Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ.)

* Στρατόπεδο ΚΑΒΡΑΚΟΥ (Τρίκαλα)

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2008 22:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:47

ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του τμήματος, αποστολή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.) είναι να:

*Παρέχει στους Σπουδαστές ποιοτική εκπαίδευση τρίτου κύκλου σπουδών της χώρας και να καλλιεργεί παράλληλα το στρατιωτικό πνεύμα προσδίδοντας σε αυτούς όλες τις στρατιωτικές αρετές και χαρακτηριστικά.

*Διατηρεί το ηθικό των Σπουδαστών σε υψηλό επίπεδο και να βελτιώνει συνεχώς την εικόνα και το κύρος της Σχολής και του Σώματος των Μόνιμων Υπαξιωματικών γενικότερα.

*Αποδίδει στο Στρατό Ξηράς Ηγήτορες, Διοικητικούς και Τεχνικούς Μόνιμους Υπαξιωματικούς, ικανούς να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να εργάζονται και επιχειρούν σε ένα διακλαδικό Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

ΤΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΩ

Αμέσως μετά την κατάταξη των σπουδαστών, ακολουθεί μια περίοδος προπαιδεύσεώς τους, που διαρκεί το λιγότερο 2 μήνες. Μετά το τέλος αυτής, γίνονται διαδικασίες επιλογής για την κατανομή των σπουδαστών σε δύο επιμέρους κατηγορίες (Διοικητικοί και Τεχνικοί). Έτσι έχουμε: α) Όπλα / Διοικητικοί, β) Όπλα / Τεχνικοί, γ) Σώματα / Διοικητικοί, δ) Σώματα / Τεχνικοί.

Οι Διοικητικοί σπουδαστές των Όπλων και των Σωμάτων, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους εκπαίδευσής τους, κατανέμονται στα Όπλα - Σώματα, ονομάζονται Μόνιμοι Λοχίες, και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις Σχολές Εφαρμογής Όπλων και Σωμάτων. Στη συνέχεια, τοποθετούνται στις μονάδες, όπου χρησιμοποιούνται σε καθαρά διοικητικές θέσεις.

Οι Τεχνικοί σπουδαστές των Όπλων και Σωμάτων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους εκπαίδευσής τους, κατανέμονται στα Όπλα - Σώματα του Στρατού Ξηράς και στη συνέχεια γίνεται η απονομή της ειδικότητάς τους. Με την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους εκπαίδευσης, ονομάζονται Μόνιμοι Λοχίες, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις Σχολές Εφαρμογής Όπλων - Σωμάτων και στη συνέχεια, τοποθετούνται στις μονάδες.

Στη συνέχεια, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στο Α΄ και Β΄ Έτος της Σχολής:

Α΄ Έτος: Κοινά Μαθήματα: Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση (Ατομική Τακτική Εκπαίδευση - Πορείες, Ασκήσεις Πυκνής Τάξεως, Τεχνική και Τακτική Εκπαίδευση στα Ελαφρά Όπλα - Βολές), Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στο Στρατό (ΣΚ 20-1), Ατομικός / Ραδιολογικός / Βιολογικός / Χημικός Πόλεμος, Προχωρημένη Στρατιωτική Εκπαίδευση (Τοπογραφία, Τακτική Ομάδας - Διμοιρίας), Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας - Νόμος περί Ιεραρχίας και προαγωγών των Μον. Υπαξιωματικών, Στρατιωτική Αλληλογραφία, Πληροφορική κ.ά. Διοικητικοί: Πολιτική Ιστορία (Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης, Σύστημα Διακυβέρνησης της Χώρας), Βλητική (Κλασικών Όπλων και Κατευθυνόμενων Βλημάτων). Τεχνικοί: Μηχανολογικό και Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά κ.ά.

Β΄ Έτος: Κοινά μαθήματα: Προχωρημένη Στρατιωτική Εκπαίδευση (Ναρκοπόλεμος, Βαρέα Όπλα Πεζικού), Επιτελικά (Πληρ. Μάχης, Γνώσεις Όπλων - Σωμάτων, Ναυτικού - Αεροπορίας), Ηγεσία, Επιστράτευση - Στρατολογία, Στρ. Λογιστικό - Στοιχεία Πολ. Οικονομίας κ.ά. Διοικητικοί: Στρατιωτική Ιστορία - Στρατιωτική Γεωγραφία, Βρωματοχημεία - Τεχνολογία Τροφίμων, Οργάνωση και Διοίκηση - Management κ.ά. Τεχνικοί: Μηχανές Εσωτερικής Καύσεως, Πειραματική Αντοχή Υλικών, Ηλεκτρονικά και Εργαστήριο, Ηλεκτροπτικά - Τεχνολογία Laser, Αεροσκάφη και Ελικόπτερα, Πνευματικά και Υδραυλικά Συστήματα, Θερμοδυναμική, Μεταλλουργία - Μεταλλογνωσία και Εργαστήριο κ.ά.

ΤΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ

Οι απόφοιτοι της Σχολής, αφού συμπληρώσουν τουλάχιστον ένα χρόνο υπηρεσίας, έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ως υποψήφιοι ειδικής κατηγορίας και σε ποσοστό 20% επί του αριθμού εισακτέων. Η ύλη των εξετάσεων είναι των Πανελληνίων Εξετάσεων, σε θέματα που επιλέγει η Σ.Σ.Ε.

Επειδή η Σ.Μ.Υ. ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι απόφοιτοί της με το πτυχίο της Σχολής (και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος), μπορούν να εγγραφούν σε Α.Τ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., με εξετάσεις ή χωρίς. Οι απόφοιτοι της Σ.Μ.Υ. που αποκτούν Πανεπιστημιακό τίτλο, με την προαγωγή τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, δύνανται να εξελιχθούν βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή και του Συνταγματάρχη, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο περί προαγωγών των Μονίμων Υπαξιωματικών.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ

ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΩ

Οι σπουδαστές της σχολής, μετά από επιτυχή διετή φοίτηση, αποφοιτούν με το βαθμό του Μόνιμου Λοχία, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση παραμονής στις τάξεις του στρατεύματος για 5 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Τα Όπλα του Στρατού Ξηράς που κατανέμονται οι απόφοιτοι είναι τα ακόλουθα: 1. Πεζικό, 2. Τεθωρακισμένα, 3. Πυροβολικό, 4. Μηχανικό, 5. Διαβιβάσεις, 6. Αεροπορία Στρατού.

Τα Σώματα του Στρατού Ξηράς που κατανέμονται οι απόφοιτοι είναι τα ακόλουθα: 1. Τεχνικού, 2. Εφοδιασμού / Μεταφορών, 3. Υλικού Πολέμου, 4. Έρευνας / Πληροφορικής, 5. Υγειονομικό, 6. Γεωγραφικό, 7. Στρατιωτικών Γραμματέων, 8. Ταχυδρομικό, 9. Φροντιστών.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των Υπαξιωματικών, οι οργανικές θέσεις των Μόνιμων Υπαξιωματικών Λοχιών, Επιλοχιών και Αρχιλοχιών είναι ενοποιημένες. Οι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, εφόσον κριθούν προακτέοι από το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεως, προάγονται στον επόμενο βαθμό, αφού συμπληρώσουν το χρόνο παραμονής που προβλέπει ο νόμος σε κάθε βαθμό (περίπου 3 χρόνια). Η προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπασπιστή γίνεται μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας στους προηγούμενους βαθμούς.

 Οι Ανθυπασπιστές προάγονται στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, ανάλογα με τα προσόντα τους, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, και εισέρχονται στο Σώμα των Αξιωματικών. Οι Αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σ.Μ.Υ. έχουν τον ίδιο βαθμό εξέλιξης με τους Αξιωματικούς της Σ.Σ.Ε.

Επίσης, ικανός αριθμός Μόνιμων Υπαξιωματικών επιλέγονται, εκπαιδεύονται και επανδρώνουν τις Ειδικές Δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες και βατραχάνθρωποι. Επιπλέον μπορούν να υπηρετήσουν στην Αεροπορία Στρατού ως χειριστές και μηχανικοί ελικοπτέρων ή σε Γραφεία Έρευνας - Πληροφορικής, αφού εκπαιδευτούν ως Προγραμματιστές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΩ

*Όλα τα έξοδα φοιτήσεως βαρύνουν το δημόσιο και, επιπλέον, οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια φοιτήσεως λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

*Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους διαμένουν υποχρεωτικά εντός της σχολής και εξέρχονται μόνο με άδεια του Διοικητή, κατά τις ημέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Οργανισμό της σχολής.

*Από τη φετινή χρονιά η ΣΜΥ ανήκει στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο σε αντίθεση με το 4ο και 5ο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

* Σπύρος Μιχαλούλης, M.Sc. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Ιωάννα Ρίζου, Ψυχολόγος,

ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210/6778777

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass