Παρεν-Θέσεις

«Killers»

Δημοσίευση: 13 Νοε 2008 1:12 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
Δεν ξέρω πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία λόγω και της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας, εκείνο που ξέρω είναι ότι οι πολίτες έχουμε πάθει σίγουρα κρίση (τη λες και υστερική) από αυτά που ακούμε κάθε μέρα. Αυτός ο καθημερινός και ανηλεής βομβαρδισμός, κυρίως από την τηλεόραση αλλά και από τα λοιπά μέσα, σχετικά με την οικονομική κρίση, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού στους πολίτες που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όταν, όμως, ο κοσμάκης ολημερίς και οληνυχτίς υπόκειται σε πλύση εγκεφάλου για το θέμα αυτό, τι να κάνει; Επηρεάζεται, φοβάται, πανικοβάλλεται και «κουμπώνεται». Οι έμποροι διαμαρτύρονται ότι η αγορά έχει παγώσει γιατί ο κόσμος έκοψε πλέον τα «περιττά» και περιορίζεται αυστηρά στα απαραίτητα. Προχθές μου λέγανε, έλεγε μια κυρία, ότι είχε 3.000 ευρώ στην Τράπεζα και πήγε και τα πήρε γιατί φοβάται μην τα χάσει. Και που τα ‘χει; Σπίτι, κάτω απ’ το στρώμα, ξέρω ‘γω. Και σίγουρα δεν είναι η μόνη, κυρίως όσον αφορά στους μικροκαταθέτες που έχει κάνει μια τέτοια κίνηση, γιατί με όλη αυτή τη φιλολογία και την παραφιλολογία που υπάρχει γύρω από την οικονομική κρίση, ο κόσμος τρομοκρατείται, νιώθει ανασφάλεια και το χειρότερα απ’ όλα; Δεν ξέρω «πώς» και από «πού» να προφυλαχθεί.
Οι μόνοι που δεν ιδρώνει το αυτί τους είναι οι Τραπεζίτες. Βρε τους λέει ο Καραμανλής, τους ξαναλέει, τους τρίζει τα δόντια, τους απειλεί, αποτείνεται στα... φιλεύσπλαχνα αισθήματά τους, τίποτα αυτοί! Όχι μόνον δεν συγκινούνται αλλά έρχεται η Εθνική ανεβάζει τα επιτόκια και βάζει νέους καταχρηστικούς όρους όσον αφορά στις      πιστωτικές κάρτες, πότε; Τώρα ακριβώς που τα πράγματα βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή τους. Αν και, η χειρότερη δεν έχει έλθει μάλλον ακόμη. Απλά στην... προπόνηση βρισκόμαστε για να την υποδεχθούμε. Τόσο προκλητική δε η κίνηση της συγκεκριμένης Τράπεζας που αναγκάστηκε να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος και να της δώσει... διαταγή να πάρει πίσω αυτό το νέο τερατούργημα που βεβαίως αποβλέπει στην περαιτέρω αφαίμαξη των... πελατών. Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, και στο θέμα των πιστωτικών καρτών με ή χωρίς κρίση, οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλουν μακράν τα υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, άμα έχει τον... αχόρταγο και τον... αναίσθητο επίσης, γιατί να συγκινηθείς και γιατί να συμμαζευτείς. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, όπως είναι γνωστό. Παντού πέφτουν τα επιτόκια λόγω της κρίσης, και στην Ελλάδα ανεβαίναν. Από κει να καταλάβετε για τι είδους «αναισθησία» και υπολογιστική ψυχρότητα μιλάμε. Είναι... «killers» οι ελληνικές τράπεζες και το φχαριστιούνται. Και δεν θέλουν να μπουν και στο περίφημο «σχέδιο Αλογοσκούφη» των 28 δισ. ευρώ, ούτε βέβαια, ούτε να εποπτεύονται θέλουν, ούτε να χάσουν τους παραφορτωμένους μισθούς τους τα μεγαλοστελέχη.
Υπάρχει δε και η άλλη «δικαιολογία» ότι κανείς, εκ τω τραπεζιτών, δεν θέλει να υποκύψει πρώτος, γιατί θα φανεί έτσι ότι η Τράπεζά του έχει πρόβλημα και θα χάσει την αξιοπιστία της. Γιατί, βλέπετε, τώρα και για... αξιόπιστες τις έχουμε και σε μεγάλη εκτίμηση επίσης.
Πιέζονται βέβαια γιατί καθώς είπε και ο Καραμανλής προχθές «η συμμετοχή στο σχέδιο είναι εθελοντική, από την πρώτη στιγμή όμως είπαμε - και είπα με σαφήνεια - ότι κανείς δεν μπορεί ανέξοδα να λέει «όχι». Κάποια πιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν επιτέλους να κατανοούν (αυτό δεν είναι βέβαιο αλλά το είπε για να τους πιάσει στο... φιλότιμο το ανύπαρκτο) ότι δεν έχουν δικαίωμα να μένουν αδρανή, ότι δεν τους επιτρέπεται να μετακυλήσουν το κόστος των δικών τους προβλημάτων στους πολίτες και τους Έλληνες καταναλωτές». Και μ’ αρέσει που, όταν ανακοίνωσε το σχέδιο ο Αλογοσκούφης βγήκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και λέγανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η κυβέρνηση τα... έκανε πλακάκια με τις Τράπεζες και τις χρηματοδοτεί! Α, εδώ δεν μπορούν να τους πείσουν, ούτε καν να τους αναγκάσουν που λέει ο λόγος, να μπουν στο σχέδιο, όχι να υπήρξε και προσυννενόηση! Διότι ο Καραμανλής «συμβούλεψε», τώρα άρχισε να «απειλεί» και αύριο μεθαύριο θα πέσει και στα γόνατα και θα τους παρακαλάει, μαζί με τον Παπανδρέου που μας έλεγε ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση και τώρα έχει πάρει αμπάριζα τους τραπεζίτες για να υπογραμμίσει τέλος πάντων την παρεμβατικότητά τους στα πράγματα.
Και μεις; Τι κάνουμε εμείς; Παθαίνουμε κρίσεις πανικού, κρύβουμε τα λεφτά κάτω από το στρώμα - χαρά στους κλέφτες - και περιμένουμε να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass