Ξηλώνεται το ...βατοπαιδινό πουλόβερ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2008 23:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:49

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση Καραμανλή – μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει τον κόσμο – καθώς καθημερινά προστίθενται νέες ψηφίδες στο περίπλοκο παζλ του σκανδάλου με τη Μονή Βατοπαιδίου, ενός σκανδάλου το οποίο ζημίωσε το ελλαδικό δημόσιο, ενός σκανδάλου στο οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή και πολιτικών προσώπων.

Άλλωστε, σύσσωμη η αντιπολίτευση τονίζει πως χωρίς την «υψηλή καθοδήγηση» και χωρίς κάποιο υψηλά ιστάμενο συντονιστικό κέντρο, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το σχέδιο εκχωρήσεως εκτάσεων – φιλέτων του δημοσίου σε εξευτελιστικές τιμές, στη Μονή Βατοπαιδίου και στο ηγετικό της δίδυμο τον ηγούμενο Εφραίμ Κουτσού και το μοναχό Αρσένιο. Ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ (είναι ο πνευματικός του) επικρίνεται, όλο το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως εκ των έσω, από τα ίδια τα στελέχη της «γαλάζιας» παρατάξεως, που τον «φωτογραφίζουν» ως τον άνθρωπο εκείνο που φέρεται να συντόνιζε την όλη αυτή υπόθεση. Και έχει αναδειχθεί σε ασθενή κρίκο της κυβερνήσεως Καραμανλή.

ΤΟ «ΒΑΘΥ ΛΑΡΥΓΓΙ»

Οι εξελίξεις στο θέμα του σκανδάλου άρχισαν να «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες, μετά τα όσα προ ημερών κατέθεσε στον εισαγγελέα «το βαθύ λαρύγγι» της υποθέσεως, τα οποία καίνε την κυβέρνηση και πολιτικά πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε ο ηγούμενος Εφραίμ για τις μετακινήσεις του, όταν επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, για να κλείσουν τις «χρυσές δουλειές» με το ελληνικό Δημόσιο, αποκάλυψε πολλές ανεξερεύνητες πτυχές του σκανδάλου, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα ο δικηγόρος του οδηγού Φραγκίσκος Ραγκούσης έκανε λόγο για «μαφία που απειλούσε τη ζωή» του μάρτυρα, γεγονός που κατέστησε επιβεβλημένη την κατάθεσή του στον εισαγγελέα και κατ’ επέκταση την προστασία του από τη Δικαιοσύνη.

Στον κατάλογο των στενών επαφών του ηγούμενου Εφραίμ, όπως αποκαλύφθηκε από το «βαθύ λαρύγγι», περιλαμβάνονται ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, όπως ο πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Π. Παπαγεωργίου και η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενόψει της ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας. Στα δε πολιτικά ονόματα που έδωσε στον εισαγγελέα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αυτά του πρώην υπουργού Αγροτικής Αναπτύξεως Ευάγγελου Μπασιάκου και του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα, πάνω δε από όλα αυτά βρίσκεται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος, από ισχυρός παράγων της κυβερνήσεως, μετατρέπεται σε «αχίλλειο πτέρνα» του Κώστα Καραμανλή.

Η πολιτική κάλυψη που απολαμβάνει ο Θ. Ρουσόπουλος μέχρι σήμερα από τον πρωθυπουργό δεν είναι πλέον αρκετή, καθώς όσα λέγονταν και γράφονταν ότι «ο Ρουσόπουλος είναι ο ιθύνων νους του σκανδάλου», επιβεβαιώθηκαν από τις καταθέσεις που έδωσε το «βαθύ λαρύγγι».

«Οποιοσδήποτε έχει να καταγγείλει το οτιδήποτε επιλήψιμο δεν έχει παρά να πάει στον εισαγγελέα. Είναι δύο οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση. Ας πάνε λοιπόν εκεί, αντί ανωνύμως και πίσω από κουρτίνες διάφοροι να λένε ανέξοδα ό,τι νομίζουν ότι μπορεί να κολλήσει ως λάσπη πάνω σε εμένα ή στους άλλους υπουργούς», απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας.

ΟΙ 2 ΕΓΙΝΑΝ 3 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ 1...

Όμως, οι εισαγγελείς δεν ήταν δύο, έγινε προσπάθεια να γίνουν τρεις, αλλά έμειναν ένας...

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Κ. Καρούτσος αποφάσισε προ ημερών να βάλει «καπέλο» στους δύο εισαγγελείς της υποθέσεως, τοποθετώντας και τρίτο εισαγγελέα για να εποπτεύει τους άλλους δύο, ο δε επικρινόμενος ως «μακρύ χέρι» της κυβερνήσεως στο χώρο της Δικαιοσύνης, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς προσπαθώντας να πείσει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση μίλησε για «πεπλανημένους υπουργούς».

Δηλαδή για υπουργούς που επί της ουσίας δεν ήξεραν τι έκαναν και τι υπέγραφαν!!!

Είναι προφανές πως τα όσα είπε στη δικαιοσύνη το «βαθύ λαρύγγι» για το σκάνδαλο, επιτάχυναν τις εξελίξεις, η δε (καταγγελθείσα από την αντιπολίτευση ως) προσπάθεια να «ελεγχθούν» και να «ποδηγετηθούν» οι δικαστικές έρευνες για το σκάνδαλο (δια του τρίτου εισαγγελέα) έμοιαζε με φούσκα, η οποία, όμως έσκασε...

ΕΣΚΑΣΕ Η ΦΟΥΣΚΑ...

Και έσκασε στο πρόσωπο της κυβερνήσεως, προκαλώντας νέο πολιτικό σάλο και ανεβάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη.

Οι δυο εισαγγελείς που είχαν αρχικώς οριστεί για να διερευνήσουν το σκάνδαλο δεν δέχθηκαν το «καπέλωμα» και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Τόνισαν δε πως δεν είχαν αρμοδιότητα να συνεχίσουν την έρευνα, καθώς προέκυπταν στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία υφυπουργών (σ.σ. αρχικώς στην παραίτησή τους είχαν μάλλον γράψει μελών της κυβέρνησης, αλλά το διόρθωσαν) και έπρεπε η υπόθεση να σταλεί στη Βουλή για αξιολόγηση.

Σημείωσαν δε ότι η συμμόρφωσή τους με την παραγγελία του προϊσταμένου τους Κ. Καρούτσου έχει αποτέλεσμα να παραβιάσουν τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην ποινική ευθύνη υπουργών. Δηλαδή οι δύο εισαγγελείς «είδαν» ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών και ως εκ τούτου η υπόθεση έπρεπε να διαβιβασθεί στη Βουλή.

Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, ο δε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ποιών την ανάγκη φιλοτιμία είπε ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου θα διαβιβαστεί στη Βουλή «όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και όταν υπάρξουν στοιχεία για ποινική ευθύνη υπουργών».

Επέμεινε δε στη γραμμή περί «πεπλανημένων υπουργών», λέγοντας πως «η υπογραφή μιας διοικητικής πράξης, εκ μέρους υπουργού, συνιστά πολιτική ευθύνη, όχι, όμως και ποινική, για την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία. Η ποινική ευθύνη δεν αναδύεται αυτομάτως».

Η προσπάθεια της κυβερνήσεως, δια της δικαιοσύνης, αποσκοπεί στην συγκάλυψη της υποθέσεως, επέμεινε η αντιπολίτευση, η οποία συνέδεσε ευθέως τις σημειωθείσες εξελίξεις με το σκάνδαλο με τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή και ζήτησε παραλλήλως την παραίτηση του Υπουργού της Δικαιοσύνης.

«Σήμερα κρίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας. Το σκάνδαλο της δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό», τόνισε το ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οδήγησε στην έξοδο τους δυο εισαγγελείς, διότι διαπίστωσαν εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Άπαντες ομίλησαν για «θεσμική κατάρρευση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης» και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, ως φαίνεται βασίμως, ότι οι δύο εισαγγελείς παραιτήθηκαν γιατί αρνήθηκαν τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν πολιτικά.

Πολιτικά, όμως, η υποβολή των δύο παραιτήσεων των δικαστικών λειτουργών δείχνει και κάτι ακόμη: Ότι πιθανώς η κυβέρνηση (η οποία, όπως, άλλωστε και κάθε κυβέρνηση, θέλει να ελέγχει τη δικαστική εξουσία, παρά τις διακηρύξεις περί διακρίσεως των εξουσιών) αρχίζει να χάνει τον έλεγχο στο χώρο της δικαιοσύνης.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

Όλα αυτά προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, με απροσδιόριστους, όμως, τους μετασεισμούς ως προς την τύχη της κυβερνήσεως, ο δε πρωθυπουργός υποχρεώθηκε (μετά και την παραίτηση των δύο εισαγγελέων) να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση του θέματος.

Υπό το βάρος δε όλων αυτών των τελευταίων εξελίξεων όλα δείχνουν πως εγκαταλείπεται ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές και τούτο διότι αυτό θα σήμαινε οριστική παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων πολιτικών προσώπων, ενώ όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις για ανασχηματισμό της κυβερνήσεως.

Το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με τη σύσταση Εξεταστικής και ζήτησε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, αν και η λοιπή αντιπολίτευση συμφωνεί με τη σύσταση της Εξεταστικής και τόνισε πως αν προκύψουν στοιχεία τότε να ακολουθήσει η σύσταση της Προανακριτικής, θέση την οποία υποστηρίζει και η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι αν γίνει δεκτή (κάτι που δεν είναι πιθανόν) η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τότε τυχόν ευθύνες υπουργών του ΠΑΣΟΚ σε παρελθόντα έτη δεν θα περιληφθούν, καθώς θα έχουν παραγραφεί.

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οι σημειωθείσες εξελίξεις αναζωπύρωσαν τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβερνήσεως, με απομάκρυνση όσων φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού διέψευσαν αρχικώς μεν ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ισχυρός ανήρ της ΝΔ, Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, αλλά ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής το άφησε ανοικτό, δίνοντας την αίσθηση ότι ευρίσκεται προ των πυλών η αναδόμηση της κυβερνήσεως.

Τα σενάρια περί ανασχηματισμού πυροδότησε, άλλωστε, και μια ασαφής δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως «δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του».

Σύμφωνα δε με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού τοποθετείται μετά τις 22 Οκτωβρίου, λόγω των προγραμματισμένων επισκέψεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο και πριν από τις 26 Οκτωβρίου, οπότε ο Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί στο Κατάρ. Εκτός κι αν αιφνιδιάσει αυτό το Σαββατοκύριακο...

ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΟΒΕΡ

Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται.

Άλλωστε όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η μεγίστη πλειονοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και μεγάλο ποσοστό τους τις αποδίδουν στον Θ. Ρουσόπουλο. Όλα δείχνουν πως οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου από τους μοναχούς μέχρι τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, ήταν σε διαρκή επαφή, είχαν δημιουργήσει στενές σχέσεις και διευκόλυναν ο ένας τον άλλο για να ξεπεραστούν νομικά, πολιτικά και διοικητικά εμπόδια.Ένας μηχανισμός εξουσίας είχε μετατραπεί σε μηχανισμό που λήστευε το Δημόσιο, σε όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η πολιτική άμυνα της κυβερνήσεως είναι αρκετά πρόχειρη.

Και δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ.

Τα γεγονότα τρέχουν.

Οι δε, κατά Σανιδά, «παραπλανηθέντες υπουργοί» μπορεί να έχουν ελαφρυντικά σε ποινικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν κανένα σε πολιτικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass