Ειδική Αγωγή;

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2008 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
Δουλεύοντας στο χώρο της Ειδικής Αγωγής πολλές φορές έχω έρθει αντιμέτωπη με ανθρώπους όλων των ηλικιών και διαφορετικών επαγγελμάτων οι οποίοι είχαν μία κοινή απορία: Τι είναι η Ειδική Αγωγή; Τι ακριβώς εννοείς όταν λές ότι είσαι Ειδική Παιδαγωγός; Έχω κλιθεί πολλές φορές να απαντήσω το ερώτημα αυτό και με θλίψη ανακάλυψα ότι μια τόσο σημαντική επιστήμη δεν είναι ευρέως γνωστή.
Στο συγκεκριμένο άρθρο σκοπός μου είναι να κάνω γνωστή αρχικά τη γενική έννοια της Ειδικής Αγωγής. Σε πιθανά επόμενα άρθρα θα προσπαθήσω να δώσω σε εσάς τους αναγνώστες λεπτομερή στοιχεία για τις διάφορες κατηγορίες ατόμων με τις οποίες ασχολείται η Ειδική Αγωγή. Στόχος μου είναι να μπορέσουν, μέσα από αυτό το άρθρο και τα πιθανά επόμενα, να ενημερωθούν τα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την Ειδική Αγωγή, καθώς και οι οικογένειες των ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
Η Ειδική Αγωγή είναι η κάθε είδους ειδική, εξατομικευμένη βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί ένα οποιοδήποτε άτομο σε κάποια φάση της ζωής του. Ωστόσο η Ειδική Αγωγή ασχολείται κυρίως με άτομα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
Α) άτομα με νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα
Β) με προβλήματα όρασης ή ακοής
Γ) με σοβαρά νευρολογικά ή ορθοπεδικά ελαττώματα
Δ) με προβλήματα λόγου και ομιλίας
Ε) με ειδικές δυσκολίες στη μάθηση, όπως δυσλεξία
Στ) με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και άλλες διαταραχές ανάπτυξης, όπως ο αυτισμός.
Τα άτομα των παραπάνω κατηγοριών ονομάζονται σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία Άτομα Με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑΜΕΕΑ). Τα άτομα αυτά έχουν ανάγκη από εξατομικευμένα και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα εκπαίδευσης με απώτερο σκοπό την προετοιμασία του παιδιού για τη συμμετοχή του στον κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό τομέα της κοινωνίας και την αυτονομία του. Ο Ειδικός Παιδαγωγός μαζί με άλλους ειδικούς όπως, ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους κ.λπ. και τους γονείς, σχεδιάζουν το κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης για το κάθε παιδί και φροντίζουν για τη σωστή εφαρμογή του.
Τα άτομα των παραπάνω κατηγοριών έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άτομα του ελληνικού κράτους και μπορούν να φοιτήσουν σε κανονικά σχολεία όλων των βαθμίδων όπως και οι συνομήλικοί τους έχοντας στο πλάι τους ειδικούς εκπαιδευτικούς που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους και την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία.
Γνωρίζεται λοιπόν τώρα τι είναι η Ειδική Αγωγή και τι καλείται να κάνει ένας Ειδικός Παιδαγωγός. Κλείνοντας το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει ειδικά οι οικογένειες των ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες να κατανοήσουν ότι οι Ειδικοί Παιδαγωγοί και όλοι οι Ειδικοί που ασχολούνται με τα άτομα αυτά δεν κρατούν στα χέρια τους ένα μαγικό ραβδί ικανό να εξαφανίσει με ένα κούνημα όλα τα προβλήματα. Η ειλικρινής συνεργασία των Ειδικών με τους γονείς και το παιδί και η υπομονή είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αν λοιπόν υπάρχουν στοιχεία στο παιδί σας που σας προκαλούν ανησυχία μην καθυστερείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί το πιθανό πρόβλημα, τόσο πιο σύντομα θα αρχίσει η θεραπεία και πιο σύντομα θα αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε δυσκολία.
Τσιακάλη Θωμαή
Φιλόλογος και Ειδική Παιδαγωγός
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass