ΕΙΝΑΙ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ «ΑΤΡΩΤΗ» Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ;

Ένα σενάριο επιστημονικής... «ευτυχίας»

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2008 2:22 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:44
Αγαπητή Ελευθερία
Στο φύλλο της Τετάρτης 24/9 δημοσιεύθηκε άρθρο με τον τίτλο «Η Λάρισα «άτρωτη» στην ακτινοβολία».
Στο πλαίσιο του διαλόγου που ευρύτατα διεξάγεται και από τις φιλόξενες στήλες σας για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, που άπτεται της Δημόσιας Υγείας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
1ον) «Όριο ασφαλούς έκθεσης» στη μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν υπάρχει. Εάν έπρεπε δηλ. να θεσπίσουμε όριο ασφαλούς έκθεσης αυτό θα πρέπει να ήταν μηδενικό. Τα όρια που τα διάφορα κράτη θεσμοθετούν είναι «όρια επικινδυνότητας». Η διαφορά, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι κολοσσιαία.
2ον) Ερχόμαστε τώρα στα «όρια επικινδυνότητας» που το ελληνικό κράτος και τα άλλα κράτη έχουν θεσπίσει.
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τέτοιο όριο, γενικά αποδεκτό από όλους; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Έτσι τα όρια στην Ιταλία, Ελβετία, Saltzburg Αυστρίας, Πολωνία, Ρωσία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία είναι χαμηλότερα έως πολύ χαμηλότερα από τα ισχύοντα στην Ελλάδα. Γιατί υπάρχει αυτή η απόκλιση σε επίπεδο κρατών; Είναι οι Ρώσοι περισσότερο ευαίσθητοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τους Έλληνες; Οι Αυστριακοί; Οι Νεοζηλανδοί; Όχι βέβαια. Οι διαφορές στα όρια είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της επιστημονικής αβεβαιότητας που υπάρχει όσον αφορά στις μακροχρόνιες επιβλαβείς επιδράσεις πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό αυτού του νέου ρυπαντή, της αμηχανίας για τον καθορισμό ορίων σε επιστημονική βάση και όχι αυθαίρετα και με υποταγή σε οικονομικά συμφέροντα και βέβαια της ευαισθησίας που το κάθε κράτος επιδεικνύει απέναντι στους πολίτες του.
Δυστυχώς, τα όρια επικινδυνότητας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα που υπάρχουν και δυστυχώς τα βήματα που το κράτος κάνει δεν είναι προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της «αρχής της προφύλαξης», ούτε προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της αρχής «όσο πιο χαμηλά τα όρια τόσο καλύτερα», αλλά προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των στενών οικονομικών συμφερόντων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Γι’ αυτό και έχει καταργήσει κάθε δέσμευσή τους να εγκαθιστούν κεραίες σε κάποια απόσταση από «ευαίσθητα» κτίρια-σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κ.λπ.- και έχει αντικαταστήσει αυτή τους την υποχρέωση με την «υποχρέωση» για ελάττωση της τιμής της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στο 60% του ισχύοντος ορίου επικινδυνότητας. Ποιοι ειδικοί επιστήμονες καθόρισαν ότι ο 24ωρος βομβαρδισμός με ακτινοβολία στις τιμές αυτές είναι ακίνδυνος για τα παιδιά; Για τους αρρώστους; Για τις έγκυες; Σε τι εργασίες στηρίχτηκαν; Πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια» που αν είχε το ελαφρυντικό της άγνοιας θα μπορούσε ίσως κάποιος να τη δικαιολογήσει. Δυστυχώς όμως και αυτό το ελαφρυντικό δεν το έχουν πια.
3ον) Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και να εφησυχάσουμε επειδή οι 24ωρες μετρήσεις αυτών των ελάχιστων σταθμών μέτρησης στη Λάρισα δείχνουν ότι οι τιμές της Η/Μ ακτινοβολίας είναι, όπως αναφέρεται στο άρθρο, από 6 έως 16 φορές κάτω από τα όρια επικινδυνότητας που το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει;
Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Για να υπάρχει μια επιπλέον σύγκριση μεγεθών να σημειώσω απόψεις ερευνητών διεθνούς κύρους (Dr Cherry, Dr G.J Hyland, Dr R.Santini κ.λπ.), οι οποίοι προτείνουν όρια που είναι από 60-160 φορές χαμηλότερα –για το ηλεκτρικό πεδίο- έως και 30.000! φορές χαμηλότερα-για το μαγνητικό πεδίο από αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα! Ναι, σωστά διαβάζετε, δεν έχει παρεισφρήσει κανένας δαίμονας του τυπογραφείου που έχει προσθέσει επιπλέον μηδενικά στο νούμερο. Προτείνουν όριο τριάντα χιλιάδες φορές χαμηλότερο από το ισχύον στην Ελλάδα! Και μάλιστα το αναφέρουν ως ένα προτεινόμενο όριο που μπορεί να μειώσει την επικινδυνότητα του ρυπαντή αυτού. Προσέξτε με πόση προσοχή διαλέγουν τις λέξεις, προσέξτε την υπευθυνότητά τους. Όχι ότι θα είμαστε ασφαλείς αλλά απλώς θα ελαττωθεί ο κίνδυνος. Και μιλάνε για όρια εκατοντάδες και χιλιάδες φορές χαμηλότερα από τα ισχύοντα στην Ελλάδα! Πόση διαφορά αλήθεια από ορισμένους που θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε ασφαλείς, επειδή τα μετρηθέντα επίπεδα είναι 6-16 φορές χαμηλότερα από τα ήδη υψηλά όρια που η Ελλάδα έχει θεσπίσει!
4ον) Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε, μέχρι να γίνει κοινή πεποίθηση που σίγουρα θα μεταφραστεί και σε δράση, ότι τα όρια που έχουν προταθεί και ισχύουν αναφέρονται μόνο στις θερμικές επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν τις αθερμικές, τις βιολογικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που είναι και οι πιο επικίνδυνες. Επιδράσεις που πιθανολογούνται έντονα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και σε πολύ-πολύ χαμηλότερα όρια-καρκινογένεση, λευχαιμίες, Parkinson, Altzheimer, καταρρακτογένεση, ελάττωση της γονιμότητας, κ.λπ.-ορισμένες πιθανόν μεταβιβαζόμενες και στις επόμενες γενιές, ένα σενάριο τόσο εφιαλτικό που και μόνο η ελάχιστη πιθανότητα υλοποίησής του θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό και να μας κινητοποιήσει όλους.
* Μπαλαής Βασίλειος, Ιατρός Φυσίατρος
Μέλος Παλλαρισαϊκής Επιτροπής
για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass