυνεύει από μαρασμό. Όσο κουράζεις τον εγκέφαλο τόσο αυτός ανανεώνεται. Και το αντίθετο όσο τον αναπαύεις, τόσο μαραίνεται και φθείρεται.
Θέλοντας να περιορίσω λιγάκι το χρόνο που η κόρη μου βλέπει τηλεόραση, τη ρώτησα: «Θέλεις να ζεις με φροντίδες ή χωρίς φροντίδες;». «Χωρίς φροντίδες», είπε. «Αν θέλεις να ζεις χωρίς φροντίδες περιόρισε την τηλεόραση. Η τηλεόραση σου δημιουργεί μιμητικές επιθυμίες κι αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν φροντίδες για πράγματα που θέλεις να αποκτήσεις, αν και σου είναι άχρηστα. Λιγότερες μιμητικές επιθυμίες, λιγότερες φροντίδες. Με λιγότερες φροντίδες ζεις ανέμελα».
 Βέβαια το ιδανικό για την ανέμελη ζωή είναι να ζεις στο βουνό. Αν και με το κινητό τηλέφωνο και με την τηλεόραση ούτε στο βουνό, ούτε στην έρημο θα βρεις ησυχία. Μέσα μας κουβαλάμε αυτούς που μας πολεμούν. Αλλά ας μην απελπίζεται ο εραστής της ανέμελης ζωής. Μπορεί ακόμα και στο θόρυβο και την ταραχή της σύγχρονης μεγαλούπολης να ζει ανέμελα, αν ξέρει τι θέλει κι αν έχει οδηγό τον Ιησού. « Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς . (...) Πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία».
Πολλά χρόνια, χωρίς πνευματικό οδηγό, έτρεχα πίσω από ό,τι πίστευα, ότι θα με κάνει ευτυχισμένο. Επιδίωκα να αποκτήσω διάφορες γνώσεις, να μάθω τεχνικές και «συνταγές Ελληνο-Σύρων μάγων» ( Καβάφης), καθώς και να αποκτήσω διάφορα πράγματα που στην ανοησία μου θεωρούσα απαραίτητα. Όλα αυτά που γεμίζουν τους ανθρώπους φροντίδες.
Τώρα η καρδιολόγος μου λέει, ότι η πίεση του αίματός μου τρελάθηκε και προσπαθεί με φάρμακα και με συνδυασμούς φαρμάκων, να τη ρυθμίσει.
Μα εγώ πιστεύω πως η πίεση ρυθμίζεται καλύτερα, αν ο άνθρωπος ηρεμήσει και ακολουθήσει λιτή και ήρεμη ζωή. Ξέρει πια το ρόλο της μιμητικής επιθυμίας. Τώρα είμαστε χαρούμενοι, αν στερούμαστε αυτά που οι άλλοι επιδιώκουν ν’ αποκτήσουν, ελπίζοντας ότι με αυτά θα γίνουν ευτυχισμένοι.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass