Χαμένες μαθητοώρες σε κινητά, Ιντερνετ, TV

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2008 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:45
 
Πάνω από τρεις ώρες την ημέρα χάνουν οι μαθητές κάνοντας χρήση των κινητών αλλά και μπροστά στο Ιντερνετ, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι χαμένες ώρες μπροστά στις τηλεοράσεις.
Γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν αλλά συνήθως δεν ξέρουν και τι να κάνουν για να ελέγξουν τα παιδιά. Και το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο ο χαμένος χρόνος αλλά το τι «βλέπουν» τα παιδιά στο Ιντερνετ, αφού οι μελέτες δείχνουν ότι σερφάρουν στο Διαδίκτυο κατά μέσο όρο 2,2 ώρες κάθε μέρα. Έρχονται σε ηλεκτρονική επαφή με γνωστούς και αγνώστους μέσω των chat rooms, ενίοτε γίνονται θύματα επιτηδείων εν αγνοία τους, συχνά επιδίδονται σε διαδικτυακά βίαια παιχνίδια και «ανεβοκατεβάζουν» βίντεο από πλατφόρμες όπως το YouTube με ανεξέλεγκτο περιεχόμενο. Από το Ιντερνετ δεν λείπουν πλέον φωτογραφίες και βίντεο συμμαθητών, καθηγητών με προσβλητικά σχόλια (κυβερνο-mobbing) ή όπως λένε τα ίδια τα παιδιά Happy Slapping («ευτυχισμένο χαστούκι»).
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Συλλόγου Γονέων του γερμανικού τμήματος, με τίτλο «Κινητό και Διαδίκτυο – Παιχνίδι ή Όπλο;». Οι ομιλητές αφού υπογράμμισαν προς τους γονείς τους κινδύνους από την κατάχρηση του Ιντερνετ έδωσαν τις δικές τους χρήσιμες οδηγίες :
Χρήσιμες οδηγίες για γονείς
* Επιλέξτε καρτοκινητό τηλέφωνο για το παιδί σας. Αποφύγετε τα σταθερά συμβόλαια.
* Ζητήστε να σας δείξει αποθηκευμένες εικόνες και βίντεο. Σε ειδικές περιπτώσεις επιβάλλεται οι γονείς να βλέπουν τα στοιχεία, χωρίς τη συγκατάθεση του παιδιού.
* Προτείνετε στο παιδί σας να του αγοράσετε καινούργια κάρτα κινητού, σε περίπτωση που ο αριθμός του τηλεφώνου του έχει πέσει σε λάθος χέρια («Handy – Stalking»).
* Εξηγήστε του ότι το Διαδίκτυο δεν αποτελεί χώρο στον οποίο αναιρούνται οι νόμοι. Κάθε κίνηση μπορεί να ανιχνευθεί μέσω της προσωπικής διεύθυνσης του υπολογιστή (IP Address).
* Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις για την προστασία των νέων.
* Κοιτάξτε μαζί με το παιδί σας τα cookies. Σελίδες με ύποπτη ονομασία.
 Αικ. Χρ. Παπαγιαννοπούλου, Καθηγήτρια Αγγλικής και Γαλλικής
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass