Ανακριβή...

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2008 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Αγαπητή Ελευθερία.
Δεν θα ήθελα να καταχραστώ τη φιλοξενία σας και την ανοχή των αναγνωστών σας, αλλά νομίζω ότι οφείλω να απαντήσω στην «απαντητική» σε μένα επιστολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Γιαννούλα, που δημοσιεύσατε στις 3 Οκτωβρίου.
Η σιωπή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη απουσία, όπως και η παρουσία δεν σημαίνει πάντα ενεργό συμμετοχή. Μια απάντηση με αερολογίες και αοριστίες σε συγκεκριμένα και καίρια ερωτήματα τουλάχιστον δεν παράγει έργο ούτε πολιτική. Όταν όμως λέγονται ανακρίβειες και παρερμηνεύονται νόμοι του κράτους και διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και από άγνοια, δεν αποτελούν απλώς «προφάσεις εν αμαρτίαις», αλλά είναι αντιδημοκρατικό και άκρως επικίνδυνο.
Δεν καταλαβαίνω τον λόγο της επιστολής του, μια και ο ίδιος δηλώνει αναρμόδιος να απαντήσει στις ερωτήσεις μου, σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον της πόλης μας, που απηύθυνα στον δήμαρχο μέσω της στήλης σας, μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων για το 2007. Πάντως η δήλωσή του ότι σε ορισμένες από τις ερωτήσεις μου δόθηκαν απαντήσεις «κατά καιρούς και κατά κόρον» είναι τουλάχιστον .... ανακριβές. Για την απουσία των φορέων από τον απολογισμό του Δημάρχου δεν χρειάζεται να επανέλθω. Επισημάνθηκε και τονίστηκε ιδιαίτερα απ’ όλο τον τοπικό Τύπο. Για τις απαντήσεις θα περιμένω τους αρμόδιους. Παραβρέθηκα στην εκδήλωση του απολογισμού ως απλός αλλά ενεργός πολίτης, κάτοικος αυτής της πόλης που ενδιαφέρεται για τα δρώμενα και το μέλλον της. Δεν εκπροσωπούσα τον φορέα Μ.Κ.Ο. «ΔΡΥΑΣ», γιατί βάσει του καταστατικού, η εκπροσώπηση γίνεται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο ή από εξουσιοδοτημένο μέλος από το Δ.Σ. Για τον άλλο φορέα, που αναφέρει ο κ. Γιαννούλας, τους «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» , που παραβρέθηκαν και κρέμασαν μέσα στην αίθουσα πανό, θεωρώ ότι η σιωπηλή τους διαμαρτυρία ήχησε τρανταχτά όχι μόνο μέσα στην αίθουσα, αλλά σ’ ολόκληρη την πόλη.
Δεν θα απαντούσα στα λεγόμενα του προέδρου αν δεν έκρινα αναγκαίο να πάρω θέση στα όσα ανακριβή αναφέρει για τη μεταδημότευση, την απογραφή και τη χρηματοδότηση των ...δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που χάνει ο Δήμος Λαρισαίων λόγω της μη μεταδημότευσης κάποιων δεκάδων χιλιάδων Λαρισαίων μεταξύ των οποίων και εγώ. Θα απαντήσω για μια ακόμη φορά. Η χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος δεν γίνεται βάσει των ψηφοφόρων αλλά βάσει της απογραφής της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό οφείλει να το γνωρίζει ο κ. Γιαννούλας, ως πρόεδρος, όπως επίσης και το ύψος της χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια για το Δήμο Λαρισαίων, βάσει του πληθυσμού δεν υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή περίπου 32 ευρώ κατ’ άτομο. Αν αναλογισθεί κανείς ότι τα δίδακτρα της κόρης μου στο δημοτικό εργαστήρι είναι 220 ευρώ το χρόνο η κρατική επιχορήγηση είναι ψίχουλα. Από πού βγάζει το συμπέρασμα ο πρόεδρος ότι τα χρήματα που χάνει η πόλη μας είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;
Κύριε πρόεδρε είναι γνωστό ότι είμαι δημότης του Δήμου Κάτω Ολύμπου και διετέλεσα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη τετραετία. Είμαι κάτοικος της Λάρισας από το 1976 και δεν στέρησα ούτε δραχμή από την πόλη μου, αφού σ’ όλες τις απογραφές, εγώ και η οικογένειά μου απογραφήκαμε στην πόλη που μένουμε και συμμετέχουμε όλοι ενεργά και εθελοντικά και μάλιστα χωρίς κανένας μας να είναι κρατικοδίαιτος. Θεωρώ ότι προσφέρουμε στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή πολύ περισσότερα απ΄ ό,τι όλοι μαζί οι εκατοντάδες που επιστρατεύτηκαν και μεταδημότευσαν λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στη Λάρισα.
Όσο για τα «εκλογικά δικαιώματα», κ. Γιαννούλα που κάποιοι ρομαντικοί προτιμούμε να τα έχουμε ακόμα στα χωριά μας, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία και πολιτική που απέχει παρασάγγας από τη δική σας και της παράταξής σας. Τουλάχιστον δεν είναι περιστασιακή. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία μας για τους Μητροπολιτικούς Δήμους, για τις Ανοιχτές Πόλεις, για τη Δομημένη Επαρχία και τα Χωριά. Το θέμα δεν λύνεται επιγραμματικά ούτε με μερικές συζητήσεις. Ενόψει μάλιστα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, χρειάζεται γνώση, σύνεση, ανιδιοτέλεια και όχι αθηνοκεντρικές μελέτες. Το σίγουρο είναι ότι αν εφαρμοσθεί η δική σας πολιτική, συγκέντρωση όλου του πληθυσμού και εξουσιών στο κέντρο, με μαθηματική ακρίβεια τα χωριά μας θα αφανισθούν και μαζί τους η πολιτιστική κληρονομιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, καθώς ο ελάχιστος εναπομείνας παραγωγικός – πρωτογενής πλούτος θα αλλάξει δομή και χέρια.
Ελπίζω, κ. πρόεδρε, να μην θεωρήσετε ότι πρέπει να επανέλθετε, γιατί ο κόσμος έχει μεγαλύτερα προβλήματα και διλήμματα όπως να μαζέψει τη σοδειά του ή να προτιμήσει την αποζημίωση; Τι φταίει γι΄ αυτό; Είναι κανείς αποφασισμένος να ασχοληθεί σοβαρά με τέτοια θέματα; Μήπως θα έπρεπε ο πρόεδρος ενός μητροπολιτικού Δήμου να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση; Είμαι σίγουρος ότι θα τον ακολουθήσουν και οι φορείς.
 
Αστέριος Χλωρός
Μέλος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. «ΔΡΥΑΣ»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass