Αυτοδιοικητικό σχέδιο των πολιτών

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2008 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
Με αφορμή τη σχεδόν πρόσφατη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία όσο και αν χαρακτηρίστηκαν από μερικούς ως δήθεν επίτευγμα των τεχνολογικών μέσων και των επικοινωνιακών εφέ, δεν συγκίνησαν ούτε και συζητήθηκαν ως πρώτο θέμα τής τοπικής επικαιρότητας από τους συμπολίτες μας.
Επίσης, και η κριτική που ασκήθηκε στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής από την αντιπολίτευση και αυτή δεν προβλήθηκε έντονα και δεν συζητήθηκε επίσης.
Το σημαντικό και καθοριστικό αυτό γεγονός για την τοπική κοινωνία αποδεικνύει ότι τίποτα σημαντικό δεν γίνεται στην πόλη που να μπορεί να τραβήξει την προσοχή των συμπολιτών μας και ότι το έργο που γίνεται δεν χαρακτηρίζεται από καινοτόμες παρεμβάσεις. Δεν αλλάζει προς το καλύτερο τις συνθήκες διαβίωσης των Λαρισαίων. Δεν ανταποκρίνεται στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και δεν παράγεται πολιτιστικό και κοινωνικό έργο επιπέδου που να συναγείρει τον κόσμο.
Ο δημοτικός μηχανισμός φαίνεται να κινείται με αυτόματο πιλότο. Δεν καθοδηγείται από την ηγεσία του Δήμου, η οποία φαίνεται κουρασμένη, ανήμπορη να παράγει πολιτιστική και αναπτυξιακή πολιτική και φαντάζει ξεπερασμένη, άδεια και αλαζονική για να καλύπτει την ανεπάρκειά της.
Η κατάσταση αυτή ανησυχεί και προβληματίζει σημαντικότατο κομμάτι ανθρώπων της πόλης που υπηρέτησαν, υπηρετούν ή που επιθυμούν να υπηρετήσουν πρόθυμα την πόλη τους. Αυτή τη στιγμή άρχισε να συζητείται έντονα και να δημιουργείται ένα πολύπλευρο ρεύμα σκέψης, που αφορά στο μέλλον και στις εξελίξεις που έχουν σχέση με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα στην πόλη μας.
Οι προοδευτικοί πολίτες αυτής της πόλης σήμερα αναγνωρίζουν ότι οι κομματικές επιλογές υποψήφιων δημάρχων κατακερματίζουν το δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο και ευνοούν το συντηρητικό χώρο. Επιπλέον, η ιστορία των διαδικασιών για ανάδειξη υποψηφίων στην Αυτοδιοίκηση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποδεικνύει ότι πάντα δίχαζε τους ψηφοφόρους του, είτε γιατί το κέντρο επέλεγε άλλους από αυτούς που ήθελε η βάση ή γιατί απέρριπτε τους ενδιαφερομένους και έδινε το χρίσμα σε όσους δήθεν δεν το ήθελαν, ενώ παρασκηνιακά εργάζονταν για τον εαυτό τους.
Αν, όμως, ληφθούν υπόψη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που μας δίνουν τις δυνάμεις των κομμάτων εξουσίας σε χαμηλό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι μια κάθοδος δύο, τριών ή περισσότερων συνδυασμών από τον προοδευτικό χώρο όχι μόνο θα ευνοήσει το συντηρητικό χώρο, αλλά ενδεχομένως θα αυξήσει και τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και θα γίνουν εκατέρωθεν προσπάθειες να αναδειχθούν οι μεταξύ τους μικροδιαφορές.
Συνεπώς, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και θα καταδικάσει την πόλη για άλλα τέσσερα χρόνια στα χέρια μιας εξουσίας χωρίς εμπνεύσεις, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς κύρος, ποιότητα και πολιτισμό.
Στην κοινωνία μας, όμως, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα πλατύ ρεύμα αλλαγής, που καλύπτει μεγάλο φάσμα. Ένα προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα, που το συναντάς καθημερινά σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ζωής.
Τα πολιτικά κόμματα του προοδευτικού χώρου έχουν υποχρέωση πλέον να ακούσουν αυτήν την κραυγή της δημοκρατικής κοινωνίας και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και μιας διαμορφωμένης κατάστασης, ώστε πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες ή καταμετρήσεις των δυνάμεών τους να βγουν με θάρρος και να στηρίξουν σχήμα που θα αντιπροσωπεύει αυτήν την απαίτηση της κοινωνίας.
Οι πολίτες, που προβάλλουν έντονα το θέμα της αλλαγής στο Δήμο, τα αυτοδιοικητικά και πολιτικά στελέχη, που προωθούν τις Ενωτικές Πρωτοβουλίες στο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, θα πρέπει να εμφανίσουν, να στηρίξουν και να διευρύνουν το ενωτικό σχήμα.
Να υποστηρίξουν τον επικεφαλής αυτής της ενωτικής κίνησης, ο οποίος θα πρέπει να είναι έμπειρος γνώστης των τοπικών προβλημάτων. Θα πρέπει να τον διακρίνει το ήθος, η σοβαρότητα, η εργατικότητα και το καινοτόμο πνεύμα στην προσέγγιση και αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Να απολαμβάνει μιας επαγγελματικής και κοινωνικής αναγνώρισης, στοιχεία που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους πολίτες.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχει πολιτικό κύρος και πολιτικό θάρρος, ώστε να είναι αγωνιστικός και διεκδικητικός απέναντι στην κάθε πολιτική εξουσία του τόπου, για να είναι έτσι και αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του.
Ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν είναι μεγάλος, ώστε ο επικεφαλής μιας τέτοιας πρωτοβουλίας να έχει την άνεση να οργανώσει και να συντονίσει τις κινήσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ενωτικού και συνθετικού αναπτυξιακού αυτοδιοικητικού προγράμματος που θα παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία. Αλαζονικές εμμονές, διάφοροι μεγαλοϊδεατισμοί, μικροκομματικοί υπολογισμοί και διάφορες προσωπικές φιλοδοξίες ας παραμεριστούν αυτή τη φορά για το καλό της πόλης που όλοι αγαπάμε.
* Ο Φώτης Χασιώτης είναι πρ. ειδικός σύμβουλος δημάρχου, πρ. δημοτικός σύμβουλος και πρ. γραμματέας της Δ.Ο.Ε. και διευθυντής Σχολικής Μονάδας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass