Επίκαιρα

Λιγότερες οι Ελληνίδες που θηλάζουν

Δημοσίευση: 01 Νοε 2008 23:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:52
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας από το 1996 ως παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού, θέλοντας να τονιστεί η απόλυτη αξία και η υπεροχή του μητρικού γάλακτος αλλά και του μητρικού θηλασμού ως μια από τις πιο όμορφες και φυσικές εμπειρίες που μπορεί να μοιραστεί η μητέρα με το παιδί. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή που μητέρα και παιδί βαθιά ικανοποιημένοι και οι δύο, έρχονται πολύ κοντά. Αυτή η επικοινωνία με τα μάτια – τη στιγμή της σίτισης – και το χαμόγελο της μητέρας καθώς κρατεί στην αγκαλιά της το παιδί, δημιουργεί ένα ευγενικό και ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή του βρέφους αφού δημιουργεί συναισθηματικό δεσμό που θα κρατήσει για μια ζωή προσφέροντας στο παιδί ένα υγιέστερο συνδυασμό τροφής έναντι των τεχνητών.
Επί εκατομμύρια χρόνια το μητρικό γάλα είτε από τη φυσική μητέρα είτε από τροφό ή από τράπεζες μητρικού θηλασμού αποτελούσε τη μοναδική ζωτικής σημασίας τροφή του μωρού, σημαντική τροφή για την υγεία, προστασία και την επιβίωση του κάθε παιδιού. Και αυτό γιατί περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, πάνω από 200 και όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Είναι πιο εύπεπτο από τα υπόλοιπα τυποποιημένα γάλατα και επιπλέον περιέχει αντισώματα προλαμβάνοντας έτσι τη βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Έτσι προστατεύει το παιδί από τις γαστρεντερικές λοιμώξεις, την ωτίτιδα, μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών και παχυσαρκίας. Προστατεύει από αναιμίες βελτιώνει το λόγο σε παιδιά με σχιστίες, βοηθά στην επιβίωση των πρόωρων βρεφών.
Λόγω ειδικής ορμόνης που περιέχεται σ’ αυτό, συμβάλλει στην ηρεμία του βρέφους και λόγω του συναισθηματικού δεσμού μητέρας – παιδιού αποτελεί θεμέλιο της ψυχικής υγείας κάθε ανθρώπου. Μάλιστα αυτή η αύξηση του ψυχικού δεσμού με τη μητέρα δεν κακομαθαίνει το παιδί αλλά αντίθετα του χαρίζει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερη πνευματική ανάπτυξη αφού η πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος έχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του παιδιού. Η Σάρα Έιμιν δηλώνει: «Το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα της ζωής του παιδιού και τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα θα πρέπει να ανακοινώνονται και να δημοσιεύονται σε μεγάλη έκταση ενώ τα εμπόδια για το μητρικό γάλα να εξαφανίζονται. Κάθε σταγόνα του προωθεί την ισόβια καλή ψυχική υγεία. Είναι το πολύτιμο δώρο της μητέρας προς το παιδί».
Ο μητρικός θηλασμός είναι εξάλλου πρακτικός και οικονομικός. Είναι άμεσα διαθέσιμος, την ώρα που πεινάει το παιδί, στη σωστή θερμοκρασία, υγιεινό και δεν επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό. Αλλά και για τη μητέρα που θηλάζει ο μητρικός θηλασμός έχει ενεργητικά αποτελέσματα αφού πολύ εύκολα χάνει βάρος μετά τον τοκετό. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, μαστού, μήτρας κ.λπ. και προστατεύει ή μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Προσφέρει ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της γυναίκας – μητέρας, προάγει την ψυχική υγεία της μητέρας κατά τη δύσκολη περίοδο της λοχίας. Εγκεκριμένοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Π.Ο.Υ. και η UNICEF συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και μερικό θηλασμό έως τουλάχιστον το πρώτο έτος ζωής του παιδιού.
Παρόλο όμως που όλοι μας πιστεύουμε στην υπεροχή του μητρικού θηλασμού οι μητέρες που θηλάζουν τα βρέφη στη χώρα μας αποτελούν μειοψηφία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η προάσπιση και η προαγωγή του μητρικού θηλασμού σε κάθε χώρο είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας. Είναι ευθύνη των Λειτουργών Υγείας των Μ.Μ.Ε., της παιδείας, της Πολιτείας. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών θεωρεί πως οι μαίες είναι οι καταλληλότεροι Επαγγελματίες Υγείας, τα άτομα επιλογής για την υποστήριξη και εγκαθίδρυση του μητρικού θηλασμού εφόσον εξ αντικειμένου βρίσκονται κοντά στην έγκυο – λεχώνα – μητέρα. Κάθε χρόνο έρχονται νέα επιστημονικά στοιχεία που αναδεικνύουν την τελειότητα του μητρικού γάλακτος και που αποτελεί αστείρωτο πόρο ενέργειας για τον πλανήτη και το παιδί. Γερά λοιπόν παιδιά με μητρικό γάλα γιατί τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φύση που πρώτα απ΄ όλα αυτή δείχνει ότι είναι σοφή και δείχνει το σεβασμό και την αξιοπρέπεια προς την ανθρώπινη προσωπικότητα.
 * Η Ελένη Τσουμάνη, είναι μαία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και προέδρος του Συλλόγου Μαιών Λάρισας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass