ΝΤΑΜΑΡΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα της Λάρισας

Δημοσίευση: 15 Νοε 2008 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
Του Κώστα Ζέβλα, αντ/δρου 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Λάρισας
 Μετά από πολλές παρεμβάσεις πολιτών, είναι πλέον γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Λάρισας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ότι η ζωή στη Νέα Σμύρνη, ιδιαίτερα όμως στην περιοχή των Νταμαριών, όπου κατοικούν οι Τσιγγάνοι, είναι πάρα πολύ δύσκολη, διαφορετική από τη ζωή των κατοίκων άλλων περιοχών.
Υπάρχει μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα. Σε ένα χώρο - «λακκούβα», όπου φυσιολογικά δεν θα ζούσαν πάνω από 700 - 1.000 άτομα, εκεί στα Νταμάρια οι Τσιγγάνοι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, πλησιάζουν τις 5.000. Υπάρχουν σπίτια όπου ζουν δύο, τρεις ή και παραπάνω συγγενικές οικογένειες, σχεδόν όλες πολύτεκνες, με είκοσι και πλέον άτομα στο κάθε σπίτι, που για να χωρέσουν έχουν καλύψει εξ ολοκλήρου τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.
Υπάρχει άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης, πρέπει να φύγει ένας μεγάλος αριθμός Τσιγγάνων, κυρίως νέων οικογενειών, σε νέο οικισμό, γιατί το πρόβλημα των Νταμαριών είναι πλέον πρόβλημα ολόκληρης της Νέας Σμύρνης.
Κατά την άποψή μου, για να λυθεί το πρόβλημα και να γίνει αποσυμφόρηση στην περιοχή, θα πρέπει να προηγηθούν οι παρακάτω διαδικασίες.
Αρχικά, με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, θα πρέπει να γίνει απογραφή των κατοίκων τής συγκεκριμένης περιοχής, πόσοι κάτοικοι υπάρχουν, σε πόσα σπίτια κατοικούν και πόσα άτομα και πόσες οικογένειες υπάρχουν στο κάθε σπίτι (να αναφέρουμε ότι υπάρχουν Τσιγγάνοι κάτοικοι άλλων περιοχών, που ψευδώς δηλώνουν κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, σε ανύπαρκτες διευθύνσεις, όπως Δημοσθένους 1, όπου είναι το Δημοτικό Σχολείο της συνοικίας. Αυτοί, βέβαια, πρέπει να αποκλειστούν από την απογραφή, αλλά και από την υπόλοιπη διαδικασία απόκτησης κατοικίας). Έτσι, αφού εντοπιστεί το όλο πρόβλημα στη σωστή διάστασή του, θα γνωρίζει ο Δήμος Λαρισαίων το μέγεθος του οικισμού ή των οικισμών που πρέπει να δημιουργηθούν και πόσες και ποιες οικογένειες ενδιαφέρονται για τη μεταφορά τους.
Στη συνέχεια, να αναλάβει κάποιος κατασκευαστικός φορέας, όπως ο Οργανισμός Εργατικών Κατοικιών, ο οποίος θα βρει την ανάλογη γη, πάντα στα όρια του Δήμου Λαρισαίων, γιατί είναι Λαρισαίοι πολίτες, και να αρχίσουν με χρήματα της Πολιτείας οι διαδικασίες κατασκευής των κατοικιών. Οι δικαιούχοι των σπιτιών με τα δάνειά τους (που δεν θα τα πάρουν στο χέρι, βέβαια, όπως στο παρελθόν) θα καλύψουν και την αγορά γης και το κόστος της κατασκευής. Επαναλαμβάνω αυστηρά ότι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι πραγματικοί κάτοικοι Νταμαριών.
Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σωστή διαδικασία.
Πριν λίγο καιρό, με πρωτοβουλία της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις», του κ. Ιωάννη Σάπκα, σε συνεργασία με τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, του κ. Παπαστεργίου και του κ. Καλογιάννη, και με τη συγκέντρωση 14 υπογραφών, έφεραν το θέμα της αποσυμφόρησης των Νταμαριών σε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όλοι οι κάτοικοι της Ν. Σμύρνης, Τσιγγάνοι και μη, με πολλή ικανοποίηση είδαμε αυτήν την πρωτοβουλία και με πολλή ανυπομονησία και μεγάλη προσδοκία περιμέναμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ελπίζοντας ότι από αυτή θα βγει κάτι καλό.
Όμως, ο κ. δήμαρχος αντέδρασε, πρότεινε να μη συζητηθεί το θέμα, δικαιολογώντας τη θέση του ότι χειρίζεται ο ίδιος προσωπικά την υπόθεση και η όποια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ίσως γυρίσει μπούμερανγκ.
Βέβαια, σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε γιατί δεν μπορεί ο δήμαρχος να λειτουργεί κρυφά και εν αγνοία τού Δημοτικού Συμβουλίου και επέμεναν να συζητηθεί. Τελικά, με δέσμευση του κ. δημάρχου, ότι σε 1,5 μήνα δεν θα υπήρχε πρόβλημα και θα έφερνε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αποτελέσματα των ενεργειών του, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναγκαστικά συμφώνησαν. Και ενώ περιμέναμε όλοι ότι ο κ. δήμαρχος μας ετοίμαζε κάτι καλό, ότι μπήκαν οι διαδικασίες νέου οικισμού Τσιγγάνων, τι απογοήτευση! Μετά από δύο μήνες μπαίνει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έχει εξασφαλίσει 600 χιλιάρικα από κάποια υπουργεία (ποια;) και εάν πρέπει να τα δεχτούμε ή όχι. Βέβαια, κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τα χρήματα αυτά, όμως δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε έτσι μπαίνει η σωστή διαδικασία επίλυσής του.
Πρόκειται καθαρά για εμπαιγμό. Όλοι οι κάτοικοι της Ν. Σμύρνης εκφράζουμε γι’ αυτό τη δυσαρέσκειά μας και δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Στη Νέα Σμύρνη αξίζει μια καλύτερη τύχη.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass