ΔΗΜΟΣΙΟ

Τι συμβαίνει με τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Δημοσίευση: 14 Νοε 2008 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
Οι αντιασφαλιστικές πολιτικές, που εφάρμοσαν διαχρονικά οι «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το Τ.Π.Δ.Υ. (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνταξιοδοτούμενους εργαζομένους στο Δημόσιο.
Η εγκληματική πολιτική τού τζογαρίσματος των αποθεματικών του Ταμείου με τη μετατροπή μεγάλου μέρους αυτών των αποθεματικών σε δομημένα ομόλογα και μετοχές, βαρύνει πρώτα και κύρια τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και τις διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις τού Ταμείου, καθώς και όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που συναίνεσαν και συνέπραξαν σ’ αυτήν την πολιτική. Όλες αυτές οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι υπόλογες απέναντι στους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που από τις εισφορές τους διαμορφώνονται τα αποθεματικά, η κινητή και ακίνητη περιουσία του Ταμείου.
Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) είναι τραγική. Η περιουσία του στις 31 του Δεκέμβρη 2006 ήταν πάνω από 287 εκατομμύρια ευρώ, στις 7 του Οκτώβρη 2008 είχε κατρακυλήσει στα 102 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας μείωση 65%. Από τα 287 εκατομμύρια περίπου, τα 48 εκατομμύρια ήταν «τζογαρισμένα» σε μετοχές, η αξία των οποίων έχει φθάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση 60%, που οφείλεται στη μείωση της αξίας τους και όχι στη μείωση του αριθμού των μετοχών.
Επίσης, έχουν «τζογαριστεί» σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου 15 εκ. ευρώ, που η σημερινή τους αξία έχει μειωθεί στα 13,9 εκ. ευρώ και σε «δομημένα ομόλογα» 13 εκ. ευρώ, που η σημερινή αξία έχει εξανεμιστεί στα 8,6 εκ. ευρώ.
Τις συνέπειες του τζόγου, αλλά και της χαμηλής έως αρνητικής απόδοσης των καταθέσεων στις τράπεζες πληρώνει και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Ε.Α.Δ.Υ.).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τ.Ε.Α.Δ.Υ., η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών στις 31/9/2007 ήταν 320.533.059 ευρώ, ενώ στις 30/9/2008 η αξία των μετοχών είχε κατρακυλήσει στα 176.933.616 ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 44,8%!
Πεντακόσιες χιλιάδες ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι είδαν ένα μεγάλο μέρος των εισφορών τους να εξαερώνεται, να γίνεται βορά στα χρηματιστηριακά παιχνίδια.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι 16 μετοχές, στις οποίες είχαν πονταριστεί τα αποθεματικά του Ταμείου, κατέγραψαν όλες σοβαρές απώλειες, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 60% της αξίας τους. Εννοείται ότι οι ζημιές για το Ταμείο είναι ακόμα μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη, οπότε οι μετοχές βυθίστηκαν στην κυριολεξία.
Αλήθεια, είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια αξιοπρεπή σύνταξη στο τέλος της ζωής τους στις διακυμάνσεις του δείκτη του Χρηματιστηρίου και στην πορεία των Χρηματιστηρίων;
Είναι δυνατόν η ζωή χιλιάδων συνταξιούχων ν’ αφήνεται στα χέρια τρίτων, που διαχειρίζονται και εκμεταλλεύονται τα πακέτα των μετοχών;
Είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι δήθεν αν υπάρχουν «διαφάνεια» και «ασφαλιστικές δικλείδες» στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, τότε θα βγούμε ωφελημένοι, γιατί δήθεν θα μεγαλώσει η περιουσία των Ταμείων;
Στις 10/11/2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, με θέμα τα προβλήματα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η κ. υπουργός, πέρα από τον ισχυρισμό ότι θα λυθεί το πρόβλημα με το εφάπαξ, δεν μπόρεσε να αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα γίνει αυτό. Μίλησε γενικά και αόριστα για νέα συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του δανεισμού από το Τ.Π.Δ.Υ. για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις.
Οι ευθύνες, μεγάλες, της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που αρέσκεται σε γενικόλογους καταγγελτικούς λόγους, αλλά στην πράξη στηρίζει συγκεκριμένα τους αντεργατικούς νόμους.
Η κ. υπουργός παρουσίασε έγγραφο της πλειοψηφίας τής ΑΔΕΔΥ με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2002, στο οποίο προτείνεται να παρακρατηθεί ένας μισθός από κάθε νεοεισερχόμενο δημόσιο υπάλληλο, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την καταβολή τού εφάπαξ! Πρόταση που προωθούν και οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις του Ταμείου.
Απάντηση σε όλη αυτή τη λεηλασία, στο διαχρονικό πλιάτσικο των αποθεματικών των Ταμείων, μπορεί να δώσει μόνο η πάλη των εργαζομένων. Σ’ αυτήν την πάλη οι προτάσεις του ΚΚΕ, των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ. για τα αποθεματικά είναι ένα ισχυρό όπλο. Απαιτείται άμεση καταβολή όλων των εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους.
Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των απωλειών τους, λόγω κυβερνητικών επιλογών από το 1950 έως σήμερα. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τοποθέτηση σε τίτλους Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο που το ύψος του θα είναι το ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου, χωρίς μεσολάβηση τρίτων.
Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με αντίστοιχη μείωση κατά 5 χρόνια όταν εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Πλήρη σύνταξη, ανεξαρτήτως ηλικίας, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα, με βάση τα 1.400 ευρώ ως κατώτατο μισθό.
Ζωγράφος Βασίλης
Δάσκαλος ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, στέλεχος του ΚΚΕ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass